Wis of formatteer de schijven van uw Mac met Schijfhulpprogramma

Inhoudsopgave:

Wis of formatteer de schijven van uw Mac met Schijfhulpprogramma
Wis of formatteer de schijven van uw Mac met Schijfhulpprogramma
Anonim

Schijfhulpprogramma, een gratis applicatie die bij het Mac-besturingssysteem wordt geleverd, is een multifunctioneel, gebruiksvriendelijk hulpmiddel voor het werken met harde schijven, SSD's en schijfkopieën. Schijfhulpprogramma kan onder andere harde schijven en SSD's wissen, formatteren, repareren en partitioneren, en RAID-arrays maken.

Deze handleiding is voor de versie van Schijfhulpprogramma in OS X Yosemite (10.10) en eerder. Schijfhulpprogramma heeft wijzigingen ondergaan in OS X El Capitan (10.11) en de macOS-versies van het besturingssysteem. Als je een schijf moet formatteren met OS X El Capitan (10.11) of hoger, ga dan naar Een Mac-schijf formatteren met Schijfhulpprogramma (OS X El Capitan of hoger)

Schijfhulpprogramma leren kennen in OS X Yosemite en eerder

Schijfhulpprogramma werkt met schijven en volumes. De term "schijf" verwijst naar de schijf zelf. Een volume is een geformatteerd gedeelte van een schijf. Elke schijf heeft minimaal één volume. U kunt Schijfhulpprogramma gebruiken om een enkel volume of meerdere volumes op een schijf te maken.

Het is belangrijk om de relatie tussen een schijf en zijn volumes te begrijpen. U kunt een volume wissen zonder de rest van de schijf te beïnvloeden, maar als u de schijf wist, wist u elk volume dat het bevat.

Schijfhulpprogramma heeft drie hoofdsecties: een werkbalk die de bovenkant van de werkruimte van Schijfhulpprogramma overspant, een verticaal paneel aan de linkerkant dat schijven en volumes weergeeft, en een werkgebied aan de rechterkant waar u taken uitvoert op een geselecteerde schijf of volume.

Image
Image

Schijfhulpprogramma bevindt zich in Applications > UtilitiesHet bevindt zich alleen in het Dock als het open is. Als u van plan bent Schijfhulpprogramma te gebruiken voor systeemonderhoud of om met harde schijven te werken, voegt u dit toe aan het Dock. Klik op het Schijfhulpprogramma pictogram terwijl het zich in het Dock bevindt en selecteer Keep in Dock

Een niet-opstartvolume wissen

Het wissen van een volume is een gemakkelijke manier om schijfruimte vrij te maken. Veel multimediatoepassingen, zoals Adobe Photoshop, hebben een grote hoeveelheid aaneengesloten schijfruimte nodig om efficiënt te kunnen werken. Het wissen van een volume is een snellere manier om die ruimte te creëren dan het gebruik van defragmentatietools van derden. Omdat het proces alle gegevens op een volume wist, creëren sommige multimedia-slimme individuen kleine volumes om de gegevens van een project op te slaan en wissen vervolgens het volume voordat ze aan het volgende project beginnen.

The "Schijfhulpprogramma met een schijf geselecteerd in de linkerkolom" id=mntl-sc-block-image_1-0-1/> alt="

  • Klik op het tabblad Wissen. De naam van het geselecteerde volume en de huidige indeling worden weergegeven aan de rechterkant van de werkruimte van het Schijfhulpprogramma.

    Image
    Image
  • Klik op Wissen. Schijfhulpprogramma ontkoppelt het volume van het bureaublad, wist het en koppelt het vervolgens opnieuw op het bureaublad.

    Image
    Image
  • Het gewiste volume behoudt dezelfde naam en indelingstype als het origineel. Als u het formaattype moet wijzigen, leest u verderop in deze handleiding hoe u de harde schijf van een Mac kunt formatteren met Schijfhulpprogramma.

    Veilig een volume wissen

    Schijfhulpprogramma biedt vier opties voor het veilig wissen van de gegevens op een volume. De opties omvatten een eenvoudige wismethode, een iets veiligere wismethode en twee wismethodes die voldoen aan of beter zijn dan de vereisten van het Amerikaanse ministerie van Defensie voor het wissen van vertrouwelijke gegevens van harde schijven.

    Als je je zorgen maakt dat iemand de gegevens die je gaat wissen kan herstellen, gebruik dan deze veilige wismethode.

    1. Selecteer een volume uit de schijven en volumes die aan de linkerkant van het venster Schijfhulpprogramma worden vermeld. Elke schijf en elk volume wordt aangeduid met dezelfde naam en hetzelfde pictogram dat wordt weergegeven op het Mac-bureaublad.

      Image
      Image
    2. Klik op het tabblad Wissen. De naam van het geselecteerde volume en de huidige indeling worden weergegeven aan de rechterkant van de werkruimte van Schijfhulpprogramma.

      Image
      Image
    3. Klik op Beveiligingsopties om wisopties weer te geven die variëren afhankelijk van de versie van het Mac OS dat u gebruikt.

      Image
      Image

      Opties voor OS X Snow Leopard en eerder

      • Gegevens niet wissen: Deze methode is snel maar niet veilig. Het verwijdert de catalogusmap van het volume, maar laat de feitelijke gegevens intact.
      • Zero Out Data: Deze methode biedt een goed beveiligingsniveau. Het wist de gegevens van het volume door er nullen over te schrijven. Hoe lang deze methode duurt, hangt af van de grootte van het volume.
      • 7-Pass Erase: deze methode voldoet aan de beveiligingsvereisten van de 5220-22M-normen van het Amerikaanse ministerie van Defensie voor het wissen van magnetische media. Deze wismethode kan lang duren.
      • 35-Pass Erase: dit is het hoogste niveau van gegevenswisbeveiliging dat Schijfhulpprogramma ondersteunt. Het schrijft 35 keer over de gegevens op een volume. Verwacht niet dat deze wismethode snel klaar zal zijn.

      Opties voor OS X Lion via OS X Yosemite

      Het vervolgkeuzemenu Opties voor Veilig wissen biedt opties die vergelijkbaar zijn met die in eerdere versies van het besturingssysteem, maar het gebruikt een schuifregelaar om keuzes te maken in plaats van een lijst met opties. De schuifregelaaropties zijn:

      • Snelste: Dit is de snelste wismethode. Het vervormt de bestandsgegevens niet, wat betekent dat een herstel-app de gewiste gegevens kan doen herleven.
      • Zero Out the Data: Deze wismethode schrijft een enkel pad van nullen naar alle locaties op het geselecteerde volume of de geselecteerde schijf. Geavanceerde hersteltechnieken zouden de gegevens kunnen herstellen, maar dit zou veel tijd en moeite vergen.
      • Three-Pass: Dit is een DOE-compliant three-pass secure erase. Het schrijft twee keer willekeurige gegevens naar het volume of de schijf en schrijft vervolgens een enkele keer een bekend gegevenspatroon naar het volume of de schijf.
      • Meest veilig: deze methode voor het veilig wissen van een volume of schijf voldoet aan de vereisten van de 5220-22M-standaard van het Amerikaanse ministerie van Defensie (DOD) voor het veilig wissen van magnetische media. Het gewiste volume wordt zeven keer geschreven om ervoor te zorgen dat de gegevens niet kunnen worden hersteld.
    4. Maak uw keuze en klik op de knop OK om de beveiligingsopties te sluiten.

      Image
      Image
    5. Click Erase. Schijfhulpprogramma ontkoppelt het volume van het bureaublad, wist het en koppelt het vervolgens opnieuw aan op het bureaublad.

      Image
      Image

    De harde schijf van een Mac formatteren met Schijfhulpprogramma

    Het formatteren van een schijf is conceptueel hetzelfde als het wissen ervan. Het belangrijkste verschil is dat u een schijf selecteert, geen volume, uit de lijst met apparaten. U selecteert ook het type schijfformaat dat u wilt gebruiken.

    Dit formatteringsproces duurt iets langer dan de standaard wismethode.

    1. Selecteer een schijf uit de lijst met schijven en volumes die wordt weergegeven in Schijfhulpprogramma. Elke schijf in de lijst geeft de capaciteit, fabrikant en productnaam weer, zoals 232,9 GB WDC WD2500JS-40NGB2. Klik vervolgens op de Wissen tab.

      Image
      Image
    2. Voer een naam in voor de schijf. De standaardnaam is Zonder titel. De naam van de schijf verschijnt uiteindelijk op het bureaublad, dus het is een goed idee om iets beschrijvends of op zijn minst interessanter te kiezen dan Zonder titel.
    3. Selecteer een volumeformaat om te gebruiken. Het vervolgkeuzemenu Volume Format geeft een overzicht van de beschikbare schijfindelingen die de Mac ondersteunt. Selecteer Mac OS Uitgebreid (journaled).

      Image
      Image
    4. Klik op Beveiligingsopties om een menu te openen dat meerdere opties voor veilig wissen weergeeft.

      Image
      Image
    5. Selecteer optioneel Zero Out Data Deze optie is alleen voor harde schijven en mag niet worden gebruikt met SSD's. Zero Out Data voert een test uit op de harde schijf terwijl het nullen naar de platters van de schijf schrijft. Tijdens de test brengt Schijfhulpprogramma eventuele slechte secties in kaart die het op de schijven van de schijf vindt, zodat ze niet kunnen worden gebruikt. U kunt geen belangrijke gegevens opslaan op een twijfelachtig gedeelte van de harde schijf. Het wisproces kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen, afhankelijk van de capaciteit van de schijf.
    6. Maak uw keuze en klik op OK om het menu Beveiligingsopties te sluiten.
    7. Klik op de Wissen knop. Schijfhulpprogramma ontkoppelt het volume van het bureaublad, wist het en koppelt het vervolgens opnieuw op het bureaublad.

      Image
      Image

    Wissen of formatteren van de opstartschijf van een Mac met Schijfhulpprogramma

    Schijfhulpprogramma kan een opstartschijf niet direct wissen of formatteren omdat Schijfhulpprogramma en alle systeemfuncties die het gebruikt zich op die schijf bevinden. Als Schijfhulpprogramma probeerde de opstartschijf te wissen, zou het op een gegeven moment zichzelf wissen, wat een probleem zou opleveren.

    Om dit te omzeilen, gebruikt u Schijfhulpprogramma van een andere bron dan de opstartschijf. Een optie is uw OS X-installatie-dvd als u die heeft, inclusief Schijfhulpprogramma. Macs zonder optische stations gebruiken het herstelvolume.

    Uw OS X gebruiken Installatie-dvd

    1. Plaats de OS X-installatie-dvd in de cd/dvd-lezer van uw Mac.
    2. Herstart de Mac door de Restart optie in het Apple-menu te selecteren. Als het scherm leeg is, houdt u de C-toets op het toetsenbord ingedrukt.
    3. Opstarten vanaf de dvd kan even duren. Nadat u het grijze scherm met het Apple-logo in het midden ziet, laat u de C-toets los.
    4. Selecteer Gebruik Engels als hoofdtaal wanneer deze optie verschijnt en klik vervolgens op de knop arrow.
    5. Selecteer Schijfhulpprogramma in het Hulpprogramma's menu.

      Image
      Image
    6. Wanneer Schijfhulpprogramma wordt gestart, selecteert u het station uit de schijven en volumes die aan de linkerkant van het venster Schijfhulpprogramma worden vermeld.
    7. Klik op het tabblad Wissen. De naam van het geselecteerde station en de huidige indeling worden weergegeven aan de rechterkant van de werkruimte van Schijfhulpprogramma.
    8. Klik op Wissen. Schijfhulpprogramma ontkoppelt de schijf van het bureaublad, wist het en koppelt het vervolgens opnieuw op het bureaublad.

    De OS X Recovery HD gebruiken

    Macs die geen optische schijf hebben, starten op vanaf de Recovery HD om Schijfhulpprogramma uit te voeren.

    U kunt dan de stappen in de sectie Een niet-opstartvolume wissen aan het begin van dit artikel gebruiken.

    Herstart je Mac

    1. Sluit Schijfhulpprogramma door Schijfhulpprogramma afsluiten te selecteren in het Schijfhulpprogramma menu-item. Hiermee gaat u terug naar het venster OS X installeren.
    2. Sluit het OS X-installatieprogramma door Sluit OS X-installatieprogrammar te selecteren in het Mac OS X-installatieprogramma menu-item.
    3. Stel de opstartschijf in door op de knop Opstartschijf te klikken.
    4. Selecteer de schijf die u als opstartschijf wilt gebruiken en klik vervolgens op de knop Herstart.

    Aanbevolen: