Maak een back-up van uw opstartschijf met Schijfhulpprogramma

Inhoudsopgave:

Maak een back-up van uw opstartschijf met Schijfhulpprogramma
Maak een back-up van uw opstartschijf met Schijfhulpprogramma
Anonim

Het is belangrijk om een back-up van uw opstartschijf te maken voordat u een systeemupdate uitvoert. Maar hoe doe je dat precies?

In deze handleiding beschrijven we een van de vele methoden voor het maken van een back-up van een opstartschijf. Het proces duurt ongeveer twee uur, afhankelijk van de hoeveelheid gegevens waarvan u een back-up moet maken.

Bottom Line

We zullen het schijfhulpprogramma van macOS gebruiken om de back-up uit te voeren. Het heeft twee functies die zorgen voor een eenvoudige procedure: ten eerste kan het een opstartbare back-up maken, die u in geval van nood als opstartschijf kunt gebruiken. En ten tweede is het gratis - inbegrepen bij elke macOS-computer.

Wat je nodig hebt

  • Schijfhulpprogramma: een macOS-app die u kunt vinden onder /Applications/Utilities/.
  • Een interne of externe harde schijf: u wilt een schijf die groot genoeg is om de gegevens op uw huidige opstartschijf op te slaan.
  • Een bestemmingsschijf: Het is essentieel dat deze schijf geen gegevens bevat die u wilt behouden. De methode die we zullen gebruiken, wist het doelstation tijdens het back-upproces.

De harde schijf van bestemming kan een interne of externe schijf zijn. Als het een externe schijf is, zijn er enkele factoren die van invloed zijn op het gebruik van de back-up als noodopstartschijf.

  • FireWire: Externe schijven kunnen worden gebruikt als opstartschijven op zowel PowerPC-gebaseerde Macs als Intel-gebaseerde Macs.
  • USB: Externe schijven kunnen worden gebruikt als opstartschijven op Intel-gebaseerde Macs, maar niet op PPC-gebaseerde Macs. Sommige vroege USB 3 externe schijfbehuizingen werkten niet altijd als opstartbare bronnen. Bevestig dat u kunt opstarten vanaf een extern apparaat door een opstartbare back-up van een macOS-installatieprogramma te maken en vervolgens op te starten vanaf uw externe.
  • Thunderbolt: externe opslag werkt prima als opstartschijf voor elke Mac met een Thunderbolt-poort.

Zelfs als je back-upschijf niet bruikbaar is als opstartschijf, kun je hem nog steeds gebruiken om je oorspronkelijke opstartschijf te herstellen; er zijn slechts een paar extra stappen nodig om de gegevens te herstellen.

Verifieer het doelstation met Schijfhulpprogramma

Voordat u een back-up van uw opstartschijf maakt, moet u ervoor zorgen dat de bestemmingsschijf geen fouten bevat die het maken van een betrouwbare back-up in de weg kunnen staan.

  1. Launch Schijfhulpprogramma,onder /Applications/Utilities/.
  2. Selecteer het bestemmingsstation in de lijst met apparaten.

    Image
    Image
  3. Selecteer de EHBO knop.

    Image
    Image
  4. Selecteer Run om het volume op fouten te controleren.

    In eerdere versies van macOS moet u mogelijk Verify Disk. selecteren

    Image
    Image
  5. Na een paar minuten zou het volgende bericht moeten verschijnen: Het volume [volumenaam] lijkt in orde te zijn.

    Als u dit bericht ziet, kunt u doorgaan naar de volgende stap.

Verificatiefouten

Als Schijfhulpprogramma fouten weergeeft, moet u de schijf repareren voordat u doorgaat.

  1. Selecteer het doelstation in de lijst met apparaten in Schijfhulpprogramma.

    Image
    Image
  2. Selecteer de EHBO knop.

    Image
    Image
  3. Selecteer Schijf herstellen.
  4. Het schijfherstelproces zal beginnen. Na een paar minuten zou het volgende bericht moeten verschijnen: Het volume [volumenaam] is gerepareerd.

    Als u dit bericht ziet, kunt u doorgaan naar de volgende stap.

Als er fouten worden vermeld nadat de reparatie is voltooid, herha alt u de stappen onder Verificatiefouten. Schijfhulpprogramma kan soms maar een paar soorten fouten in één keer repareren, dus het kan meerdere keren duren voordat je het bericht 'alles wissen' krijgt, zodat je weet dat de reparatie is voltooid zonder resterende fouten.

Controleer de schijfmachtigingen van de opstartschijf van uw Mac

Nu we weten dat het doelstation in goede staat verkeert, gaan we ervoor zorgen dat het bronstation, uw opstartschijf, geen problemen met de schijfmachtiging heeft. Machtigingsproblemen kunnen voorkomen dat de benodigde bestanden worden gekopieerd, of slechte bestandsmachtigingen naar de back-up verspreiden. Het is een goed moment om deze routine-onderhoudstaak uit te voeren.

  1. Selecteer de opstartschijf in de lijst met apparaten in Schijfhulpprogramma.

    Image
    Image
  2. Selecteer de EHBO knop.

    Image
    Image
  3. Selecteer Repair Disk Permissions.
  4. Het herstelproces voor machtigingen begint. Na een paar minuten ontvangt u een bericht dat zegt: Reparatie machtigingen voltooid.

    Maak je geen zorgen als het herstelschijftoestemmingsproces veel waarschuwingen genereert; dit is normaal.

Start het kloonproces van de opstartschijf van uw Mac

Met de doelschijf gereed en de machtigingen van uw opstartschijf geverifieerd, is het tijd om de daadwerkelijke back-up uit te voeren en een replica van uw opstartschijf te maken.

  1. Selecteer de opstartschijf in de lijst met apparaten in Schijfhulpprogramma.

    Image
    Image
  2. Selecteer de Herstellen tab.

    Image
    Image
  3. Klik en sleep de opstartschijf naar het veld Bron.
  4. Klik en sleep de doelschijf naar het veld Destination.
  5. Selecteer Wis bestemming.
  6. Selecteer Herstellen.

Tijdens het maken van de back-up, wordt de doelschijf ontkoppeld van het bureaublad en vervolgens opnieuw aangekoppeld. De doelschijf heeft dezelfde naam als de opstartschijf omdat Schijfhulpprogramma een exacte kopie van de bronschijf heeft gemaakt, tot op zijn naam. Zodra het back-upproces is voltooid, kunt u de doelschijf hernoemen.

Je hebt nu een exacte replica van je opstartschijf. Als u van plan was een opstartbare replica te maken, is dit een goed moment om ervoor te zorgen dat deze als opstartschijf zal functioneren.

Controleer de kloon op de mogelijkheid om uw Mac op te starten

Om te bevestigen dat je back-up werkt als een opstartschijf, moet je je Mac opnieuw opstarten en controleren of hij kan opstarten vanaf de back-up. De eenvoudigste manier om dit te doen is door de Mac Boot Manager te gebruiken om de back-up als opstartschijf te selecteren. We zullen Boot Manager gebruiken, dat optioneel wordt uitgevoerd tijdens het opstartproces, in plaats van de optie Opstartschijf in Systeemvoorkeuren. We doen dit omdat de keuze die gemaakt is met Boot Manager alleen van toepassing is op die specifieke startup. De volgende keer dat u uw Mac start of herstart, gebruikt deze uw standaard opstartschijf.

  1. Sluit alle toepassingen, inclusief Schijfhulpprogramma.
  2. Selecteer in het Apple-menu Herstart.

    Image
    Image
  3. Wacht tot je scherm zwart wordt. Houd de optietoets ingedrukt totdat u een grijs scherm ziet met pictogrammen van opstartbare harde schijven. Dit kan enige tijd duren, dus wees geduldig. Als u een Bluetooth-toetsenbord gebruikt, wacht dan tot u de opstarttoon van de Mac hoort voordat u de optietoets ingedrukt houdt.
  4. Selecteer het pictogram voor de back-up die u zojuist hebt gemaakt. Uw Mac zou nu moeten opstarten vanaf de reservekopie van de opstartschijf.

Zodra het bureaublad verschijnt, weet u dat uw back-up bruikbaar is als opstartschijf. U kunt uw computer opnieuw opstarten om terug te keren naar uw oorspronkelijke opstartschijf.

Als de nieuwe back-up niet opstartbaar is, zal je Mac vastlopen tijdens het opstartproces en daarna, na een vertraging, automatisch herstarten met je originele opstartschijf. Uw back-up kan mogelijk niet worden opgestart vanwege het type verbinding dat de externe schijf gebruikt, zoals FireWire of USB. Zie het eerste deel van deze handleiding voor meer informatie.

Aanbevolen: