Wat is poort 443?

Inhoudsopgave:

Wat is poort 443?
Wat is poort 443?
Anonim

Wat te weten

  • Poort 443 wordt door computers gebruikt om netwerkverkeer op internet om te leiden via webservers.
  • Het brengt een versleutelde verbinding tot stand met een webserver.
  • Sites die beginnen met "https:" en het slotpictogram gebruiken, maken verbinding met die webserver via poort 443.

Poort 443 is een virtuele poort die wordt gebruikt voor internetnetwerkverkeer en verbindingsdoeleinden.

Er zijn veel verschillende soorten poorten als het over computers gaat. Netwerkpoorten zijn geen fysieke poorten op een computer of een ander apparaat. In plaats daarvan zijn ze virtueel.

Netwerkpoorten zijn genummerde adressen, zoals poort 80, poort 443, poort 22 en poort 465, die computers kunnen gebruiken om het juiste soort netwerkverkeer naar de juiste plaats te leiden.

Waar zijn poorten voor?

Als je een website bezoekt, reikt je computer naar de server die deze host. Het zoekt naar een verbinding op de HTTP- of HTTPS-poort, omdat deze zijn gekoppeld aan webverkeer.

De server maakt verbinding met beide poorten en stuurt de website-informatie terug, die uw computer op dezelfde poort zal ontvangen.

Image
Image

Poorten zorgen er niet alleen voor dat netwerkverbindingen op de juiste plek terechtkomen, ze zorgen er ook voor dat het verkeer niet in de war raakt.

Poorten zijn ook waardevol om veiligheidsredenen. U kunt bepalen welke open en toegankelijk zijn, op uw computer of op een server op internet. Door de toegang tot ongebruikte poorten te blokkeren, hetzij met een firewall of een ander mechanisme, kunt u de manieren waarop een aanvaller toegang tot uw computer kan krijgen tot een minimum beperken.

Waar is poort 443 voor?

Heb je ooit het slotpictogram naast een URL in de adresbalk van je browser gezien? Misschien heb je zelfs "https:" opgemerkt in plaats van "http:" aan het begin van een website-URL. In beide gevallen heb je verbinding gemaakt met een website via het beveiligde HTTPS-protocol in plaats van

Image
Image

HTTPS brengt een versleutelde verbinding tot stand met een webserver, in plaats van de niet-versleutelde HTTP-verbinding. Omdat HTTP en HTTPS twee verschillende protocollen zijn, gebruiken ze twee verschillende poorten. HTTP is beschikbaar op poort 80 en HTTPS op poort 443. Telkens wanneer u verbinding maakt met een website die begint met "https:" of u het slotpictogram ziet, maakt u verbinding met die webserver via poort 443.

Waarom is poort 443 belangrijk?

Poort 443 is de standaardpoort voor al het beveiligde HTTP-verkeer, wat betekent dat het absoluut essentieel is voor de meeste moderne webactiviteiten. Versleuteling is nodig om informatie te beschermen, aangezien deze zich een weg baant tussen uw computer en een webserver.

Die codering voorkomt dat dingen zoals uw wachtwoorden en gevoelige informatie die op pagina's wordt weergegeven (zoals bankgegevens) door iemand onderweg worden bespied. Met gewone HTTP via poort 80 is alles wat wordt uitgewisseld tussen uw computer en een website voor iedereen beschikbaar in platte tekst.

Port 443 maakt het ook mogelijk websites beschikbaar te maken via zowel HTTP als HTTPS. De meeste websites zijn geconfigureerd om te werken met HTTPS via poort 443, maar als deze om de een of andere reden niet beschikbaar is, zal de website nog steeds live zijn via HTTPS op poort 80.

In het verleden ondersteunde niet elke webbrowser HTTPS, wat betekent dat het niet universeel toegankelijk was. Nu zijn de meeste grote browsers echter overgestapt om websites die geen HTTPS-verkeer aanbieden als onveilig te markeren.

Hoe poort 443 te gebruiken

Wanneer u op internet surft, hoeft de gemiddelde persoon meestal niets te doen om verbinding te maken via poort 443. U kunt handmatig "https:" invoeren voor de URL's die u bezoekt, maar dat is meestal niet het geval niet nodig.

Als je er zeker van wilt zijn dat je waar mogelijk HTTPS gebruikt, bekijk dan de HTTPS Everywhere-add-on van de Electronic Frontier Foundation (EFF). Het is beschikbaar voor Chrome, Firefox en Opera.

Image
Image

Serverbeheerders moeten echter extra voorzichtig zijn om ervoor te zorgen dat hun websites beschikbaar zijn via poort 443. U moet uw webservertoepassingen (zoals Apache of Nginx) configureren om uw website op poort 443 te bedienen; om de codering te laten werken, hebt u een coderingscertificaat nodig.

Je kunt ze kopen bij je webhost of bij een willekeurig aantal certificeringsinstanties. LetsEncrypt is een andere uitstekende optie voor gratis SSL-coderingscertificaten.

Aanbevolen: