Wat is een versnelde grafische poort? (AGP-definitie)

Inhoudsopgave:

Wat is een versnelde grafische poort? (AGP-definitie)
Wat is een versnelde grafische poort? (AGP-definitie)
Anonim

Accelerated Graphics Port, vaak afgekort als AGP, is een standaard type aansluiting voor interne videokaarten.

Over het algemeen verwijst Accelerated Graphics Port naar de eigenlijke uitbreidingssleuf op het moederbord die AGP-videokaarten accepteert, evenals naar de soorten videokaarten zelf.

Image
Image

Versnelde grafische poortversies

Er zijn drie algemene AGP-interfaces:

AGP-versievergelijkingstabel
Interface Kloksnelheid Spanning Snelheid Overdrachtspercentage
AGP 1.0 66 MHz 3.3 V 1X en 2X 266 MB/s en 533 MB/s
AGP 2.0 66 MHz 1.5 V 4X 1, 066 MB/s
AGP 3.0 66 MHz 0.8 V 8X 2, 133 MB/s

De overdrachtssnelheid is in feite de bandbreedte en wordt gemeten in megabytes.

De 1X-, 2X-, 4X- en 8X-nummers geven de bandbreedtesnelheid aan in verhouding tot de snelheid van AGP 1.0 (266 MB/s). AGP 3.0 werkt bijvoorbeeld met acht keer de snelheid van AGP 1.0, dus de maximale bandbreedte is acht keer (8x) die van AGP 1.0.

Microsoft heeft AGP 3.5 Universal Accelerated Graphics Port (UAGP) genoemd, maar de overdrachtssnelheid, spanningsvereiste en andere details zijn identiek aan AGP 3.0.

Wat is AGP Pro?

AGP Pro is een uitbreidingsslot dat langer is dan dat van AGP en meer pinnen heeft, waardoor de AGP-videokaart meer kracht krijgt.

AGP Pro kan handig zijn voor energie-intensieve taken, zoals zeer geavanceerde grafische programma's. U kunt meer lezen over AGP Pro in de AGP Pro-specificatie PDF.

Verschillen tussen AGP en PCI

AGP werd in 1997 door Intel geïntroduceerd als vervanging van de langzamere Peripheral Component Interconnect (PCI)-interfaces. AGP biedt een directe communicatielijn naar de CPU en RAM, wat op zijn beurt een snellere weergave van afbeeldingen mogelijk maakt.

Een belangrijke verbetering die AGP heeft ten opzichte van PCI-interfaces, is hoe het werkt met RAM. AGP-geheugen genoemd, of niet-lokaal geheugen, AGP heeft rechtstreeks toegang tot het systeemgeheugen in plaats van alleen te vertrouwen op het geheugen van de videokaart.

AGP-geheugen stelt AGP-kaarten in staat om texture-kaarten (die veel geheugen in beslag kunnen nemen) op de kaart zelf op te slaan, omdat ze in plaats daarvan in het systeemgeheugen worden opgeslagen. Dit betekent niet alleen dat de algehele snelheid van AGP is verbeterd ten opzichte van PCI, maar ook dat de maximale grootte van texture-eenheden niet langer wordt bepaald door de hoeveelheid geheugen in de grafische kaart.

Een PCI grafische kaart ontvangt informatie in "groepen" voordat hij deze kan gebruiken, in plaats van allemaal tegelijk. Terwijl een PCI grafische kaart bijvoorbeeld de hoogte, lengte en breedte van een afbeelding op drie verschillende tijdstippen verzamelt en ze vervolgens samenvoegt om een afbeelding te vormen, kan AGP al die informatie tegelijkertijd krijgen. Dit zorgt voor snellere en vloeiendere graphics dan wat je zou zien met een PCI-kaart.

Een PCI-bus werkt normaal gesproken met een snelheid van 33 MHz, waardoor hij gegevens kan overbrengen met 132 MB/s. Als u de bovenstaande tabel gebruikt, kunt u zien dat AGP 3.0 in staat is om met meer dan 16 keer die snelheid te werken om gegevens veel sneller over te dragen, en zelfs AGP 1.0 overschrijdt de snelheid van PCI met een factor twee.

Terwijl AGP PCI voor grafische afbeeldingen verving, heeft PCIe (PCI Express) AGP vervangen als de standaard videokaartinterface, die het in 2010 bijna volledig had vervangen.

AGP-compatibiliteit

Moeders die AGP ondersteunen, hebben ofwel een slot beschikbaar voor een AGP-videokaart of hebben AGP aan boord.

AGP 3.0-videokaarten kunnen worden gebruikt op een moederbord dat alleen AGP 2.0 ondersteunt, maar het is beperkt tot wat het moederbord ondersteunt, niet wat de grafische kaart ondersteunt. Met andere woorden, het moederbord laat de videokaart niet beter presteren alleen omdat het een AGP 3.0-kaart is; het moederbord zelf is niet in staat tot zulke snelheden (in dit scenario).

Sommige moederborden die alleen AGP 3.0 gebruiken, ondersteunen de oudere AGP 2.0-kaarten mogelijk niet. Dus, in een omgekeerd scenario van het bovenstaande, werkt de videokaart mogelijk niet eens, tenzij deze in staat is om met een nieuwere interface te werken.

Er zijn universele AGP-sleuven beschikbaar die zowel 1,5 V- als 3,3 V-kaarten ondersteunen, evenals universele kaarten.

Sommige besturingssystemen, zoals Windows 95, ondersteunen AGP niet vanwege een gebrek aan ondersteuning voor stuurprogramma's. Andere besturingssystemen, zoals Windows 98 tot en met Windows XP, vereisen een download van een chipsetstuurprogramma voor AGP 8X-ondersteuning.

Een AGP-kaart installeren

Het installeren van een grafische kaart in een uitbreidingsslot zou een vrij eenvoudig proces moeten zijn. Als je problemen hebt met een videokaart die al is geïnstalleerd, overweeg dan om de kaart opnieuw te plaatsen. Dit geldt voor AGP, PCI of PCI Express.

Controleer de handleiding van uw moederbord of computer voordat u een nieuwe AGP-kaart aanschaft en installeert. Het installeren van een AGP-videokaart die niet door uw moederbord wordt ondersteund, werkt niet en kan uw pc beschadigen.

FAQ

    Hoe kan ik zien welke grafische kaart ik heb?

    Om uw grafische kaart in Windows te controleren, gaat u naar Apparaatbeheer en kijkt u onder Beeldschermadapters. Selecteer op een Mac het Apple Menu > Over deze Mac en zoek naar de Graphics sectie.

    Hoe upgrade ik mijn grafische kaart?

    Om uw grafische kaart te upgraden, zet u uw computer uit en koppelt u het netsnoer los. Open vervolgens de behuizing van uw computer en vervang de oude grafische kaart. U zou de grafische kaart onder een schroef of hendel moeten vinden.

    Hoe lang gaan grafische kaarten mee?

    Grafische kaarten gaan tientallen jaren mee in optimale omstandigheden. Uw grafische kaart wordt als verouderd beschouwd lang voordat deze helemaal niet meer werkt.

Aanbevolen: