Maak een vervolgkeuzelijst voor Google Spreadsheets

Inhoudsopgave:

Maak een vervolgkeuzelijst voor Google Spreadsheets
Maak een vervolgkeuzelijst voor Google Spreadsheets
Anonim

Als je een spreadsheet maakt met Google Spreadsheets, moet je mogelijk een of meer vervolgkeuzelijsten maken in de cellen. Deze gemakkelijk te navigeren menu's vragen een gebruiker om uit een lijst met items te kiezen en de uitvoer in andere cellen aan te passen op basis van hun selectie. U kunt als volgt een vervolgkeuzemenu maken en wijzigen in Google Spreadsheets.

Een vervolgkeuzelijst maken op een computer

Een vervolgkeuzelijst of andere gegevensvalidatiemethode kan worden gemaakt en toegepast op een of meer cellen in een Spreadsheets-spreadsheet in de meeste grote desktop- en laptopwebbrowsers. Google Chrome wordt echter aanbevolen voor optimale prestaties.

  1. Open een nieuwe of bestaande spreadsheet.
  2. Selecteer de cel of groep cellen waar u een vervolgkeuzelijst wilt plaatsen.

    Image
    Image
  3. Ga naar de Data tab.

    Image
    Image
  4. Selecteer Data Validation.

    Image
    Image
  5. Het Data validation dialoogvenster verschijnt, met daarin verschillende configureerbare opties. De eerste, met het label Cell range, specificeert de locatie waar de vervolgkeuzelijst zich zal bevinden.

    Image
    Image
  6. De instelling Criteria bevat een vervolgkeuzemenu dat de volgende opties biedt. Elke optie dicteert specifieke gegevensvereisten die de gebruiker van de spreadsheet moet volgen bij het invoeren of selecteren van een item in of uit het celbereik.

    • Lijst uit een bereik: indien geselecteerd, verschijnt een vervolgkeuzelijst met waarden die zijn opgehaald uit een specifiek celbereik (van het actieve blad of een ander blad in de huidige werkmap).
    • Lijst met items: Indien geselecteerd, verschijnt een vervolgkeuzelijst met tekstwaarden die zijn ingevoerd in het bijbehorende bewerkingsveld. Elk ingevoerd item moet worden gescheiden door een komma.
    • Number: Dit geeft de gebruiker geen vervolgkeuzelijst. In plaats daarvan valideert het dat hun invoer binnen een specifiek numeriek bereik v alt.
    • Text: Dit geeft geen vervolgkeuzelijst. In plaats daarvan valideert het of het item al dan niet een bepaalde tekstreeks bevat, een geldig e-mailadres is of een correct geconstrueerde URL is.
    • Datum: Deze optie maakt geen vervolgkeuzelijst. Het valideert of een datum die in de gekozen cellen is ingevoerd geldig is of binnen een specifiek bereik v alt.
    • Aangepaste formule is: hiermee kan gegevensvalidatie in de geselecteerde cellen een door de gebruiker gespecificeerde formule gebruiken.
    Image
    Image
  7. Als de waarde die is gekozen in de sectie Criteria een vervolgkeuzelijst maakt, wordt de Toon vervolgkeuzelijst in cel aangevinkt verschijnt ook. Standaard ingeschakeld, dicteert het verwijderen van het vinkje dat de gespecificeerde gegevensvalidatie in de geselecteerde cellen zal plaatsvinden, maar er verschijnt geen vervolgkeuzelijst. Deze optie kan handig zijn als u wilt dat de eindgebruiker van de spreadsheet alleen de mogelijkheid heeft om gegevens handmatig in te voeren, in plaats van deze uit een lijst te kiezen.

    Image
    Image
  8. De Over ongeldige gegevens sectie bepa alt wat er gebeurt als de gebruiker van de spreadsheet iets invoert in de geselecteerde cellen dat de gegevensvalidatie niet doorstaat. Met de twee beschikbare opties kunt u in dit geval een waarschuwingsbericht weergeven of de invoer van de gebruiker weigeren.

    Image
    Image
  9. De instelling Appearance bepa alt of tekst wordt weergegeven om de eindgebruiker een beter idee te geven van de typen waarden die binnen het respectieve celbereik worden geaccepteerd. Om deze virtuele helpende hand te activeren, schakelt u het Toon validatie helptekst selectievakje in. Voer vervolgens de tekst in of wijzig deze die u wilt weergeven.

    Image
    Image
  10. Als u tevreden bent met uw selecties, selecteert u Opslaan.

    Image
    Image

Een vervolgkeuzelijst in een webbrowser wijzigen of verwijderen

Voer de volgende stappen uit om een vervolgkeuzelijst of andere gegevensvalidatiecriteria uit een bepaald celbereik te wijzigen of te verwijderen.

  1. Selecteer de cellen die de vervolgkeuzelijst of andere gegevensvalidatiecriteria bevatten die u wilt wijzigen of verwijderen.
  2. Ga naar de Data tab.

    Image
    Image
  3. Selecteer Data Validation.

    Image
    Image
  4. Het Data validation dialoogvenster verschijnt, met daarin verschillende configureerbare opties. Om het celgedrag te wijzigen, brengt u de gewenste wijzigingen aan en selecteert u vervolgens Opslaan om de wijzigingen onmiddellijk toe te passen. Om de vervolgkeuzelijst of andere validatiecriteria te verwijderen, selecteert u Remove validation

    Image
    Image

Maak een vervolgkeuzelijst op een Android-apparaat

Een vervolgkeuzelijst of andere gegevensvalidatiemethode kan worden gemaakt en toegepast op een of meer cellen in een spreadsheet op uw Android-telefoon of -tablet met behulp van de Spreadsheets-app.

  1. Open een nieuwe of bestaande spreadsheet in de app.
  2. Selecteer de cel of groep cellen waar u een vervolgkeuzelijst wilt plaatsen.
  3. Tik op de hoofdmenuknop, weergegeven door drie verticaal uitgelijnde stippen, in de rechterbovenhoek van het scherm. Wanneer het vervolgkeuzemenu verschijnt, selecteert u Data Validation.
  4. De Data validation interface wordt weergegeven en bevat verschillende configureerbare opties. De eerste, met het label Cell range, specificeert de exacte locatie waar de vervolgkeuzelijst zich zal bevinden.
  5. De instelling Criteria bevat een vervolgkeuzemenu dat de volgende opties biedt. Elke optie dicteert specifieke gegevensvereisten die de gebruiker van de spreadsheet moet volgen bij het invoeren of selecteren van een item in of uit het celbereik.

    • Lijst met items: Indien geselecteerd, verschijnt er een vervolgkeuzelijst met tekstwaarden die in het bijbehorende veld zijn ingevoerd. Tik op Toevoegen voordat u elk lijstitem invoert.
    • Lijst uit een bereik: indien geselecteerd, verschijnt een vervolgkeuzelijst met waarden die zijn opgehaald uit een specifiek celbereik (van het actieve blad of een ander blad in de huidige werkmap) aan de gebruiker. Een voorbeeldbereik is Blad1!A2:D5.
    • Tekst bevat: Zorgt ervoor dat de tekst die door de gebruiker van de spreadsheet wordt ingevoerd een specifieke tekenreeks bevat.
    • Tekst bevat geen: Het tegenovergestelde van de bovenstaande optie. Het bevestigt dat de ingevoerde tekst geen bepaalde tekenreeks bevat.
    • Tekst exact: Valideert dat de door de gebruiker ingevoerde tekst overeenkomt met een specifieke tekenreeks.
    • Is geldig e-mailadres: Valideert dat de gebruiker een correct opgemaakt e-mailadres heeft ingevoerd.
    • Is geldige URL: Zorgt ervoor dat de gebruiker een volledig ingevuld webadres invoert.
    • Datum is geldig: Bevestigt dat de gebruiker een werkelijke datum in het juiste formaat heeft ingevoerd.
    • Datum is: de invoer moet overeenkomen met een specifieke dag/maand/jaar.
    • Datum is tussen: De invoer moet een datum zijn die binnen een bepaald bereik v alt.
    • Datum is niet tussen: De invoer moet een datum zijn die niet binnen een bepaald bereik v alt.
    • Datum is op of voor: het item moet overeenkomen met een specifieke datum of een dag ervoor vallen.
    • Datum v alt op of na: het item moet overeenkomen met een specifieke datum of een dag daarna.
    • Datum is na: de invoer moet ergens na een bepaalde datum zijn.
    • Groter dan: de invoer moet een getal zijn dat groter is dan het opgegeven getal.
    • Groter dan of gelijk aan: de invoer moet een getal zijn dat groter is dan of overeenkomt met het opgegeven getal.
    • Minder dan: de invoer moet een getal zijn dat kleiner is dan het opgegeven getal.
    • Kleiner dan of gelijk aan: de invoer moet een getal zijn dat kleiner is dan of overeenkomt met het opgegeven getal.
    • Gelijk aan: de invoer moet een nummer zijn dat overeenkomt met het opgegeven nummer.
    • Is niet gelijk aan: De invoer moet een nummer zijn dat niet overeenkomt met het opgegeven nummer.
    • Tussen: de invoer moet een getal zijn binnen het opgegeven bereik.
    • Is niet tussen: De invoer moet een getal zijn dat niet binnen het opgegeven bereik v alt.
    • Aangepaste formule: dit maakt gegevensvalidatie in de geselecteerde cellen mogelijk om een door de gebruiker gespecificeerde formule te gebruiken.
  6. Als de waarde gekozen in de Criteria sectie een vervolgkeuzelijst creëert, een optie met het label Toon vervolgkeuzelijst in cel wordt ook verstrekt. Deze optie is standaard ingeschakeld. Als u deze optie uitschakelt door de bijbehorende schuifregelaar te selecteren (van blauw naar grijs), betekent dit dat de opgegeven gegevensvalidatie in de geselecteerde cellen zal plaatsvinden, maar dat er geen vervolgkeuzelijst verschijnt. Deze optie kan handig zijn als u wilt dat de eindgebruiker van de spreadsheet alleen de mogelijkheid heeft om gegevens handmatig in te voeren, in plaats van deze uit een lijst te kiezen.
  7. De instelling Appearance bepa alt of tekst wordt weergegeven om de eindgebruiker een beter idee te geven van de typen waarden die in het respectieve celbereik worden geaccepteerd. Om deze virtuele helpende hand te activeren, zet u de Toon validatie helptekst tuimelschakelaar aan. Selecteer vervolgens Bewerken en voer de tekst in of wijzig deze die u wilt weergeven.
  8. De Over ongeldige gegevens sectie bepa alt wat er gebeurt als de gebruiker van de spreadsheet iets invoert in de geselecteerde cellen dat niet door de gegevensvalidatiecontroles komt. Met de twee beschikbare opties kunt u in dit geval een waarschuwingsbericht weergeven of de invoer van de gebruiker weigeren.
  9. Als u tevreden bent met uw selecties, tikt u op Opslaan.

Een vervolgkeuzelijst op een Android-apparaat wijzigen of verwijderen

  1. Selecteer de cellen die de vervolgkeuzelijst of andere gegevensvalidatiecriteria bevatten die u wilt wijzigen of verwijderen.
  2. Tik op de hoofdmenuknop, weergegeven door drie verticaal uitgelijnde stippen, in de rechterbovenhoek van het scherm. Wanneer het vervolgkeuzemenu verschijnt, selecteert u Data Validation.
  3. De Data validation interface wordt weergegeven en bevat verschillende configureerbare opties. Om het celgedrag te wijzigen, brengt u de gewenste wijzigingen aan en tikt u op de knop Save om de wijziging toe te passen. Om de vervolgkeuzelijst of andere validatiecriteria te verwijderen, tikt u op Remove Rule

Aanbevolen: