JPEG versus TIFF versus RAW

Inhoudsopgave:

JPEG versus TIFF versus RAW
JPEG versus TIFF versus RAW
Anonim

De meeste DSLR-camera's ondersteunen de bestandsindelingen JPEG, TIFF en RAW. Beginnerscamera's bieden doorgaans alleen JPEG-bestandsindelingen. Sommige DSLR-camera's maken gelijktijdig opnamen in JPEG en RAW. Hoewel je niet veel camera's zult vinden die TIFF-fotografie bieden, hebben sommige geavanceerde camera's dit beeldformaat.

Image
Image
JPEG RAW TIFF
Gebruikt een compressieformaat. Niet gecomprimeerd of verwerkt. Compressie-indeling die geen info verliest.
Bespaart opslagruimte. Vereist veel opslagruimte. Grootste bestandsgroottes.
Het meest voorkomende formaat. Begunstigd door professionals. Komt vaker voor bij het publiceren van afbeeldingen en medische beeldvorming.

Het belangrijkste verschil tussen de drie formaten is de hoeveelheid informatie die elk bijhoudt. JPEG verliest de meeste informatie tijdens compressie, maar neemt minder ruimte in beslag. RAW comprimeert of verwerkt geen beeldgegevens, wat betekent dat bestanden in dit formaat groter zijn. TIFF is een compressieformaat dat geen informatie verliest, en het is de grootste van de drie formaten. Welke u kiest, hangt af van welke afbeeldingsinformatie u wilt behouden en of u de nabewerking zelf gaat doen.

JPEG

  • Meest voorkomende afbeeldingsindeling.
  • Neemt minder ruimte in beslag dan RAW en TIFF.
  • Beste om te delen op sociale media.
  • Verliest informatie tijdens compressie.
  • Bewerken van afbeeldingen in JPEG gaat ten koste van de kwaliteit.

Het beeldformaat van de Joint Photographic Experts Group maakt gebruik van compressie met verlies. Dit compressieformaat verwijdert pixels die het compressiealgoritme niet belangrijk acht, waardoor opslagruimte wordt bespaard. De compressie vindt plaats in gebieden waar kleuren zich herhalen, zoals op een foto met een blauwe lucht.

De firmware of software in de camera berekent het compressieniveau wanneer de camera de foto opslaat. Deze procedure bespaart ruimte op de geheugenkaart. Om deze reden is JPEG de meest voorkomende bestandsindeling voor afbeeldingen en handig voor het weergeven van afbeeldingen op internet, het delen van afbeeldingen en het transporteren van afbeeldingen naar een andere locatie.

Ondanks de compressiefuncties van JPEG worden de verwijderde pixels meestal niet opgemerkt. Bovendien kunt u de hoeveelheid compressie regelen.

Bij JPEG's worden de afbeeldingslagen afgevlakt. Dit betekent dat u oude bewerkingen niet ongedaan kunt maken, zoals u kunt met afbeeldingsbestandsindelingen die revisies in lagen opslaan of die het oorspronkelijke bestand niet wijzigen. Bovendien gaat de kwaliteit ervan achteruit als dezelfde JPEG meerdere keren wordt bewerkt.

De meeste fotografen werken het grootste deel van de tijd in JPEG, omdat dit het standaardbeeldformaat is in digitale camera's, vooral goedkope point-and-shoot-camera's. Smartphone-camera's nemen meestal ook op in JPEG-formaat. Meer geavanceerde camera's, zoals DSLR's, maken ook opnamen in JPEG. Als je van plan bent foto's te delen via sociale media, gebruik dan JPEG omdat het gemakkelijker is om de kleinere bestanden te verzenden.

RAW

  • Dicht bij filmkwaliteit.

  • Comprimeert of verwerkt de afbeelding niet voordat deze wordt opgeslagen.
  • Geeft u meer controle bij het nabewerken van een afbeelding.
  • Begint als optie te verschijnen op sommige smartphones.
  • Vereist veel opslagruimte.
  • Niet compatibel met sommige software voor het bewerken en bekijken van afbeeldingen.

RAW staat dicht bij filmkwaliteit en vereist veel opslagruimte omdat de camera een RAW-bestand niet comprimeert of verwerkt. Sommige mensen noemen het RAW-formaat een digitaal negatief omdat het niets verandert aan het bestand wanneer het wordt opgeslagen.

Afhankelijk van de fabrikant van je camera kan RAW iets anders heten, zoals NEF (Nikon) of DNG. Deze formaten, en andere zoals RW2, CR2, RAF en CRW, zijn vergelijkbaar, ook al gebruiken ze allemaal een andere bestandsextensie.

Er zijn maar weinig camera's op beginnersniveau die bestandsopslag in RAW-indeling mogelijk maken. Sommige smartphonecamera's beginnen echter RAW samen met JPEG aan te bieden.

Veel professionals en gevorderde fotografen houden van RAW omdat ze een afbeelding kunnen bewerken zonder zich zorgen te hoeven maken over welke elementen het compressieprogramma zal verwijderen, zoals bij JPEG. U kunt bijvoorbeeld beeldbewerkingssoftware gebruiken om de witbalans van een foto die in RAW is gemaakt te wijzigen, maar alleen de metagegevens worden gewijzigd, niet de foto.

Een nadeel van fotograferen in RAW is de grote hoeveelheid opslagruimte die nodig is, waardoor een geheugenkaart snel vol raakt. Ook kun je met sommige beeldbewerkings- en weergavesoftware geen RAW-bestanden openen. Hoewel de meeste zelfstandige beeldbewerkingsprogramma's RAW-bestanden kunnen openen, kunnen andere veelgebruikte programma's, zoals Microsoft Paint, dat niet.

Om deze redenen zullen fotografen en editors vaak in RAW-formaat opnemen en bewerken en de afbeelding exporteren naar een gecomprimeerd formaat zoals JPEG.

TIFF

  • Verliest geen informatie tijdens compressie.
  • Ondersteund door verschillende bewerkingsprogramma's.
  • Niet algemeen beschikbaar in DSLR's.
  • Gebruikt de meeste opslagruimte van de drie formaten.
  • Bestanden zijn te groot voor het web.

Tagged Image File Format is een compressie-indeling die geen informatie over de gegevens van de foto verliest. Het is een verliesvrij bestandsformaat. Bestanden in dit formaat zijn groter dan JPEG- en RAW-bestanden, en weinig camera's maken afbeeldingen in TIFF.

TIFF is meer een standaardformaat bij het publiceren van afbeeldingen en medische beeldvorming dan bij digitale fotografie. Er zijn echter gevallen waarin professionele fotografen een project hebben waarvoor dit vereist is.

Verschillende programma's ondersteunen het openen en bewerken van TIFF-bestanden, maar omdat deze bestanden zo groot zijn, worden ze niet gebruikt voor webgebaseerde afbeeldingen en worden ze meestal geconverteerd naar een ander formaat.

Welke moet je kiezen?

Tenzij u een professionele fotograaf bent die enorme afdrukken gaat maken, voldoet een hoogwaardige JPEG-instelling aan uw behoeften. TIFF en RAW zijn overdreven, tenzij je een specifieke reden hebt om in die formaten te fotograferen, zoals de noodzaak van nauwkeurige beeldbewerking.

Aanbevolen: