Een Wiki maken met Google Sites

Inhoudsopgave:

Een Wiki maken met Google Sites
Een Wiki maken met Google Sites
Anonim

Begin 2020 heeft Google een update voor Google Sites uitgebracht. Deze nieuwe versie biedt geen sjablonen. De oude "klassieke" versie, waarnaar in dit artikel wordt verwezen, doet dat nog steeds. Vanaf april 2020 kun je de nieuwe of de klassieke versie gebruiken.

Een wiki maken met Google Sites is een eenvoudig proces. Als webtoepassing biedt Google Sites aanpasbare sjablonen voor snelle installatie.

Google Sites biedt tientallen wiki-sjablonen en de meeste zijn ontwikkeld door eindgebruikers en hebben bijgedragen aan de sjabloonindex. Dit artikel demonstreert de standaard Wiki-sjabloon die wordt aangeboden door Google, die al vele jaren niet is bijgewerkt. Blader door de sjabloongalerij voor alternatieven met een moderne uitstraling. Installatie-instructies zijn hetzelfde voor alle sjablonen, hoewel de configuratie-opties verschillen.

Gebruik de sjabloon

Om de wiki-sjabloon te gebruiken die Google Sites biedt, logt u in op uw account en opent u vervolgens de link naar de Project Wiki-sjabloon. Selecteer Gebruik sjabloon. Nadat het is geïnstalleerd, personaliseert u de wiki om uw team te vertegenwoordigen met afbeeldingen, lettertypen en kleurenschema's.

Image
Image

Geef de site een naam

Selecteer een titel voor de wiki, die wordt ingevoerd voor de sitenaam. Klik op Maken en sla je werk op. De naam wordt korter als de URL naar de wiki, hoewel je vrij bent om een andere URL-bestemming te selecteren.

Image
Image

Technisch gezien heb je de initiële instellingen voor een wiki voltooid. De volgende stappen zullen je meer inzicht geven in hoe je wijzigingen kunt aanbrengen en toevoegen aan de wiki.

Pagina's worden om de paar minuten automatisch opgeslagen, maar het is een goede gewoonte om je werk op te slaan. Revisies worden opgeslagen, zodat u deze indien nodig kunt terugdraaien. Open uw revisiegeschiedenis vanuit het Meer pagina-acties menu.

Maak een pagina

Om een pagina aan te maken, selecteer Nieuwe pagina. Er zijn verschillende paginatypes (zoals pagina, lijst en archiefkast). Typ de naam en kies de plaatsing van de pagina, ofwel op het hoogste niveau of onder Home.

Image
Image

Nadat je de pagina hebt ingesteld, klik je op Create. Tijdelijke aanduidingen worden op de pagina weergegeven voor tekst, afbeeldingen, gadgets en andere elementen die u kunt invoegen. Onderaan maakt de pagina ook opmerkingen mogelijk, een functie die u kunt aanpassen. Sla je werk op.

Pagina-elementen bewerken en toevoegen

De wiki-sjabloon biedt veel elementen die op de pagina kunnen worden geplaatst. Typische commando's om deze elementen te wijzigen zijn:

  • Pagina bewerken: Selecteer Pagina bewerken en selecteer vervolgens het paginagebied waarmee u wilt werken. Een bewerkingsmenu en werkbalk verschijnen in de bewerkingsmodus.
  • Toevoegen aan navigatie: Selecteer onderaan de zijbalk Bewerk zijbalk. Klik onder het label in de zijbalk op Bewerken en kies vervolgens Pagina toevoegen. Verplaats pagina's omhoog en omlaag in de navigatie. Selecteer vervolgens OK. Sla je werk op.
  • Een gadget toevoegen: gadgets hebben een dynamische functie, zoals het weergeven van een interactieve kalender. Selecteer Pagina bewerken en kies vervolgens Insert/Gadgets Blader door de lijst en selecteer Google Calendar Pas het uiterlijk aan zoals gewenst. Sla je werk op.
Image
Image

Beheer de toegang tot uw site

Controleer de toegang tot uw site in het More Actions menu. Selecteer Delen en machtigingen.

  • Openbaar: Als uw site openbaar is, voegt u toegang toe voor mensen om pagina's op uw site te bewerken. Kies Meer acties en dan Deze site delen.
  • Privé: voeg mensen toe en kies het toegangsniveau van de site: is eigenaar, kan bewerken of kan bekijken. Deel de toegang tot uw site met een groep mensen via Google Discussiegroepen. Niet-openbare gebruikers moeten inloggen met hun Google-account nadat ze een uitnodiging hebben ontvangen om toegang te krijgen tot de site.

Verstuur uitnodigingen per e-mail via Sharing and Permissions.

Aanbevolen: