Waarom privacygerichte zoekmachines Google niet zullen inhalen

Inhoudsopgave:

Waarom privacygerichte zoekmachines Google niet zullen inhalen
Waarom privacygerichte zoekmachines Google niet zullen inhalen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Brave heeft zijn eigen privacygerichte webzoekmachine gelanceerd om te concurreren met Google en Bing.
  • Hoewel het een mooi duwtje in de rug is, zeggen experts dat er meer nodig is dan alleen privacy om consumenten weg te trekken van de grote spelers op de markt, zoals Google.
  • Zelfs als ze geen gebruikers van andere zoekmachines kunnen halen, kunnen bewegingen van kleinere spelers in het veld Google en anderen ertoe aanzetten om op dezelfde manier te reageren.
Image
Image

Ondanks de extra privacyfuncties die nieuwe zoekmachines zoals Brave aanbieden, zeggen experts dat verbeterde privacy niet genoeg is om het grote publiek van hun gebruikelijke zoekopties af te leiden.

Consumentenprivacy blijft centraal staan in veel technische gesprekken. Een van de meest recente aankondigingen is de release van een nieuwe zoekmachine van de makers van Brave, een privacygerichte browser. De zoekmachine is nu beschikbaar in bèta en belooft gebruikers meer privacy dan andere opties die er zijn, zoals Google of Bing. Experts zeggen echter dat betere bescherming alleen niet genoeg is om gebruikers weg te halen van de zware slagmensen die de zoekmarkt domineren.

"We zijn blij om te zien dat privacy aan kracht wint", vertelde Leif-Nissen Lundbæk, een privacy-expert en CEO van het privacygerichte ontwikkelingsbedrijf Xayn, in een e-mail aan Lifewire. "Ik ben echter van mening dat privacy op zich niet voldoende zal zijn om de overgrote meerderheid van gebruikers weg te trekken van gevestigde zoekgiganten zoals Google. Je moet ze ook een overtuigende gebruikerservaring en gemak bieden, zodat ze geen kostbare tijd bij het online zoeken naar informatie."

Ontbrekende stukjes

Als nieuwe zoekmachines gebruikers weg willen trekken van andere zoekmachines, hebben ze hun werk te doen. Hoewel Google een van de grootste verzamelaars van uw online persoonlijke gegevens is, heeft het nog steeds een aandeel van 92% in de zoekmachinemarkt. Als je het aan de meerderheid van de dagelijkse consumenten vraagt, zullen ze het zoeken op internet waarschijnlijk gelijkstellen aan 'googlen', omdat het zo'n vaste naam is geworden in online zoekopdrachten.

Dus, als Brave - of een andere zoekmachine - een serieuze deuk wil maken in de huidige macht die Google heeft, zal het meer nodig hebben dan alleen 'betere privacy'. Lundbæk zegt dat een belangrijk onderdeel van het nuttig maken van een zoekmachine voor gebruikers is om deze zo productief mogelijk te maken.

Privacy alleen is niet genoeg om de overgrote meerderheid van gebruikers weg te trekken van gevestigde zoekgiganten zoals Google.

"Als je privacy, transparantie en productiviteit kunt combineren, ben je erin geslaagd om de goede plek te creëren die mensen zal overtuigen om over te stappen op zoek alternatieven en daaraan vast te houden," legde hij uit.

Brave heeft al een stabiel gebruikersbestand dankzij het succes van zijn browser, die in februari 2021 25 miljoen maandelijkse actieve gebruikers passeerde. Als zodanig zou de nieuwe zoekmachine een thuis kunnen vinden tussen de vele gebruikers die al vertrouwen op Brave om hun online gegevens te beschermen. Wat betreft die 2,65 miljard gebruikers die Chrome als hun primaire browser gebruiken, is de kans dat Brave's grote push voor privacy hen wegha alt vrij klein, zegt Lundbæk.

Stappen maken

Wat echter belangrijk is aan het streven naar meer privacygerichte zoekmachines, is dat ze kunnen leiden tot betere privacy op Google zelf. We hebben de afgelopen jaren meerdere keren gezien dat Google in een hoek werd gedreven en gedwongen zijn doelen op het gebied van consumentenprivacy te verschuiven.

"Veel van de beste ideeën die door deze kleinere spelers op de markt zijn gebracht, zijn uiteindelijk functies geworden die worden aangeboden door de toonaangevende browsers", vertelde Rob Shavell, een privacy-expert en CEO van DeleteMe, aan Lifewire in een e-mail."Het streven naar 'betere echte privacy' online door kleinere spelers maakt deel uit van wat Apple en Google heeft gemotiveerd om dit jaar hun eigen privacy-initiatieven te stimuleren."

Image
Image

Als meer zoekmachines zoals Brave en zelfs DuckDuckGo meer gebruikers kunnen aantrekken met die belofte van privacy, kan dit leiden tot verschuivingen in de grotere zoekmachines. En als deze nieuwe engines dat niet doen, hopen privacyvoorvechters dat het op zijn minst de ogen van meer consumenten zal openen voor het belang van het beschermen van hun gegevens wanneer ze online zijn.

"Er moet veel meer werk worden verzet om het publiek voor te lichten over hoe alle aspecten van hun online-ervaring altijd op de een of andere manier worden gevolgd", legt Shavell uit.

Aanbevolen: