Een back-up maken van een computer op een externe harde schijf

Inhoudsopgave:

Een back-up maken van een computer op een externe harde schijf
Een back-up maken van een computer op een externe harde schijf
Anonim

Wat te weten

  • Mappen: Ga naar Start > Bestandsgeschiedenis (Win 11) of Backup-instellingen (Win 10) > Een schijf toevoegen > Meer opties.
  • Gehele systeem: Open het Configuratiescherm > Backup and Restore > Maak een systeemimagetovenaar.
  • Kies een schijf om de back-up op te slaan.

Dit artikel legt uit hoe u een gedeeltelijke of volledige back-up van uw Windows-pc kunt maken. De instructies zijn van toepassing op Windows 11 en 10.

Een gedeeltelijke back-up van uw computer maken

Hoewel een gedeeltelijke back-up van uw Windows-computer de instellingen van uw besturingssysteem niet beschermt, worden al uw belangrijke bestanden opgeslagen als u Windows ooit opnieuw moet installeren.

Als je er alleen om geeft dat er een back-up wordt gemaakt van specifieke bestanden en mappen op je computer, kun je deze allemaal automatisch opslaan op een externe harde schijf met een regelmatig tijdsinterval naar keuze.

  1. Sluit de externe schijf aan op uw computer en selecteer vervolgens het menu Start. Typ in Windows 11 bestandsgeschiedenis en selecteer Bestandsgeschiedenis. Typ in Windows 10 backup en selecteer Backup-instellingen.

    Image
    Image
  2. Selecteer Add a drive om de externe harde schijf te kiezen die u wilt gebruiken voor uw back-ups van uw bestandsgeschiedenis.

    Image
    Image
  3. Als je dit doet, wordt een Select a drive pop-up geopend met alle externe schijven die op je computer zijn aangesloten. Selecteer de externe schijf waar u een back-up van uw belangrijke bestanden en mappen wilt maken.

    Image
    Image
  4. Je ziet nu Automatisch een back-up maken van mijn bestanden ingeschakeld. Het gebruikt een standaardlijst met bestanden en mappen waarvan de meeste gebruikers een back-up willen houden. Om meer bestanden en mappen toe te voegen, selecteer Meer opties onder de schakelaar.

    Image
    Image
  5. Bekijk de mappen onder Maak een back-up van deze mappen. Als er iets in de lijst ontbreekt, selecteert u Add a folder en bladert u vervolgens en kiest u de extra mappen die u wilt opnemen.

    Image
    Image

    Als er mappen in de lijst staan die u niet wilt opnemen, selecteert u deze en selecteert u vervolgens Verwijderen om die map uit de lijst te verwijderen.

Een systeemback-up van uw computer maken

Het maken van een volledige systeemback-up vereist veel meer ruimte dan een gedeeltelijke back-up die alleen bestanden en mappen bevat. De vereiste grootte hangt af van uw systeembestanden, dus zorg ervoor dat u de cache en logbestanden leegmaakt om deze vereiste ruimte te verminderen. Verwacht meer dan 200 GB te gebruiken voor deze back-up, dus je hebt een externe harde schijf nodig met een vrije ruimte van 250 GB of meer.

Als u een volledige back-up van uw volledige Windows 10-systeem wilt maken, wordt dit een "systeemkopie" genoemd. U kunt deze systeemkopie opslaan op een externe harde schijf om deze veilig op de interne schijf van uw computer te bewaren. Als je ooit je computer moet herstellen, gebruik dan deze systeemkopie om je besturingssysteem en alle instellingen te herstellen.

  1. Typ in de zoekbalk control panel en selecteer de Control Panel app.

    Image
    Image
  2. Selecteer Back-up en herstel (Windows 7).

    Image
    Image
  3. Selecteer in het linkerdeelvenster Maak een systeemimage.

    Image
    Image
  4. Selecteer in het Maak een systeemimage pop-upvenster uw aangesloten externe harde schijf in de Op een harde schijf drop- lijst omlaag.

    Image
    Image
  5. In het volgende venster ziet u een lijst met systeempartities waarvan een back-up wordt gemaakt als onderdeel van de systeemback-up op de externe harde schijf. Selecteer Start back-up om het back-upproces te starten.

    Image
    Image
  6. Afhankelijk van de grootte van uw systeem, kan het hele back-upproces enige tijd duren. Geef het de tijd en kom later terug. Zodra de back-up is voltooid, kunt u de externe schijf loskoppelen en op een veilige locatie opslaan.

Soorten computerback-ups

Afhankelijk van uw behoeften zijn er twee soorten back-ups die u kunt uitvoeren.

  • Gedeeltelijke back-up: hier maakt u alleen een back-up van belangrijke bestanden en mappen en niets anders.
  • Volledige back-up: maak een volledige "kloon" van uw hele systeem, inclusief de OS-instellingen, essentiële bestanden en al het andere op uw harde schijf.

FAQ

    Hoe kan ik een externe harde schijf gebruiken voor back-up en opslag?

    Als je genoeg ruimte op je externe schijf hebt, is het mogelijk om hetzelfde apparaat te gebruiken voor volledige computerback-ups en het opslaan van specifieke bestanden. Anders kunt u overwegen om afzonderlijke harde schijven te gebruiken: één schijf voor het verplaatsen van bestanden om ruimte op uw computer te besparen en de andere voor back-ups. Op Macs die Time Machine gebruiken, moet je een nieuw APFS-volume op de externe harde schijf maken om een deel ervan te gebruiken voor back-ups en een ander deel voor andere bestandsopslag.

    Hoe maak ik een back-up van mijn Mac op een externe harde schijf?

    Gebruik Time Machine om een back-up van je Mac te maken op een externe schijf. Sluit de schijf aan en stel deze in als uw favoriete back-upschijf via Systeemvoorkeuren > Time Machine > Selecteer back-upschijfVan daaruit kunt u handmatige of geautomatiseerde back-ups kiezen die met een bepaald interval beginnen wanneer u de externe schijf op uw Mac aansluit. Om een back-up te maken van essentiële bestanden, verplaatst u ze handmatig naar uw externe schijf of gebruikt u iCloud.

Aanbevolen: