Een overzicht van X.25 in computernetwerken

Inhoudsopgave:

Een overzicht van X.25 in computernetwerken
Een overzicht van X.25 in computernetwerken
Anonim

X.25 was een standaard suite van protocollen die werd gebruikt voor pakketgeschakelde communicatie via een WAN. Een protocol is een afgesproken set van procedures en regels. Twee apparaten die dezelfde protocollen volgen, kunnen elkaar begrijpen en gegevens uitwisselen.

Geschiedenis van X.25

Image
Image

X.25 werd in de jaren 70 ontwikkeld om spraak over analoge telefoonlijnen - inbelnetwerken - te vervoeren en is een van de oudste pakketgeschakelde diensten. Typische toepassingen van X.25 waren onder meer geldautomaatnetwerken en creditcardverificatienetwerken. X.25 ondersteunde ook een verscheidenheid aan mainframe-terminal- en servertoepassingen. De jaren tachtig waren de hoogtijdagen van de X.25-technologie toen deze werd gebruikt door openbare datanetwerken Compuserve, Tymnet, Telenet en anderen. Begin jaren '90 werden in de VS veel X.25-netwerken vervangen door Frame Relay. Sommige oudere openbare netwerken buiten de VS bleven X.25 tot voor kort gebruiken. De meeste netwerken die ooit X.25 nodig hadden, gebruiken nu het minder complexe internetprotocol. X-25 wordt nog steeds gebruikt in sommige geldautomaten en creditcardverificatienetwerken.

X.25 Structuur

Elk X.25-pakket bevatte maximaal 128 bytes aan gegevens. Het X.25-netwerk zorgde voor pakketassemblage bij het bronapparaat, de levering en de hermontage op de bestemming. De X.25-technologie voor pakketbezorging omvatte niet alleen schakelen en routering op de netwerklaag, maar ook foutcontrole en hertransmissielogica mocht zich een leveringsfout voordoen. X.25 ondersteunde meerdere gelijktijdige gesprekken door pakketten te multiplexen en virtuele communicatiekanalen te gebruiken.

X.25 bood drie basisprotocollen:

  • Fysieke laag
  • Datalinklaag
  • Pakketlaag

X.25 dateert van vóór het OSI-referentiemodel, maar de X.25-lagen zijn analoog aan de fysieke laag, datalinklaag en netwerklaag van het standaard OSI-model.

Met de wijdverbreide acceptatie van Internet Protocol (IP) als standaard voor bedrijfsnetwerken, migreerden X.25-applicaties naar goedkopere oplossingen waarbij IP als netwerklaagprotocol werd gebruikt en de lagere lagen van X.25 werden vervangen door Ethernet of met nieuwe ATM-hardware.

Aanbevolen: