Overzicht van het voorkeurenpaneel voor beeldschermen van de Mac

Inhoudsopgave:

Overzicht van het voorkeurenpaneel voor beeldschermen van de Mac
Overzicht van het voorkeurenpaneel voor beeldschermen van de Mac
Anonim

Het Beeldschermen voorkeurenpaneel is het centrale verrekenkantoor voor alle instellingen en configuraties voor het beeldscherm van je Mac. Door alle schermgerelateerde functies in één gemakkelijk toegankelijk voorkeurenpaneel te hebben, kunt u uw monitor configureren en laten werken zoals u dat wilt, zonder dat u er veel tijd aan hoeft te besteden.

De informatie hier heeft betrekking op macOS 10.15 (Catalina), maar oudere versies van macOS en OS X hebben vergelijkbare functionaliteit.

Wat u kunt doen in het voorkeurenpaneel voor beeldschermen

Afhankelijk van de configuratie van uw monitor, zijn enkele van de parameters die u mogelijk kunt instellen in het Beeldschermen voorkeurenpaneel:

  • Stel de resolutie in van een of meer monitoren die op uw Mac zijn aangesloten.
  • Bepaal de oriëntatie van het scherm (liggend of staand) als je scherm rotatie ondersteunt.
  • Stel het helderheidsniveau in.
  • Rangschik meerdere monitoren in één samenhangend virtueel scherm.
  • Stel secundaire monitoren in om het primaire scherm te spiegelen of breid het bureaublad uit over de schermen.
  • Kies uit bestaande kleurprofielen.
  • Maak aangepaste kleurprofielen.
  • Kalibreer uw beeldscherm.

Niet alle opties die we hier opsommen, zijn aanwezig, omdat veel van de opties specifiek zijn voor de monitor(s) of het Mac-model dat u gebruikt.

Overzicht

Om het Beeldscherm voorkeurenpaneel te openen, klikt u op het Systeemvoorkeuren pictogram in het Dock (of selecteert u Systeemvoorkeuren uit het Apple-menu). Klik vervolgens op Beeldschermen in het venster Systeemvoorkeuren.

Het Displays voorkeurenpaneel gebruikt een interface met tabbladen om weergavegerelateerde items in drie groepen te organiseren:

Display: Regel de schermresolutie, helderheid, AirPlay-weergaveopties en spiegelingsopties.

Image
Image
  • Arrangement: Rangschik meerdere beeldschermen bij het maken van uitgebreide bureaubladen of het instellen van gespiegelde beeldschermen.
  • Kleur: Beheer kleurprofielen op uw beeldschermen.
Image
Image

Night Shift: kies of u de kleurbalans van uw scherm warmer wilt hebben op een door u bepaald tijdstip om een betere nachtrust te bevorderen.

Image
Image

Resolutieslijst (niet-Retina-beeldschermen)

De resoluties, in de vorm van horizontale pixels bij verticale pixels die uw beeldscherm ondersteunt, worden vermeld in de lijst Resoluties. De resolutie die u selecteert, bepa alt de hoeveelheid detail die uw scherm weergeeft. Hoe hoger de resolutie, hoe meer details worden weergegeven.

Over het algemeen moet u voor de mooiste afbeeldingen de natuurlijke resolutie van de aangesloten monitor gebruiken. Als je de resolutie-instellingen niet hebt gewijzigd, gebruikt je Mac automatisch de natuurlijke resolutie van je monitor.

Als je een resolutie selecteert, wordt het scherm een seconde of twee leeg (blauw scherm) terwijl je Mac het scherm opnieuw configureert. Na een moment zal het scherm weer verschijnen in het nieuwe formaat.

Resolutie (Retina-beeldschermen)

Retina-schermen bieden twee opties voor resolutie:

  • Standaard voor beeldscherm: Selecteert automatisch de beste resolutie voor het gebruikte beeldscherm.
  • Geschaald: Tekst- en weergave-elementen, zoals app-vensters en paletten, kunnen erg klein lijken vanwege de hoge resolutie van een Retina-display. Door de geschaalde optie te gebruiken, kunt u een resolutie selecteren die past bij uw behoeften en gezichtsvermogen.

Bottom Line

Een eenvoudige schuifregelaar regelt de helderheid van de monitor. Als u een externe monitor gebruikt, is dit besturingselement mogelijk niet aanwezig.

Helderheid automatisch aanpassen

Door een vinkje in dit vakje te plaatsen, kunnen monitoren de omgevingslichtsensor van uw Mac gebruiken om de helderheid van het scherm aan te passen op basis van het verlichtingsniveau van de kamer waarin de Mac zich bevindt.

Bottom Line

Als u een vinkje naast dit item plaatst, wordt een weergavepictogram in uw menubalk geplaatst. Als u op het pictogram klikt, wordt een menu met weergave-opties weergegeven, handig als u de weergave-instellingen vaak wijzigt.

AirPlay-weergave

Met dit vervolgkeuzemenu kunt u de AirPlay-mogelijkheden in- of uitschakelen en een AirPlay-apparaat kiezen, zoals Apple TV 3.

Spiegelopties weergeven in de menubalk indien beschikbaar

Wanneer aangevinkt, worden beschikbare AirPlay-apparaten die kunnen worden gebruikt om de inhoud van de monitor van je Mac te spiegelen, weergegeven in de menubalk. Hierdoor kunt u AirPlay-apparaten snel gebruiken zonder het Display voorkeurenpaneel te openen.

Image
Image

Verzamel Windows

Als u meerdere beeldschermen gebruikt, heeft elke monitor een Display voorkeurenvenster. Als u op Gather Windows klikt, wordt het Display-venster van de andere monitoren gedwongen naar de huidige monitor te gaan. Dit is handig bij het configureren van secundaire beeldschermen, die mogelijk niet correct zijn ingesteld.

Displays detecteren

De knop Displays detecteren scant uw monitoren opnieuw om hun configuraties en standaardinstellingen te bepalen. Klik op deze knop als u geen nieuwe secundaire monitor ziet die u hebt aangesloten.

Arrangement

Op het Arrangement tabblad in het Displays voorkeurenpaneel kunt u meerdere monitoren configureren, hetzij in een uitgebreid bureaublad of als een spiegel van uw het bureaublad van het primaire beeldscherm. Het is mogelijk niet aanwezig als u niet meerdere monitoren op uw Mac hebt aangesloten.

Image
Image

Meerdere beeldschermen in een uitgebreid bureaublad plaatsen

Voordat je meerdere monitoren in een uitgebreid bureaublad kunt rangschikken, moet je eerst meerdere monitoren op je Mac hebben aangesloten. Het is ook een goed idee om alle monitoren aan te zetten, hoewel dit geen vereiste is. Selecteer vervolgens in het Beeldscherm voorkeurenpaneel de Arrangement tab.

Uw monitoren worden weergegeven als kleine pictogrammen in een virtueel weergavegebied. Binnen het virtuele weergavegebied kunt u uw monitoren naar de gewenste posities slepen. Elke monitor moet een van de zijkanten of de boven- of onderkant van een andere monitor raken. Dit bevestigingspunt definieert waar vensters tussen monitoren kunnen overlappen, en ook waar uw muis van de ene monitor naar de andere kan bewegen.

Als u op een pictogram van een virtuele monitor klikt en vasthoudt, wordt een rode omtrek weergegeven op de overeenkomstige echte monitor. Dit is een geweldige manier om erachter te komen welke monitor welke is op uw virtuele desktop.

Bottom Line

Eén monitor in het uitgebreide bureaublad wordt beschouwd als de hoofdmonitor. Het zal degene zijn waarop het Apple-menu, evenals alle toepassingsmenu's, worden weergegeven. Om een andere hoofdmonitor te selecteren, zoekt u het pictogram van de virtuele monitor met een wit Apple-menu bovenaan. Sleep het witte Apple-menu naar de monitor die u als nieuwe hoofdmonitor wilt gebruiken.

Spiegelschermen

U kunt ook secundaire monitoren de inhoud van uw hoofdmonitor laten weergeven of spiegelen. Dit is handig als u een laptopgebruiker bent die ook een groot secundair beeldscherm heeft, of als u uw Mac op een HDTV wilt aansluiten om op een groter scherm opgeslagen video's op uw Mac te bekijken.

Om spiegelen in te schakelen, plaatst u een vinkje naast de Mirror Displays optie.

Kleur

Gebruik het Kleur tabblad van het Beeldschermen voorkeurenpaneel om kleurprofielen te beheren of te maken die ervoor zorgen dat uw scherm kleuren nauwkeurig weergeeft. laten we zeggen dat het rood op uw scherm hetzelfde rood is dat wordt geproduceerd door printers met kleurprofielen en andere weergaveapparaten.

Image
Image

Profielen weergeven

Je Mac probeert automatisch het juiste kleurprofiel te gebruiken. Apple en beeldschermfabrikanten werken samen om ICC-kleurprofielen (International Color Consortium) te maken voor veel populaire monitoren. Wanneer uw Mac detecteert dat er een monitor van een specifieke fabrikant is aangesloten, controleert hij of er een beschikbaar kleurprofiel is om te gebruiken. Als er geen fabrikantspecifiek kleurprofiel beschikbaar is, gebruikt uw Mac in plaats daarvan een van de generieke profielen. Als je Mac alleen een generiek profiel vindt, kijk dan op de website van de fabrikant van je monitor voor een profiel dat specifiek is voor je beeldscherm.

Alle kleurprofielen weergeven

De lijst met kleurprofielen is standaard beperkt tot de profielen die overeenkomen met de monitor die op uw Mac is aangesloten. Als de lijst alleen generieke versies toont, klik dan op Detect Displays om uw Mac de aangesloten monitor(s) opnieuw te laten scannen. Met een beetje geluk selecteert dit automatisch een nauwkeuriger kleurprofiel.

Je kunt ook proberen het vinkje te verwijderen uit Profiel tonen alleen voor dit scherm. Hierdoor worden alle geïnstalleerde kleurprofielen weergegeven en kunt u de selectie maken.

Als je het verkeerde profiel kiest, kunnen de afbeeldingen van je scherm er nachtmerrieachtig slecht uitzien.

Kleurprofielen maken

Apple bevat een ingebouwde kleurkalibratieroutine die u kunt gebruiken om nieuwe kleurprofielen te maken en bestaande aan te passen. Dit is een eenvoudige visuele kalibratie die iedereen kan gebruiken en waarvoor geen speciale apparatuur nodig is.

Om het kleurprofiel van uw monitor te kalibreren, volgt u de instructies in ons artikel, Hoe u de Display Calibrator Assistant van uw Mac gebruikt om nauwkeurige kleuren te garanderen.

Aanbevolen: