Overzicht van een Personal Area Network (PAN)

Inhoudsopgave:

Overzicht van een Personal Area Network (PAN)
Overzicht van een Personal Area Network (PAN)
Anonim

Een persoonlijk gebiedsnetwerk (PAN) is een computernetwerk dat alleen voor persoonlijk gebruik rond een persoon is georganiseerd. Meestal gaat het om een computer, telefoon, printer, tablet of een ander apparaat zoals een PDA.

Het verschil tussen PAN's en andere netwerktypen zoals lokale netwerken, draadloze lokale netwerken, wide area netwerken en metropolitaanse netwerken is dat ze informatie verzenden tussen apparaten in de buurt in plaats van dezelfde gegevens via een LAN te verzenden of WAN voordat het iets bereikt dat al binnen bereik is.

Je kunt deze netwerken gebruiken om bestanden over te zetten, inclusief e-mail, agenda-afspraken, foto's en muziek. Als u de overdrachten draadloos uitvoert, bijvoorbeeld via Wi-Fi of Bluetooth, wordt dit technisch gezien een WPAN genoemd, wat een draadloos persoonlijk gebiedsnetwerk is.

Image
Image

Technologieën die worden gebruikt om een PAN te bouwen

Personal area-netwerken kunnen draadloos zijn of met kabels worden aangelegd. USB en FireWire koppelen vaak een bekabelde PAN aan elkaar, terwijl WPAN's meestal Bluetooth gebruiken (en piconets worden genoemd) of soms infraroodverbindingen.

Een voorbeeld van een WPAN is het gebruik van een Bluetooth-toetsenbord dat je hebt aangesloten op een tablet om de interface te bedienen voor een slimme gloeilamp in de buurt.

Een printer in een klein kantoor of thuis die verbinding maakt met een nabijgelegen desktop, laptop of telefoon, maakt ook deel uit van een PAN. Hetzelfde geldt voor toetsenborden en andere apparaten die IrDA (Infrared Data Association) gebruiken.

Een PAN kan ook kleine, draagbare of ingebouwde apparaten bevatten die kunnen communiceren bij contact in de buurt met andere draadloze apparaten. Een chip onder de huid van een vinger, bijvoorbeeld, die uw medische gegevens bevat, kan verbinding maken met een computer of chiplezer om deze informatie door te geven aan een arts.

Hoe groot is een PAN?

Draadloze personal area-netwerken bestrijken een bereik van enkele centimeters tot ongeveer 10 meter (33 voet). Deze netwerken zijn een bepaald type (of subset) van lokale netwerken die één persoon ondersteunen in plaats van een groep.

Secundaire apparaten in een PAN kunnen verbinding maken met en gegevens uitvoeren via een primaire machine. Met Bluetooth kan zo'n opstelling wel 100 meter (330 voet) groot zijn.

PAN's hebben onder bepaalde voorwaarden nog steeds toegang tot internet. Een apparaat binnen een PAN kan bijvoorbeeld verbinding maken met een LAN dat toegang heeft tot internet, dat zelf een WAN is. In volgorde is elk netwerktype kleiner dan het volgende, maar ze kunnen allemaal verbinding maken.

Voordelen van een Personal Area Network

PAN's zijn voor persoonlijk gebruik, dus de voordelen kunnen gemakkelijker worden begrepen dan wanneer we het hebben over bijvoorbeeld wide area-netwerken die internet beschrijven. Met een persoonlijk gebiedsnetwerk zijn uw apparaten onderling verbonden voor meer toegankelijke communicatie.

Een operatiekamer in een ziekenhuis kan bijvoorbeeld een PAN hebben zodat de chirurg kan communiceren met de andere teamleden in de kamer. Het is niet nodig om al hun communicatie via een uitgebreider netwerk te laten lopen, zodat mensen op een paar meter afstand het kunnen ontvangen. Een PAN verzendt gegevens via korteafstandscommunicatie zoals Bluetooth.

Draadloze toetsenborden en muizen zijn ook gespecialiseerd in gelokaliseerd gebruik. Ze hoeven geen computers te bedienen in andere gebouwen of steden. Ze hoeven alleen te communiceren met een apparaat in de buurt, meestal in het zicht, zoals een computer of tablet.

Omdat de meeste apparaten die korteafstandscommunicatie ondersteunen ongeoorloofde verbindingen kunnen blokkeren, wordt een WPAN als een beveiligd netwerk beschouwd. Net als bij WLAN's en andere netwerktypen kunnen hackers echter nog steeds toegang krijgen tot onbeveiligde PAN's.

Aanbevolen: