Vector versus bitmapafbeeldingen

Inhoudsopgave:

Vector versus bitmapafbeeldingen
Vector versus bitmapafbeeldingen
Anonim

Bitmap en vector zijn twee soorten afbeeldingen die online of als ondersteund afbeeldingstype in grafische software worden gevonden. Het is bijna onmogelijk om grafische programma's te bespreken zonder de verschillen tussen deze twee belangrijke 2D-grafische typen te begrijpen. Hoewel beide afbeeldingstypen zijn en voor een soortgelijk doel worden gebruikt, zijn we diep gegaan om enkele verschillen te vinden. De twee formaten werken verschillend van elkaar als je ze nauwkeurig bekijkt.

Image
Image

Algemene bevindingen

  • Gemaakt van vormen.
  • Meer schaalbaar zonder kwaliteitsverlies.
  • Meer gespecialiseerd gebruik.
  • Gemaakt van pixels.
  • Compatibel met Microsoft Paint, Adobe Photoshop, Corel Photo-Paint, Corel Paint Shop Pro en GIMP.
  • Kwaliteit verliezen als de afbeelding groter wordt gemaakt.

Vector- en bitmapafbeeldingen zijn beide afbeeldingen op een scherm, maar ze hebben verschillende composities en focus. Bitmaps zijn gemaakt van pixels, terwijl vectorafbeeldingen softwarematig zijn gemaakt en gebaseerd zijn op wiskundige berekeningen.

Bitmaps komen niet alleen vaker voor in het dagelijks leven, maar zijn ook gemakkelijker te gebruiken. U kunt snel het ene formaat van een bitmapafbeelding omzetten in een ander, en u kunt een bitmap niet in een vector veranderen zonder speciale software.

Vectorafbeeldingen zijn over het algemeen vloeiender en beter bruikbaar, en je kunt ze vrij schalen zonder in te boeten aan kwaliteit. Over het algemeen zijn vectoren voor het maken van schaalbare werkbestanden, terwijl bitmaps voor het maken van deelbare eindproducten.

Formaten: bitmaps zijn alomtegenwoordiger

  • Inclusief AI, CDR, CMX (Corel Metafile Exchange Image), SVG, CGM (Computer Graphics Metafile), DXF en WMF (Windows Metafile).
  • Inclusief GIF, JPG, PNG, TIFF en PSD.

Vectors zijn meer gespecialiseerde bestanden en verschijnen meestal in minder gebruikelijke formaten. Elke afbeelding die u op uw telefoon, tablet of computer ziet, is een bitmap, zelfs als iemand deze heeft gemaakt met vectortools.

Bitmapafbeeldingen (ook wel rasterafbeeldingen genoemd) zijn opgebouwd uit pixels in een raster. Pixels zijn beeldelementen, kleine vierkantjes van individuele kleur die samen bepalen wat u op het scherm ziet. Al deze kleurvlakken komen samen om de afbeeldingen te vormen die je ziet.

Hoewel niet zo vaak gebruikt als bitmapafbeeldingen, hebben vectorafbeeldingen veel deugden. Vectorafbeeldingen zijn opgebouwd uit vele individuen, schaalbare objecten. Ze renderen altijd met de hoogste kwaliteit omdat ze apparaatonafhankelijk zijn. Objecten in een vectorafbeelding kunnen bestaan uit lijnen, krommen en vormen met bewerkbare attributen zoals kleur, vulling en omtrek.

Gebruiksgemak: Vectoren zijn robuuster

  • Resolutie-onafhankelijk.
  • Maximale kwaliteit ongeacht de schaal.
  • Kwaliteit verliezen bij schalen.
  • Makkelijker om van vector naar bitmap te gaan dan andersom.

Omdat bitmaps resolutieafhankelijk zijn, is het onmogelijk om hun grootte te vergroten of te verkleinen zonder concessies te doen aan de beeldkwaliteit. Wanneer u de grootte van een bitmapafbeelding verkleint via de optie Resample of Resize van uw software, moeten pixels worden weggegooid.

Wanneer u de grootte van een bitmapafbeelding vergroot, maakt de software nieuwe pixels. Bij het maken van pixels moet de software de kleurwaarden van de nieuwe pixels schatten op basis van de omringende pixels. Dit proces wordt interpolatie genoemd.

Als een rode pixel en een blauwe pixel naast elkaar staan en u de resolutie verdubbelt, worden er twee pixels tussen toegevoegd. Interpolatie bepa alt welke kleur die toegevoegde pixels zullen hebben; de computer voegt toe wat hij denkt dat de juiste kleuren zijn.

Het schalen van een afbeelding heeft geen blijvende invloed op de afbeelding. Met andere woorden, het verandert het aantal pixels in de afbeelding niet. Wat het doet is ze groter maken. Als u echter een bitmapafbeelding naar een groter formaat scha alt in uw paginalay-outsoftware, ziet u een duidelijk gekarteld uiterlijk. Zelfs als je het niet op je scherm ziet, zal het duidelijk zijn in de afgedrukte afbeelding.

Het schalen van een bitmapafbeelding naar een kleiner formaat heeft geen effect. Wanneer u dit doet, verhoogt u de PPI van de afbeelding zodat deze duidelijker wordt afgedrukt. Dit gebeurt omdat het hetzelfde aantal pixels heeft, maar in een kleiner gebied.

Vectorobjecten worden gedefinieerd door wiskundige vergelijkingen, Bezier-curven genaamd, in plaats van pixels. Het wijzigen van de attributen van een vectorobject heeft geen invloed op het object zelf. U kunt een willekeurig aantal objectkenmerken vrij wijzigen zonder het basisobject te vernietigen. Een object kan worden gewijzigd door de kenmerken ervan te wijzigen en door het vorm te geven en te transformeren met behulp van knooppunten en bedieningshendels.

Lettertypen zijn een type vectorobject. U kunt een voorbeeld van de gegevens achter een vectorafbeelding zien in deze uitleg van een SVG-bestand.

Omdat ze schaalbaar zijn, zijn op vectoren gebaseerde afbeeldingen resolutie-onafhankelijk. U kunt de grootte van vectorafbeeldingen in elke mate vergroten of verkleinen, en de lijnen blijven helder en scherp, zowel op het scherm als in print.

Wanneer u een vectorafbeelding naar een bitmap converteert, kunt u de uitvoerresolutie van de uiteindelijke bitmap specificeren voor elke gewenste grootte. Het is belangrijk om een kopie van de originele vectorillustratie in de oorspronkelijke indeling op te slaan voordat u deze naar een bitmap converteert. Als het eenmaal is geconverteerd naar een bitmap, verliest het beeld alle kwaliteiten die het had in zijn vectorstatus.

De meest voorkomende reden om een vector naar een bitmap te converteren, is voor gebruik op internet. Het meest gebruikelijke en geaccepteerde formaat voor vectorafbeeldingen op internet is Scalable Vector Graphics (SVG).

Vanwege de aard van vectorafbeeldingen kunnen ze het beste worden geconverteerd naar GIF- of PNG-indeling voor gebruik op internet. Dit verandert langzaam omdat veel moderne browsers SVG-afbeeldingen kunnen weergeven.

Het eindproduct: tekenfilms versus foto's

  • Gemaakt van effen kleurblokken.
  • Kan elke vorm hebben.
  • Legt meer details vast dankzij het hoge aantal pixels.
  • Beperkt tot een vierkante of rechthoekige vorm.

Vector graphics worden steeds geavanceerder. De hedendaagse vectorgereedschappen passen bitmaptexturen toe op objecten, waardoor ze een fotorealistisch uiterlijk krijgen. Deze tools creëren ook zachte overvloeiingen, transparantie en schaduwen die ooit moeilijk te bereiken waren in vectortekenprogramma's.

Een ander voordeel van vectorafbeeldingen is dat ze niet beperkt zijn tot een rechthoekige vorm zoals bitmaps. Vectorobjecten kunnen over andere objecten worden geplaatst en het onderstaande object is zichtbaar. Een vectorcirkel en een bitmapcirkel lijken hetzelfde als ze op een witte achtergrond worden gezien. Wanneer een bitmapcirkel echter over een andere kleur wordt geplaatst, heeft deze een rechthoekig vak eromheen van de witte pixels in de afbeelding.

Eindoordeel

Vectorafbeeldingen hebben veel voordelen, maar het belangrijkste nadeel is dat ze ongeschikt zijn voor het maken van fotorealistische afbeeldingen. Vectorafbeeldingen bestaan meestal uit effen kleurvlakken of verlopen, maar kunnen de continue subtiele tonen van een foto niet weergeven. Dat is de reden waarom de meeste vectorafbeeldingen een cartoonachtig uiterlijk hebben.

Vectorafbeeldingen zijn voornamelijk afkomstig van de software. U kunt een afbeelding niet scannen en opslaan als vectorbestand zonder speciale conversiesoftware te gebruiken. Aan de andere kant kunnen vectorafbeeldingen eenvoudig worden geconverteerd naar bitmaps. Dit proces wordt rasteren genoemd.

Aanbevolen: