Het gegevensgebruik op een wifi-router controleren

Inhoudsopgave:

Het gegevensgebruik op een wifi-router controleren
Het gegevensgebruik op een wifi-router controleren
Anonim

Wat te weten

  • Log in op uw router met behulp van de beheerdersinstellingen of de standaardreferenties.
  • Zoek naar een sectie met statistieken. U vindt de gegevens over het datagebruik daar.
  • Gebruik een applicatie van derden voor meer gedetailleerde statistieken of routers die deze niet volgen.

Deze gids legt de beste manieren uit om het datagebruik op een Wi-Fi-router te controleren, met behulp van zowel de volgsystemen van de router of een toepassing van derden.

Hoe controleer ik mijn wifi-gebruik?

De meeste thuisrouters hebben een of andere vorm van ingebouwde gegevenstracking. U kunt dat openen via de pagina met beheerdersinstellingen van uw router.

  1. Navigeer naar het admin-inlogscherm van uw router en log in als beheerder (u zou dit moeten hebben ingesteld toen u de router voor het eerst instelde). Als u de gegevens nooit hebt gewijzigd, kunt u de standaard inloggegevens ook vinden op de sticker van de router, in de handleiding of op de website van de fabrikant.

    In sommige gevallen heb je, in plaats van in te loggen op je router via een webbrowser, een app waarmee al je beheerderstaken worden voltooid.

    Als je nog steeds de standaard inloggegevens voor je router gebruikt, is het een goed idee om het beheerderswachtwoord van je router zo snel mogelijk te wijzigen. Een standaardwachtwoord maakt het heel gemakkelijk voor hackers en malware om uw thuis- of kantoornetwerk aan te vallen.

    Image
    Image
  2. Navigeer naar de statuspagina of statistiekenpagina van je router. Elke router is anders, dus raadpleeg de website van uw fabrikant of de handleiding van de router voor gedetailleerde instructies over hoe u deze kunt vinden. De onderstaande afbeelding is bijvoorbeeld van de Status-pagina van een TP-Link-router.

    Je kunt de Verkeersstatistiekenzien, waarin wordt aangegeven hoeveel bytes en pakketten zijn verzonden en ontvangen, wat kan worden geëxtrapoleerd naar megabytes en gigabytes aan gegevens. Dit kan echter ook alle bedrade Ethernet-verbindingen zijn die u ook gebruikt.

    Image
    Image
  3. Voor meer gedetailleerde statistieken over hoeveel data individuele wifi-frequenties gebruiken, kun je voor elke frequentie naar de pagina Draadloze statistieken op je routerinstellingen navigeren. Hoe u dit doet en hoe het precies wordt genoemd, verschilt per routermodel en fabrikant, dus raadpleeg uw handleiding of website van de fabrikant voor gedetailleerde hulp bij het navigeren ernaartoe.

    De onderstaande schermafbeelding is afkomstig van de Wireless Statistics pagina onder de kop Wireless 2.4GHz op een TP-Link-router. Het toont de MAC-adressen en bytes van individuele apparaten die zijn verzonden en ontvangen op het 2,4 GHz draadloze netwerk.

    Image
    Image
  4. Als apparaten in uw netwerk de secundaire 5GHz-band kunnen gebruiken, is het de moeite waard om dezelfde statistiekensectie voor de 5GHz-frequentie te raadplegen om een volledig beeld te krijgen van hoeveel gegevens ze hebben gebruikt.

Bottom Line

De gemakkelijkste manier om uw wifi-gebruik te blijven controleren, is door uw router opnieuw op te starten, zodat de ontvangen en verzonden bytes ook opnieuw worden ingesteld, waardoor u een stevige basislijn krijgt. Van daaruit, wanneer u opnieuw begint te controleren, weet u vanaf dat moment hoeveel wifi-gegevens u per dag en per week gebruikt.

Hoe kan ik het wifi-gebruik per apparaat volgen?

Net als de TP-Link-router in dit voorbeeld, bieden sommige routers individuele apparaattracking door u hun MAC-adres te geven. U kunt echter een netwerkanalysetool van derden gebruiken, zoals Wireshark, voor meer diepgaande monitoring. Het is een geweldige manier om uw netwerkverkeer in de gaten te houden en kan u op zijn beurt enorm veel informatie geven over welke apparaten uw wifi-verbinding gebruiken en hoeveel gegevens ze gebruiken wanneer ze dat doen.

FAQ

    Hoe controleer ik mijn dataverbruik op mijn NETGEAR-router?

    Log in op uw NETGEAR-router en ga naar Advanced > Advanced Setup > Traffic MeterSchakel het selectievakje Verkeersmeter inschakelen in. Stel vervolgens in het gedeelte Verkeersteller de verkeersteller in om op een specifieke tijd en datum te beginnen en klik op Teller nu opnieuw starten

    Kun je het datagebruik op een Linksys-router zien?

    Log in op de beheerderspagina van de Linksys-router. Ga naar Administration > Enabled en selecteer Save Settings om de wijzigingen toe te passen. Selecteer de View Log knop om het verkeer tussen uw lokale netwerk en internet te controleren.

Aanbevolen: