Opstartinstellingen (wat het is en hoe het te gebruiken)

Inhoudsopgave:

Opstartinstellingen (wat het is en hoe het te gebruiken)
Opstartinstellingen (wat het is en hoe het te gebruiken)
Anonim

Opstartinstellingen is een menu met de verschillende manieren waarop u Windows kunt starten, inclusief de bekende diagnostische opstartoptie genaamd Veilige modus.

Bottom Line

Het menu Opstartinstellingen is beschikbaar in Windows 11, Windows 10 en Windows 8. In eerdere versies van Windows, zoals Windows 7, Vista en XP, heet het equivalente menu met opstartopties Geavanceerde opstartopties.

Waar wordt het menu Opstartinstellingen voor gebruikt?

Met de beschikbare opties kunt u Windows 11, 10 of 8 op een beperkte manier starten wanneer het niet normaal start. Als Windows in de speciale modus start, is het waarschijnlijk dat alles wat beperkt was, betrokken is bij de oorzaak van het probleem, waardoor u wat informatie krijgt om het probleem op te lossen.

De meest gebruikte optie in het menu Opstartinstellingen is Veilige modus.

Opstartinstellingen openen

Opstartinstellingen is toegankelijk via het menu Geavanceerde opstartopties, dat zelf op verschillende manieren toegankelijk is. Zie Toegang krijgen tot geavanceerde opstartopties in Windows 11/10/8 voor instructies.

Als je in het ASO-menu bent, ga je naar Troubleshoot > Advanced options > Startup Settings.

Opstartinstellingen doen zelf niets - het is gewoon een menu. Als u een van de opties kiest, wordt die modus van Windows gestart of wordt die instelling gewijzigd.

Image
Image

Met andere woorden, het gebruik van opstartinstellingen betekent het gebruik van een van de beschikbare opstartmodi of functies die beschikbaar zijn in het menu.

Je moet een toetsenbord hebben aangesloten op je computer of apparaat om een optie in het menu te kunnen selecteren. Windows 11, 10 en 8 zijn ontworpen om te werken met aanraakgevoelige apparaten, dus het is teleurstellend dat het schermtoetsenbord niet is opgenomen in het menu Opstartinstellingen.

Opstartinstellingen

Hier zijn de verschillende opstartmethoden die u kunt vinden in het menu Opstartinstellingen in Windows 11, Windows 10 en Windows 8:

Start Windows op elk gewenst moment in de normale modus door op Enter. te drukken

Foutopsporing inschakelen

De optie Foutopsporing inschakelen schakelt foutopsporing in de kernel in Windows in. Dit is een geavanceerde methode voor probleemoplossing waarbij opstartinformatie kan worden verzonden naar een andere computer of apparaat waarop een foutopsporingsprogramma wordt uitgevoerd. Standaard wordt die informatie via COM1 verzonden met een baudrate van 15, 200.

Foutopsporing inschakelen is hetzelfde als de foutopsporingsmodus die beschikbaar was in eerdere versies van Windows.

Opstartregistratie inschakelen

De optie Opstartregistratie inschakelen start Windows 11, 10 of 8 normaal, maar maakt ook een bestand aan van de stuurprogramma's die tijdens het volgende opstartproces worden geladen. Het "opstartlogboek" wordt opgeslagen als ntbtlog.txt in de map waarin Windows is geïnstalleerd, bijna altijd C:\Windows.

Als Windows correct opstart, bekijk dan het bestand en kijk of er iets is dat helpt bij het oplossen van welk probleem dan ook.

Als Windows niet goed start, kies dan een van de opties in Veilige modus en bekijk het bestand zodra Windows in Veilige modus start.

Als zelfs de Veilige modus niet werkt, kunt u opnieuw opstarten in Geavanceerde opstartopties, het Configuratiescherm openen en het logbestand vanaf daar bekijken met het type commando:


type d:\windows\ntbtlog.txt

Video met lage resolutie inschakelen

De optie Video met lage resolutie inschakelen start Windows normaal, maar stelt de schermresolutie in op 800x600 pixels. In sommige gevallen, zoals bij oudere CRT-monitoren, wordt de verversingssnelheid ook verlaagd.

Windows start niet goed als de schermresolutie buiten het bereik ligt dat door uw scherm wordt ondersteund. Aangezien bijna alle schermen een resolutie van 800x600 ondersteunen, geeft Video met lage resolutie inschakelen u de kans eventuele configuratieproblemen te corrigeren.

Alleen de weergave-instellingen worden gewijzigd met Video met lage resolutie inschakelen. Uw huidige beeldschermstuurprogramma is op geen enkele manier verwijderd of gewijzigd.

Veilige modus inschakelen

De optie Veilige modus inschakelen start Windows in Veilige modus, een diagnostische modus die de minimale set services en stuurprogramma's laadt die mogelijk zijn om Windows te laten werken.

Zie Windows starten in de veilige modus voor een volledige uitleg.

Als Windows in de veilige modus start, kunt u mogelijk aanvullende diagnostiek en tests uitvoeren om erachter te komen welke uitgeschakelde service of welk stuurprogramma ervoor zorgt dat Windows niet normaal opstart.

Veilige modus inschakelen met netwerkmogelijkheden

De optie Veilige modus met netwerk inschakelen is identiek aan de optie Veilige modus inschakelen, behalve dat stuurprogramma's en services die vereist zijn voor netwerken zijn ingeschakeld. Dit is een geweldige optie om te kiezen als u denkt dat u mogelijk toegang tot internet nodig heeft in de veilige modus.

Veilige modus inschakelen met opdrachtprompt

De optie Veilige modus inschakelen met opdrachtprompt is identiek aan Veilige modus inschakelen, maar opdrachtprompt wordt geladen als de standaard gebruikersinterface, niet als Explorer, die het startscherm en bureaublad laadt.

Kies deze optie als Veilige modus inschakelen niet werkt en u ook opdrachten in gedachten hebt die nuttig kunnen zijn om uit te zoeken waardoor Windows niet kan starten.

Handtekening stuurprogramma uitschakelen

Met de optie Handhaving van stuurprogrammahandtekening uitschakelen kunnen niet-ondertekende stuurprogramma's in Windows worden geïnstalleerd.

Deze opstartoptie kan handig zijn bij sommige geavanceerde probleemoplossingstaken voor stuurprogramma's.

Anti-malwarebescherming bij vroege start uitschakelen

De optie Anti-malwarebescherming voor vroege lancering uitschakelen doet precies dat: het schakelt de Anti-malware-driver voor vroege start uit, een van de eerste stuurprogramma's die door Windows worden geladen tijdens het opstartproces.

Deze optie kan handig zijn als u vermoedt dat een opstartprobleem van Windows te wijten is aan een recente installatie, verwijdering of wijziging van de instellingen.

Automatische herstart na storing uitschakelen

De optie Automatisch opnieuw opstarten uitschakelen na fout schakelt Automatisch opnieuw opstarten uit in Windows 11, Windows 10 of Windows 8.

Wanneer deze functie is ingeschakeld, dwingt Windows uw apparaat opnieuw op te starten na een grote systeemfout, zoals een BSOD (Blue Screen of Death).

Omdat Automatisch opnieuw opstarten standaard is ingeschakeld in Windows 11, 10 en 8, zal uw eerste BSOD een herstart forceren, mogelijk voordat u het foutbericht of de code voor probleemoplossing kunt noteren. Met deze optie kunt u de functie uitschakelen via de opstartinstellingen, zonder dat u Windows hoeft in te voeren.

Zie Automatisch opnieuw opstarten bij systeemstoring in Windows uitschakelen voor instructies om dit vanuit Windows te doen, een proactieve stap die we u aanbevelen.

Herstelomgeving starten

Deze optie is beschikbaar op de tweede pagina met opties in Opstartinstellingen, die u kunt openen door op F10 te drukken.

Kies Herstelomgeving starten om terug te keren naar het menu Geavanceerde opstartopties. U ziet een kort scherm Even wachten terwijl ASO wordt geladen.

Aanbevolen: