Hoe u het PRAM of NVRAM van uw Mac kunt resetten (Parameter RAM)

Inhoudsopgave:

Hoe u het PRAM of NVRAM van uw Mac kunt resetten (Parameter RAM)
Hoe u het PRAM of NVRAM van uw Mac kunt resetten (Parameter RAM)
Anonim

Afhankelijk van de leeftijd van je Mac, bevat deze een kleine hoeveelheid speciaal geheugen genaamd NVRAM (Non-Volatile RAM) of PRAM (Parameter RAM). Beide slaan instellingen op die door je Mac worden gebruikt om de configuratie van verschillende systemen en apparaten te regelen.

Het verschil tussen NVRAM en PRAM is meestal oppervlakkig. Het oudere PRAM gebruikte een kleine speciale batterij om het RAM-geheugen te allen tijde aan te zetten, zelfs als de Mac was losgekoppeld van de stroom. Het nieuwere NVRAM gebruikt een type RAM dat vergelijkbaar is met de op flash gebaseerde opslag die in SSD's wordt gebruikt om de parameterinformatie op te slaan zonder dat een batterij nodig is om het veilig te houden.

Afgezien van het type RAM dat wordt gebruikt en de naamswijziging, hebben beide dezelfde functie: het opslaan van belangrijke informatie die uw Mac nodig heeft wanneer deze opstart of toegang krijgt tot verschillende services.

Wat is er opgeslagen in het NVRAM of PRAM?

Image
Image

De meeste Mac-gebruikers denken niet veel na over het parameter-RAM van hun Mac, maar het werkt hoe dan ook hard en houdt het volgende bij:

  • Opstartvolume
  • Luidsprekervolume
  • Beeldscherminstellingen (resolutie, kleurdiepte, verversingssnelheid, aantal schermen)
  • Kernel panics informatie
  • Dvd-regio-instellingen
  • Datum en tijd, inclusief tijdzone
  • Computernaam
  • Achtergrondverlichting
  • Toetsenbordtaal
  • Locatieservicestatus (in- of uitgeschakeld)

Als je Mac opstart, controleert hij de parameter RAM om te zien vanaf welk volume hij moet opstarten en hoe je andere belangrijke parameters kunt instellen.

Soms zijn de gegevens die zijn opgeslagen in het parameter-RAM slecht, wat verschillende problemen met je Mac kan veroorzaken, waaronder de volgende veelvoorkomende problemen:

  • Verkeerde datum, tijd of tijdzone.
  • Luidsprekervolume te hard of te zacht ingesteld.
  • Weergaveproblemen. Soms zie je het grijze Apple-opstartscherm en wordt het scherm leeg. Andere keren zie je een bericht dat de resolutie of vernieuwingsfrequentie buiten bereik is.
  • Verkeerd opstartvolume.
  • Een vraagteken (?) bij het opstarten, gevolgd door een lange vertraging voordat je Mac opstart.

Hoe gaat het RAM-geheugen kapot?

Gelukkig gaat het Parameter-RAM niet echt kapot; het zijn alleen de gegevens die het bevat die corrupt worden. Er zijn een aantal manieren waarop dit kan gebeuren. Een veelvoorkomende oorzaak is een lege of stervende batterij in die Macs die PRAM gebruiken, een batterij met kleine knopjes in de Mac. Een andere oorzaak is dat je Mac vastloopt of tijdelijk stroom verliest tijdens een software-update.

Er kunnen ook dingen misgaan als je je Mac upgradet met nieuwe hardware, geheugen toevoegt, een nieuwe grafische kaart installeert of opstartvolumes wijzigt. Al deze activiteiten kunnen nieuwe gegevens naar de parameter RAM schrijven. Het schrijven van gegevens naar de parameter RAM is op zich geen probleem, maar het kan een bron van problemen zijn wanneer u meerdere items op uw Mac wijzigt. Als u bijvoorbeeld nieuwe RAM installeert en vervolgens een RAM-stick verwijdert omdat deze defect is, kan de parameter RAM de verkeerde geheugenconfiguratie opslaan. Evenzo, als u een opstartvolume selecteert en dat station later fysiek verwijdert, kan de parameter RAM de verkeerde opstartvolume-informatie behouden.

De parameter RAM opnieuw instellen

Een gemakkelijke oplossing voor veel problemen is om het parameter-RAM eenvoudig terug te zetten naar de standaardstatus. Hierdoor gaan sommige gegevens verloren, met name de datum, de tijd en de selectie van het opstartvolume. Gelukkig kun je deze instellingen gemakkelijk corrigeren met de systeemvoorkeuren van je Mac.

De stappen die nodig zijn om de parameter RAM te resetten zijn hetzelfde, ongeacht of je Mac NVRAM of PRAM gebruikt.

  1. Sluit je Mac af.
  2. Zet je Mac weer aan.
  3. Houd onmiddellijk de volgende toetsen ingedrukt: command+ option+ P+ R Dat zijn vier toetsen: de opdrachttoets, de optietoets, de letter P en de letter R. U moet deze vier toetsen ingedrukt houden voordat u het grijze scherm ziet tijdens het opstartproces.
  4. Blijf de vier toetsen ingedrukt houden. Dit is een lang proces, waarbij je Mac vanzelf opnieuw opstart.
  5. Ten slotte, als je het tweede opstartgeluid hoort, kun je de toetsen loslaten.
  6. Uw Mac voltooit het opstartproces.

Het NVRAM opnieuw instellen op MacBook Pro's van eind 2016 en later

MacBook Pro-modellen die eind 2016 zijn geïntroduceerd, hebben een iets ander proces voor het resetten van het NVRAM naar de standaardwaarden. Terwijl u nog steeds de gebruikelijke vier toetsen ingedrukt houdt, hoeft u niet langer te wachten op een tweede herstart of aandachtig te luisteren naar het opstartgeluid.

  1. Sluit je Mac af.
  2. Zet je Mac aan.
  3. Houd onmiddellijk de command+ optie+ P+ ingedrukt R toetsen.
  4. Blijf het commando vasthouden+ option+ P+ R-toetsen voor minimaal 20 seconden; langer is prima maar niet noodzakelijk.
  5. Na 20 seconden kunt u de toetsen loslaten.
  6. Uw Mac gaat verder met het opstartproces.

Alternatieve methode om de NVRAM te resetten

Er is een andere methode om het NVRAM op je Mac te resetten. Om deze methode te gebruiken, moet u uw Mac kunnen opstarten en inloggen. Zodra het bureaublad wordt weergegeven, doet u het volgende:

  1. Launch Terminal, te vinden op /Applications/Utilities.
  2. Voer in het geopende Terminal-venster het volgende in achter de Terminal-prompt:

    nvram -c

  3. Druk vervolgens op return of enter op je toetsenbord.
  4. Hierdoor wordt het NVRAM gewist en teruggezet naar de standaardstatus.
  5. Om het resetproces te voltooien, moet je je Mac opnieuw opstarten.

Na het resetten van het PRAM of NVRAM

Zodra je Mac klaar is met opstarten, kun je de systeemvoorkeuren gebruiken om de tijdzone in te stellen, de datum en tijd in te stellen, het opstartvolume te selecteren en eventuele weergave-opties te configureren die je wilt gebruiken.

Klik hiervoor op het Systeemvoorkeuren pictogram in het Dock. Klik in het gedeelte Systeem van het venster Systeemvoorkeuren op het pictogram Datum en tijd om de tijdzone, datum en tijd in te stellen en klik op de Startup Diskpictogram om een opstartschijf te selecteren. Om weergave-opties te configureren, klikt u op het pictogram Beeldschermen in het gedeelte Hardware van het venster Systeemvoorkeuren.

Nog steeds problemen? Probeer de SMC opnieuw in te stellen of voer de Apple Hardware Test uit.

Aanbevolen: