Datums invoeren met de DATE-functie in Google Spreadsheets

Inhoudsopgave:

Datums invoeren met de DATE-functie in Google Spreadsheets
Datums invoeren met de DATE-functie in Google Spreadsheets
Anonim

De DATE-functie van Google Spreadsheets retourneert een datum die u invoert of het serienummer ervan door afzonderlijke dag-, maand- en jaarelementen te combineren die zijn ingevoerd als de argumenten van de functie.

Deze instructies gebruiken de webversie van Google Spreadsheets en zijn mogelijk niet compatibel met Microsoft Excel.

Datums invoeren als datums

Als je het combineert met andere Google Spreadsheets-functies, kun je DATE gebruiken om een breed scala aan datumformules te maken. Een belangrijk gebruik van de functie is ervoor te zorgen dat Spreadsheets datums correct interpreteert, vooral als de ingevoerde gegevens niet de meest bruikbare indeling hebben.

Het primaire gebruik van de DATE-functie is om een datum weer te geven die elementen zoals jaar, maand of dag combineert van verschillende locaties in het werkblad, en om ervoor te zorgen dat datums die in berekeningen worden gebruikt, getalgegevens zijn in plaats van tekst.

De syntaxis en argumenten van de DATE-functie

De syntaxis van een functie verwijst naar de lay-out van de functie en omvat de naam, haakjes en argumenten van de functie.

De syntaxis voor de DATE-functie is: =DATE(jaar, maand, dag).

  • Year - voer het jaar in als een viercijferig getal (yyyy) of de celverwijzing naar de locatie in het werkblad.
  • Maand - voer de maand in als een tweecijferig getal (mm) of de celverwijzing naar de locatie in het werkblad.
  • Dag - voer de dag in als een tweecijferig getal (dd) of de celverwijzing naar de locatie in het werkblad.

Fouten en aanpassingen

De functie retourneert een VALUE! fout als het tekstgegevens leest. De fout verschijnt ook als de formule een verwijzing bevat naar een cel met tekst.

De NUM! foutwaarde verschijnt als de year invoer ongeldig is (bijvoorbeeld als het een getal van vijf cijfers is). Als u een ongeldige waarde invoert voor de maand- of dagargumenten, past de functie de uitvoer van de functie automatisch aan naar de volgende geldige datum. Bijvoorbeeld =DATE(2016, 13, 1), die 13 heeft voor het maandargument, past het jaarargument aan en retourneert 1/1/2017.

Een ander voorbeeld is =DATE(2016, 01, 32) - die 32 dagen heeft voor de maand januari - past het maandargument aan en geeft 2/01/2016 terug. In beide gevallen "draait" de formule de ongeldige waarde over door de eerste maand na december 2016 in het eerste voorbeeld en de eerste dag na januari 2016 in het tweede voorbeeld weer te geven.

Als u de decimale waarden voor een argument invoert, wordt de formule naar beneden afgerond op de gehele waarde. De functie zou bijvoorbeeld "10.25" interpreteren als "10."

DATUM Functie Voorbeeld

Image
Image

In de afbeelding hierboven werkt de DATE-functie in combinatie met een aantal andere functies in datumformules.

  • Rij 5 voert de eerste dag van de huidige maand in
  • Rij 6 converteert een tekstreeks (cel A5) naar een datum
  • Rij 7 toont de dag van de week voor een bepaalde datum
  • Rij 8 telt dagen tussen huidige en vorige datums
  • Rij 9 converteert een Juliaanse dagnummer (cel A9) naar de huidige datum
  • Rij 10 converteert de huidige datum (cel A10) naar een Juliaanse dagnummer

De DATE-functie invoeren

Opties voor het invoeren van de functie en zijn argumenten in een werkblad zijn:

  • Handmatig de volledige functie intypen - onthoud dat de volgorde yyyy, mm, dd moet zijn, zoals =DATE(2016, 01, 16) of, =DATE(A2, B2, C2) als je celverwijzingen gebruikt.
  • Het auto-suggest box gebruiken om de functie en zijn argumenten in te voeren.

Bottom Line

Als u een van beide methoden gebruikt om de functie in te voeren, let er dan op dat komma's (,) de argumenten van de functie tussen ronde haakjes scheiden.

Landinstellingen wijzigen

Zoals veel online apps, gebruikt Google Spreadsheets standaard de Amerikaanse datumnotatie: MM/DD/YYYY.

Als uw locatie een ander formaat gebruikt, kunt u Google Spreadsheets aanpassen om de datum in uw voorkeursformaat weer te geven door de regionale instellingen aan te passen.

De regionale instellingen wijzigen:

  1. Klik op File om het menu Bestand te openen.
  2. Klik op Spreadsheet-instellingen om het dialoogvenster Instellingen te openen.

    Image
    Image
  3. Klik op Locale om de lijst met beschikbare landinstellingen te zien.

    Image
    Image
  4. Klik op uw land naar keuze om het de huidige selectie te maken.

    Image
    Image
  5. Klik op Save Settings onderaan het dialoogvenster om het te sluiten en terug te keren naar het werkblad.

    Image
    Image
  6. Nieuwe datums die u in een werkblad invoert, moeten het formaat van het geselecteerde land volgen. Mogelijk moet u datums die u al hebt ingevoerd opnieuw formatteren.

Negatieve serienummers en Excel-datums

Standaard gebruikt Microsoft Excel voor Windows een systeem dat begint in het jaar 1900. Als u een serienummer 0 invoert, wordt de datum 0 januari 1900 geretourneerd. Bovendien geeft de functie DATUM van Excel geen datums vóór 1900 weer.

Google Spreadsheets gebruikt de datum 30 december 1899 voor een serienummer nul, maar in tegenstelling tot Excel geeft Google Spreadsheets de datums daarvoor weer door negatieve getallen te gebruiken voor het serienummer.

De datum 1 januari 1800 resulteert bijvoorbeeld in een serienummer van -36522 in Google Spreadsheets en staat het gebruik ervan in formules toe, zoals het aftrekken van 1 januari 1800 van 1 januari 1850, wat resulteert in een waarde van 18, 262 - het aantal dagen tussen de twee datums.

Wanneer u daarentegen dezelfde gegevens in Excel invoert, converteert het programma de datum automatisch naar tekstgegevens. Het retourneert ook een WAARDE! fout als u een "negatieve" datum in een formule gebruikt.

Aanbevolen: