Wat is internetpiraterij?

Inhoudsopgave:

Wat is internetpiraterij?
Wat is internetpiraterij?
Anonim

Internetpiraterij is het gebruik van internet om illegaal inhoud te kopiëren, waarbij inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht van de eigenaar van de inhoud.

Internetpiraterij neemt vele vormen aan en omvat een breed scala aan wettelijk beschermde inhoud. Dit omvat muziek, films, software en zelfs digitale boeken.

In dit artikel leer je waar internetpiraten illegaal gekopieerde inhoud verspreiden en hoe je kunt voorkomen dat je die inhoud downloadt zonder het te beseffen.

Image
Image

Waarom is er internetpiraterij?

Soms is inhoud zoals films, muziek en boeken niet beschikbaar op een bepaalde locatie of in een favoriete indeling. Sommige mensen piraat op basis van principe. Het principe van een typische internetpiraat is dat alle informatie in de wereld gratis moet zijn. Soms is de kopieerbeveiliging en/of waarschuwingen die bedoeld zijn om piraterij tegen te gaan moeilijk te beheren of voelt het kopen meer als een straf dan niet (denk aan de FBI-waarschuwing voor een film). Anderen willen gewoon niet betalen voor inhoud.

Om deze redenen zijn er vele duizenden hackers over de hele wereld die hard werken om de Digital Rights Management (DRM)-code voor te blijven die is geïntegreerd in digitale films, muziek en software om te beschermen tegen illegaal kopiëren.

Zodra hackers een manier vinden om DRM te dwarsbomen en inhoud te kopiëren, delen ze die inhoud op verschillende manieren met andere internetgebruikers.

Peer-to-peer-netwerken

Image
Image

Jaren voordat DRM bestond, werd in 1999 een online dienst voor het delen van muziek met de naam Napster gelanceerd. Je kon Napster-software downloaden en je computer aansluiten op het enorme Napster-netwerk.

Daar konden gebruikers hun eigen muziekbestanden uploaden naar Napster-servers en andere gebruikers toestaan gedeelde muzieknummers en albums te downloaden.

Het duurde niet lang voordat de eigenaren van Napster in juridische problemen kwamen, wat er uiteindelijk toe leidde dat het bedrijf failliet ging.

Dat weerhield er niet van dat een lange lijst van copycat peer-to-peer-netwerken overal op internet opkwam. De moderne incarnatie van deze systemen omvat gedecentraliseerde systemen (geen centrale server), waarbij gebruikers zich aansluiten bij een anoniem, versleuteld netwerk dat vrijwel onvindbaar is.

De meest populaire van deze netwerken zijn Gnutella, BitTorrent en uTorrent.

Cyberlockers

Image
Image

Een andere plaats waar piraten illegaal gekopieerde inhoud opslaan en delen, is op privédiensten voor bestandsopslag.

Op deze websites kunnen gebruikers vaak legaal persoonlijke bestanden uploaden en opslaan. Veel gebruikers kiezen er echter voor om illegaal gekopieerde muziek, films en software te uploaden en te delen met andere gebruikers.

Zelfs sites die legitieme services voor het delen van bestanden aanbieden, zoals Google Drive, laten gebruikers illegaal gekopieerde bestanden op hun servers delen. Deze services proberen die accounts zoveel mogelijk te verwijderen, maar nieuwe piratenaccounts worden net zo snel gelanceerd als ze worden verwijderd.

Filmwebsites streamen

Image
Image

De meest voorkomende internetpiraterij van tegenwoordig is die van het streamen van filmsites.

Als je Google "Kijk gratis online", is de kans groot dat je een van deze sites tegenkomt.

Gemeenschappelijke kenmerken van dergelijke websites voor het streamen van films zijn onder meer:

  • Pop-upadvertenties die in een nieuw venster openen en uw scherm belemmeren
  • Moeilijk om videospelers uit te voeren die nieuwe advertenties openen wanneer u de film probeert af te spelen
  • Videostreaming van slechte kwaliteit

Vergelijkbare sites die online zijn verschenen en u zowel legale als auteursrechtelijk beschermde inhoud laten streamen, zijn Afdah, 123Movies en CouchTuner.

Hoewel deze streamingsites voor iedereen toegankelijk zijn, heeft uw internetprovider, als u auteursrechtelijk beschermde inhoud streamt met behulp van de service, het wettelijke recht om u een kennisgeving van inbreuk op het auteursrecht te sturen en te dreigen uw internettoegang af te sluiten als u doorgaat met streamen dergelijke inhoud.

Veilingsites

Image
Image

Een andere plaats waar hackers illegaal gekopieerde inhoud proberen te verspreiden, is op internetveilingsites. U moet heel voorzichtig zijn bij het bieden op veilingen voor met name computersoftware.

Vaak hebben softwareverkopers de software al op hun eigen systeem geïnstalleerd. Andere keren hebben deze verkopers de originele schijf gekopieerd en nieuwe exemplaren gebrand.

Op online veilingsites kun je ook illegaal gekopieerde muziekalbums en illegale films tegenkomen.

Je kunt jezelf beschermen door:

  • Kopen van officiële verkopers met een geregistreerde bedrijfsnaam
  • Alleen software kopen in verzegelde verpakking
  • Ervoor zorgen dat de originele licentiecode in het pakket zit
  • Vermijd het kopen van films waarvan de omslag van lage kwaliteit is of in een vreemde taal

Beveilig uw thuisnetwerk

Image
Image

Als je juridische problemen wilt vermijden, kun je altijd sites vermijden waar illegaal gekopieerd materiaal te vinden is. Maar zelfs als u het streamen van illegale films of peer-to-peer-netwerken vermijdt, kunnen uw kinderen deze sites mogelijk zonder uw medeweten bezoeken.

Je kunt dit voorkomen door URL-filters op je thuisrouter te plaatsen. U kunt dit doen door als beheerder in te loggen op de router en vervolgens op Parental Controls en Managed Sites te klikken (links kunnen per router verschillen).

Om peer-to-peer-toepassingen zoals BitTorrent of uTorrent te blokkeren, kunt u met veel routers alle peer-to-peer-toepassingen (P2P) blokkeren.

Internetpiraterij vermijden

Tegenwoordig is het voor internetgebruikers heel gemakkelijk om illegaal illegale inhoud te downloaden of te streamen. Door te begrijpen wat internetpiraterij is en hoe u het kunt vermijden, kunt u juridische problemen voorkomen en voorkomen dat uw internetservice wordt afgesloten.

Aanbevolen: