Wat is Conhost.exe in Windows? Wat doet het?

Inhoudsopgave:

Wat is Conhost.exe in Windows? Wat doet het?
Wat is Conhost.exe in Windows? Wat doet het?
Anonim

Het bestand conhost.exe (Console Windows Host) wordt geleverd door Microsoft en is meestal legitiem en volledig veilig. Het is te zien op Windows 11, Windows 10, Windows 8 en Windows 7.

Conhost.exe moet worden uitgevoerd om de opdrachtprompt te laten communiceren met de bestandsverkenner. Een van zijn taken is om de mogelijkheid te bieden om bestanden/mappen rechtstreeks naar de opdrachtprompt te slepen en neer te zetten. Zelfs programma's van derden kunnen conhost.exe gebruiken als ze toegang tot de opdrachtregel nodig hebben.

In de meeste gevallen is het volkomen veilig en hoeft het niet te worden verwijderd of gescand op virussen. Het is zelfs normaal dat dit proces meerdere keren tegelijk wordt uitgevoerd (je ziet vaak meerdere exemplaren van conhost.exe in Taakbeheer).

Er zijn echter situaties waarin een virus zich kan voordoen als het conhost EXE-bestand. Een teken dat het kwaadaardig of nep is, is als het veel geheugen gebruikt.

Image
Image

Windows Vista en Windows XP gebruiken crss.exe voor een soortgelijk doel.

Software die Conhost.exe gebruikt

Het proces conhost.exe wordt gestart met elke instantie van de opdrachtprompt en met elk programma dat deze opdrachtregeltool gebruikt, zelfs als je het programma niet ziet draaien (zoals als het op de achtergrond draait).

Hier zijn enkele processen waarvan bekend is dat ze conhost.exe starten:

  • Dell's "DFS. Common. Agent.exe"
  • NVIDIA's “NVIDIA Web Helper.exe”
  • Plex's "PlexScriptHost.exe"
  • Adobe Creative Cloud's "node.exe"

Is Conhost.exe een virus?

Meestal is er geen reden om aan te nemen dat conhost.exe een virus is of dat het moet worden verwijderd. Er zijn echter enkele dingen die u kunt controleren als u het niet zeker weet.

Om te beginnen, als je het ziet draaien in Windows Vista of XP, dan is het zeker een virus, of op zijn minst een ongewenst programma, omdat die versies van Windows dit bestand niet gebruiken. Als je conhost.exe in een van die Windows-versies ziet, ga dan helemaal onderaan deze pagina om te zien wat je moet doen.

Een andere indicator dat het nep of kwaadaardig kan zijn, is dat het in de verkeerde map is opgeslagen. Het echte conhost.exe-bestand wordt uitgevoerd vanuit een zeer specifieke map en alleen vanuit die map. De gemakkelijkste manier om erachter te komen of het proces gevaarlijk is of niet, is door Taakbeheer te gebruiken om twee dingen te doen: a) de beschrijving ervan verifiëren en b) de map controleren van waaruit het wordt uitgevoerd.

  1. Open Taakbeheer. De eenvoudigste manier om dit te doen is door op de Ctrl+Shift+Esc toetsen op uw toetsenbord te drukken.
  2. Zoek het proces conhost.exe op het tabblad Details (of het tabblad Processen in Windows 7).

    Er kunnen meerdere exemplaren van conhost.exe zijn, dus het is belangrijk om de volgende stappen te volgen voor elk exemplaar dat u ziet. De beste manier om alle conhost.exe-processen samen te brengen, is door de lijst te sorteren door de kolom Name te selecteren (Image Name in Windows 7).

    Zie je geen tabbladen in Taakbeheer? Gebruik de Meer details link onderaan Taakbeheer om het programma uit te breiden naar volledige grootte.

  3. Kijk binnen dat conhost.exe-item helemaal rechts onder de Description kolom, om er zeker van te zijn dat er Console Windows Host staat.

    De juiste beschrijving hier betekent niet noodzakelijk dat het proces veilig is, aangezien een virus dezelfde beschrijving kan gebruiken. Als u echter een andere beschrijving ziet, is de kans groot dat het EXE-bestand niet het echte Console Windows Host-proces is en als een bedreiging moet worden behandeld.

  4. Klik met de rechtermuisknop of houd het proces ingedrukt en kies Bestandslocatie openen.

    Image
    Image
  5. De map die wordt geopend, laat u precies zien waar conhost.exe is opgeslagen.

Als u de bestandslocatie niet op deze manier kunt openen, gebruikt u in plaats daarvan Microsoft's Process Explorer-programma. Dubbelklik in dat hulpprogramma op conhost.exe of houd ingedrukt om het venster Properties te openen en gebruik vervolgens het tabblad Image om de Explore knop naast het pad van het bestand.

Dit is de echte locatie van het niet-schadelijke proces:


C:\Windows\System32\

Image
Image

Als dit de map is waar conhost.exe wordt opgeslagen en wordt uitgevoerd, is de kans groot dat je niet met een gevaarlijk bestand te maken hebt. Onthoud dat dit een officieel bestand van Microsoft is dat een echt doel heeft om op uw computer te staan, maar alleen als het in die map bestaat.

Als de map die wordt geopend bij stap 4 echter niet de map System32 is, of als deze veel geheugen gebruikt en u vermoedt dat er niet zoveel nodig is, lees dan verder om meer te weten te komen over wat er gebeurt en hoe u het conhost.exe-virus kunt verwijderen.

Te herhalen: conhost.exe mag niet worden uitgevoerd vanuit een andere map, inclusief de hoofdmap van de map C:\Windows\. Het lijkt misschien goed dat dit EXE-bestand daar wordt opgeslagen, maar het dient eigenlijk alleen zijn doel in de map system32, niet in C:\Users\[gebruikersnaam]\, C:\Program Files\, etc.

Waarom gebruikt Conhost.exe zoveel geheugen?

Een normale computer waarop conhost.exe wordt uitgevoerd zonder enige malware, zou kunnen zien dat het bestand ongeveer honderden kilobytes (bijv. 500 KB) RAM gebruikt, maar waarschijnlijk niet meer dan 10 MB, zelfs als u het programma gebruikt dat is gestart conhost.exe.

Als conhost.exe veel meer geheugen gebruikt en Taakbeheer laat zien dat het proces een aanzienlijk deel van de CPU gebruikt, is de kans groot dat het bestand nep is. Dit is met name het geval als de bovenstaande stappen u naar een map leiden die niet C:\Windows\System32\. is

Er is een bepaald conhost.exe-virus genaamd Conhost Miner dat zichzelf opslaat in deze map, en mogelijk andere:


%userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\

Dit virus probeert een Bitcoin- of andere cryptocoin-mijnoperatie uit te voeren zonder dat u het weet, wat zeer veel van het geheugen en de processor kan eisen.

Hoe een Conhost.exe-virus te verwijderen

Als je bevestigt of zelfs vermoedt dat conhost.exe een virus is, zou het vrij eenvoudig moeten zijn om er vanaf te komen. Er zijn veel gratis tools beschikbaar die je kunt gebruiken om het conhost.exe-virus van je computer te verwijderen, en andere om ervoor te zorgen dat het niet terugkomt.

Uw eerste poging zou echter moeten zijn om het bovenliggende proces dat het bestand gebruikt af te sluiten, zodat het niet langer de schadelijke code uitvoert en het gemakkelijker te verwijderen is.

Als je weet welk programma conhost.exe gebruikt, kun je deze stappen hieronder overslaan en gewoon proberen de applicatie te verwijderen in de hoop dat het bijbehorende conhost.exe-virus ook wordt verwijderd. Je kunt het beste een gratis verwijderprogramma gebruiken om ervoor te zorgen dat alles wordt verwijderd.

  1. Download Process Explorer en dubbelklik (of tik en houd vast) op het conhost.exe-bestand dat u wilt verwijderen.
  2. Selecteer op het tabblad Image Kill Process.

    Image
    Image
  3. Bevestig met een OK.

    Als je een foutmelding krijgt dat het proces niet kan worden afgesloten, ga dan naar het volgende gedeelte hieronder om een virusscan uit te voeren.

  4. Druk op OK om terug te keren naar het hoofdscherm. U kunt Process Explorer nu sluiten als u dat wilt.

Nu het bestand niet langer is gekoppeld aan het bovenliggende programma waarmee het is gestart, is het tijd om het nep-conhost.exe-bestand te verwijderen:

Volg de onderstaande stappen in volgorde, herstart je computer na elke en controleer dan of conhost.exe echt verdwenen is. Voer hiervoor Taakbeheer of Process Explorer uit na elke herstart om er zeker van te zijn dat het virus is verwijderd.

  1. Probeer conhost.exe te verwijderen. Open de map uit stap 4 hierboven en verwijder deze net zoals elk ander bestand.

    U kunt ook Alles gebruiken om een volledige zoekopdracht op uw hele computer uit te voeren om er zeker van te zijn dat het enige conhost.exe-bestand dat u ziet zich in de map \system32\ bevindt. Misschien vindt u er nog een in de map C:\Windows\WinSxS\, maar dat bestand conhost.exe zou niet moeten zijn wat u vindt in Taakbeheer of Process Explorer (het is veilig om te bewaren). U kunt veilig elke andere conhost.exe-imitatie verwijderen.

  2. Installeer Malwarebytes en voer een volledige systeemscan uit om het conhost.exe-virus te vinden en te verwijderen.

    Malwarebytes is slechts één programma uit onze lijst met beste gratis hulpprogramma's voor het verwijderen van spyware die we aanbevelen. Voel je vrij om de andere in die lijst te proberen.

  3. Installeer een volledig antivirusprogramma als Malwarebytes of een ander hulpprogramma voor het verwijderen van spyware niet helpt.

    Dit zou niet alleen het nep-conhost.exe-bestand moeten verwijderen, maar ook om uw computer in te stellen met een altijd-aan-scanner die kan helpen voorkomen dat virussen zoals deze opnieuw op uw computer terechtkomen.

  4. Gebruik een gratis opstartbare antivirustool om de hele computer te scannen voordat het besturingssysteem zelfs maar opstart. Dit zal zeker werken om het conhost.exe-virus te repareren, aangezien het proces niet wordt uitgevoerd op het moment van de virusscan.

FAQ

    Is cmd.exe een virus?

    Nee. Het cmd.exe-bestand is het uitvoerbare bestand voor de opdrachtprompt, dus als u het opent, verschijnt het opdrachtvenster. Pas op voor virussen die zich voordoen als het cmd.exe-bestand.

    Wat gebeurt er als ik conhost.exe verwijder?

    Het verwijderen van de echte conhost.exe kan de werking van Windows beïnvloeden, dus u moet het bestand alleen verwijderen als u zeker weet dat het een virus is.

    Waarom blijft conhost.exe verschijnen?

    Een lopend proces kan het bestand conhost.exe activeren. Forceer programma's die u niet kunt identificeren. Als het probleem aanhoudt, kan het een virus zijn.

Aanbevolen: