Hoe de iPad de stripindustrie totaal op zijn kop heeft gezet

Inhoudsopgave:

Hoe de iPad de stripindustrie totaal op zijn kop heeft gezet
Hoe de iPad de stripindustrie totaal op zijn kop heeft gezet
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De iPad is de perfecte draagbare stripboekbibliotheek.
  • De Apple Pencil zorgde voor een revolutie in het maken van strips.
  • Toegankelijke tools zorgen ervoor dat gemarginaliseerde groepen een groot publiek kunnen bereiken.
Image
Image

De iPad heeft de stripindustrie van beide kanten op zijn kop gezet. Striptekenaars gebruiken het om te tekenen en schilderen, en stripfans gebruiken het om te lezen.

En in tegenstelling tot tijdschriften en kranten, die langzaam werden afgeremd door digitale publicatie, blijven papieren strips floreren en kunnen ze zelfs profiteren van de extra exposure. Een van de beste iPad-apps voor het lezen van strips is YACReader, die een waanzinnige nieuwe paneel-voor-paneel-navigator heeft in de nieuwste versie - een functie die al te vinden is in rivaliserende lezers, maar die van YACReader wordt aangedreven door AI.

“Er is veel veranderd sinds de allereerste versie die ik in 2009 voor desktops uitbracht. We zijn overgestapt van een activiteit die voornamelijk wordt aangedreven door fans (bijv. een wereld waar vrijwel alle uitgevers hun catalogi in digitaal formaat aanbieden”, vertelde Luis Ángel San Martín, maker van YACReader, aan Lifewire via een direct bericht.

Schermlezer

Image
Image

Toen de iPad in 2011 arriveerde, zagen stripfans, waaronder deze auteur, meteen dat het relatief grote scherm perfect was om strips te lezen. De schermresolutie verbeterde, striplezer-apps bloeiden op en een nieuw platform, Comixology, arriveerde om lezers officiële titels te laten kopen.

Een iPad is perfect voor strips vanwege dat prachtige scherm en het feit dat je duizenden titels kunt dragen zonder extra gewicht. En de gemakkelijke beschikbaarheid van bestaande stripfranchises, graphic novels en webcomics leidde strips naar een veel meer mainstream markt.

"Mensen die zich normaal gesproken niet in een stripboekwinkel wagen, kunnen nu door meerdere apps en sites kijken om de strips te vinden die hen zouden aanspreken", vertelde stripfan en filmmaker Michael Ayjian aan Lifewire via e-mail. "Dit opent de stripwereld voor een breder scala aan makers die anders misschien niet in een nationaal verkooppunt zouden worden gepubliceerd. Digitale strips hebben meer kansen gecreëerd in de stripindustrie.”

Image
Image

"De komst van de iPad heeft een explosie veroorzaakt in de zelfpublicatie van strips op internet, met behulp van het webcomic-formaat. Er is een ongekende hoeveelheid vrijheid voor onafhankelijke stripmakers om te innoveren op het gebied van stijl en inhoud, " Grace Moon Zao, auteur van de geïllustreerde site voor lesbische liefdespoëzie Sappho's Dreams, vertelde Lifewire via e-mail."Over het algemeen helpt dit elke maker wiens komische stijl en inhoud niet gemakkelijk in de mainstream kunnen doorbreken. Ik geloof dat dit vooral gunstig is voor historisch gemarginaliseerde stemmen."

Tegelijkertijd betekende technologie dat we dingen konden doen die op papier niet mogelijk waren, zoals de aankomende AI-aangedreven weergave van YACReader die automatisch panelen detecteert en je ze één voor één laat lezen.

"Dingen zoals het hebben van toegewijde neurale motoren geïntegreerd in een mobiel apparaat klonken als sci-fi toen ik de eerste iOS-versie uitbracht, en nu kan YACReader profiteren van die vooruitgang om paneel-voor-paneel lezen te bieden met een verbazingwekkende prestaties en precisie", zegt Ángel San Martín.

Stripmakers

Maar pas met de Apple Pencil in 2015 werd het echt interessant voor makers. Tot die tijd werkten striptekenaars op papier of gebruikten ze een computer die was aangesloten op een soort grafisch tablet. De tablet was waarschijnlijk van Wacom en was ofwel een soort muismat met een draadloos potlood of een duur Cintiq-model waarmee kunstenaars rechtstreeks op een scherm konden tekenen. Er was nog steeds een Mac of pc voor nodig met zoiets als Photoshop.

Maar de Apple Pencil was anders omdat hij de computer en de tekenonderdelen combineerde tot een apparaat dat zo draagbaar was als een stuk papier. Met drukgevoeligheid en hoekdetectie (zoals het kantelen van je potlood om een bredere markering te maken), veranderde het de manier waarop kunstenaars konden werken en was het een stuk goedkoper dan de oude manier.

Gevestigde artiesten, zoals DC, Marvel en 200AD-artiest PJ Holden, namen onmiddellijk de Apple Pencil over, en zoals we hebben gezien, sprongen webcomic-artiesten die nooit in Photoshop en een Cintiq zouden hebben geïnvesteerd erin.

Image
Image

De volgende stap is al aan de gang. De nieuwste iPads, even krachtig als moderne Macs, nemen nog meer barrières weg.

“Een iPad is een geweldig apparaat om op te tekenen/schilderen, maar een van de belangrijkste problemen gedurende vele jaren is de hoeveelheid RAM die nodig is om professionele inhoud te produceren. Sjablonen voor strippagina's gebruiken een heel hoog aantal pixels, en als je begint met tekenen en lagen maken, zul je snel een harde limiet bereiken vanwege de hoeveelheid beschikbare RAM, zegt Ángel San Martín.

In iPadOS 15 verhoogde Apple de RAM-limieten, wat een enorm verschil maakte, en met iPadOS 16 die dit najaar komt, is de iPad nog meer geschikt voor professioneel werk. En natuurlijk is het nog steeds net zo goed om te lezen.

Aanbevolen: