Master Boot Record Definition (MBR, Sector Zero)

Inhoudsopgave:

Master Boot Record Definition (MBR, Sector Zero)
Master Boot Record Definition (MBR, Sector Zero)
Anonim

Een master-opstartrecord (vaak afgekort als MBR) is een soort opstartsector die is opgeslagen op een harde schijf of een ander opslagapparaat dat de benodigde computercode bevat om het opstartproces te starten.

Het wordt gemaakt wanneer een harde schijf is gepartitioneerd, maar het bevindt zich niet binnen een partitie. Dit betekent dat niet-gepartitioneerde opslagmedia, zoals diskettes, geen master-opstartrecord bevatten.

De MBR bevindt zich op de eerste sector van een schijf. Het specifieke adres is Cilinder: 0, Hoofd: 0, Sector: 1.

Het wordt vaak afgekort als MBR. Je zou het ook de master boot sector, sector zero, master boot block of master partitie boot sector kunnen zien. Echter, "MBR" zoals uitgelegd op deze pagina staat volledig los van andere termen die deze letters gebruiken, zoals multiple bit rate en memory buffer register.

Wat doet de Master Boot Record?

Een master-opstartrecord bestaat uit drie hoofdonderdelen: de masterpartitietabel, de schijfhandtekening en de master-opstartcode.

Hier is een vereenvoudigde versie van de rol die het speelt wanneer een computer voor het eerst opstart:

  1. BIOS zoekt naar een doelapparaat om van op te starten dat een master-opstartrecord bevat.

  2. De opstartcode van de MBR gebruikt de volume-opstartcode van die specifieke partitie om te bepalen waar de systeempartitie zich bevindt.
  3. De opstartsector van die specifieke partitie wordt gebruikt om het besturingssysteem te starten.

Zoals je kunt zien, speelt het master-opstartrecord een zeer belangrijke rol in het opstartproces. Zonder dit specifieke gedeelte met instructies dat altijd beschikbaar is, zou de computer geen idee hebben hoe het besturingssysteem moet worden opgestart.

Image
Image

Problemen met Master Boot Record (MBR) oplossen

Problemen met het master-opstartrecord kunnen om verschillende redenen optreden, misschien een kaping door een MBR-virus of corruptie dankzij een fysiek beschadigde harde schijf. Het master-opstartrecord is mogelijk op een kleine manier beschadigd of zelfs helemaal verwijderd.

Een "Geen opstartapparaat"-fout duidt meestal op een master-opstartrecordprobleem, maar het bericht kan verschillen, afhankelijk van de fabrikant van uw computer of de BIOS-fabrikant van het moederbord.

Een MBR "fix" moet buiten Windows worden uitgevoerd (voordat het start), omdat Windows natuurlijk niet kan starten.

  • Windows 11, 10 & 8: Een beschadigd master-opstartrecord kan worden gerepareerd in Windows 11, Windows 10 en Windows 8 met behulp van de bootrec-opdracht in Geavanceerde opstartopties.
  • Windows 7 en Vista: Hoewel Windows 7 en Windows Vista hetzelfde commando ondersteunen, wordt het in plaats daarvan gebruikt vanuit Systeemherstelopties.
  • Windows XP: In Windows XP kan het master-opstartrecord worden gerepareerd met het fixmbr-commando. Zie Hoe de Master Boot Record in Windows XP te herstellen voor hulp.

Sommige computers zullen proberen op te starten vanaf een diskette vóór een harde schijf, in welk geval elke vorm van kwaadaardige code die op die diskette staat, dan in het geheugen wordt geladen. Dit type code kan de normale code in de MBR vervangen en voorkomen dat het besturingssysteem opstart.

Als je vermoedt dat een virus de oorzaak kan zijn van een beschadigd master-opstartrecord, raden we je aan een gratis opstartbaar antivirusprogramma te gebruiken om op virussen te scannen voordat het besturingssysteem opstart. Deze zijn net als gewone antivirusprogramma's, maar werken zelfs als het besturingssysteem dat niet doet.

MBR en GPT: wat is het verschil?

Als we het hebben over MBR en GPT (GUID Partition Table), hebben we het over twee verschillende methoden voor het opslaan van partitie-informatie. Je ziet een optie om de een of de ander te selecteren wanneer je een harde schijf partitioneert of een schijfpartitioneringstool gebruikt.

GPT vervangt MBR simpelweg omdat het minder beperkingen heeft. De maximale partitiegrootte van een MBR-schijf die is geformatteerd met een toewijzingsgrootte van 512 bytes is bijvoorbeeld een magere 2 TB vergeleken met de 9,3 ZB (meer dan 9 miljard TB) die GPT-schijven toestaan.

MBR staat ook slechts vier primaire partities toe en vereist dat er een uitgebreide partitie wordt gebouwd om andere partities, logische partities genaamd, te bevatten. Windows-besturingssystemen kunnen maximaal 128 partities op een GPT-schijf hebben zonder dat er een uitgebreide partitie hoeft te worden gebouwd.

Een andere manier waarop GPT beter presteert dan MBR, is hoe gemakkelijk het is om te herstellen van corruptie. MBR-schijven slaan de opstartinformatie op één plaats op, die gemakkelijk kan worden beschadigd. GPT-schijven slaan dezelfde gegevens op in meerdere kopieën op de harde schijf om het veel gemakkelijker te maken om te repareren. Een GPT-gepartitioneerde schijf kan zelfs automatisch problemen identificeren omdat deze regelmatig op fouten controleert.

GPT wordt ondersteund via UEFI, dat bedoeld is als vervanging voor BIOS.

FAQ

    Hoe verander ik van MBR naar GPT?

    U kunt een MBR-schijf converteren naar een GPT-schijf met behulp van de Windows-interface. Nadat u een back-up hebt gemaakt of de gegevens naar een GPT-schijf hebt verplaatst, klikt u met de rechtermuisknop op elke partitie en selecteert u Delete Partition of Delete Volume Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de MBR-schijf die u wilt wijzigen in een GPT-schijf en selecteer Convert to GPT Disk

    Wat is het aantal partities dat het MBR-partitiesysteem kan ondersteunen?

    Een MBR-schijf kan maximaal vier standaardpartities ondersteunen. Deze partities worden doorgaans aangeduid als primaire partities.

Aanbevolen: