Wat is de Master Boot-code? (MBC-definitie)

Inhoudsopgave:

Wat is de Master Boot-code? (MBC-definitie)
Wat is de Master Boot-code? (MBC-definitie)
Anonim

De master-opstartcode (soms afgekort als MBC) is een van de verschillende onderdelen van de master-opstartrecord. Het voert de eerste reeks belangrijke functies uit tijdens het opstarten.

Specifiek, in het typische generieke master-opstartrecord, verbruikt de master-opstartcode 446 bytes van het totale 512-byte master-opstartrecord - de resterende ruimte wordt gebruikt door de partitietabel (64 bytes) en de 2-byte schijf handtekening.

Image
Image

Hoe de Master Boot Code werkt

Ervan uitgaande dat de master-opstartcode correct wordt uitgevoerd door het BIOS, geeft de master-opstartcode de opstartcontrole over aan de volume-opstartcode, onderdeel van de volume-opstartsector, op de partitie op de harde schijf die het besturingssysteem bevat.

Een master-opstartcode wordt alleen gebruikt op primaire partities. Niet-actieve partities zoals die op een externe schijf die gegevens zoals bestandsback-ups kunnen opslaan, hoeven niet te worden opgestart omdat ze geen besturingssysteem bevatten en daarom geen reden hebben voor een master-opstartcode.

Dit zijn de acties die de master-opstartcode volgt, volgens Microsoft:

  1. Scan de partitietabel voor de actieve partitie.
  2. Vindt de startsector van de actieve partitie.
  3. Laadt een kopie van de opstartsector van de actieve partitie in het geheugen.
  4. Draagt controle over aan de uitvoerbare code in de opstartsector.

De hoofdopstartcode gebruikt zogenaamde CHS-velden (velden Begin- en Eindcilinder, Kop en Sector) uit de partitietabel om het opstartsectorgedeelte van de partitie te lokaliseren.

Master opstartcode fouten

Bestanden die Windows nodig heeft om naar het besturingssysteem op te starten, kunnen soms beschadigd raken of verloren gaan. Master-opstartcodefouten kunnen optreden als gevolg van alles, van een virusaanval die de gegevens vervangt door kwaadaardige codes, tot fysieke schade aan de harde schijf.

Fouten met master-opstartcode identificeren

Een van deze fouten wordt waarschijnlijk weergegeven als de master-opstartcode de opstartsector niet kan vinden, waardoor Windows niet kan starten:

  • Ontbrekend besturingssysteem
  • Ongeldige partitietabel
  • Fout bij laden van besturingssysteem
  • MBR-fout 1
  • MBR-fout 2

Een manier om fouten in het hoofdopstartrecord te herstellen, is door Windows opnieuw te installeren. Hoewel dit misschien je eerste gedachte is, omdat je het proces van het oplossen van de fout niet wilt doorlopen, is het een nogal drastische oplossing.

Laten we eens kijken naar een paar andere, mogelijk eenvoudigere, manieren om deze problemen op te lossen:

Hoe Master Boot Code-fouten op te lossen

Hoewel je normaal gesproken een opdrachtprompt kunt openen om opdrachten in Windows uit te voeren, betekenen problemen met de master-opstartcode waarschijnlijk dat Windows niet start. In deze gevallen moet u een opdrachtprompt van buiten Windows openen…

In Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista kunt u proberen een master-opstartcodefout op te lossen door de opstartconfiguratiegegevens (BCD) opnieuw op te bouwen met behulp van de bootrec-opdracht.

De bootrec-opdracht kan worden uitgevoerd in Windows 11/10/8 via Geavanceerde opstartopties. In Windows 7 en Windows Vista kunt u dezelfde opdracht uitvoeren, maar dan via Systeemherstelopties.

In Windows XP en Windows 2000 wordt de opdracht fixmbr gebruikt om een nieuw master-opstartrecord te maken door de master-opstartcode te herschrijven. Deze opdracht is beschikbaar in de herstelconsole.

Aanbevolen: