Volume Boot Record-definitie (partitie opstartsector)

Inhoudsopgave:

Volume Boot Record-definitie (partitie opstartsector)
Volume Boot Record-definitie (partitie opstartsector)
Anonim

Een volume-opstartrecord, vaak een partitie-opstartsector genoemd, is een type opstartsector, opgeslagen op een bepaalde partitie op een harde schijf of een ander opslagapparaat, dat de benodigde computercode bevat om het opstartproces te starten.

Een onderdeel van het volume-opstartrecord dat specifiek is voor het besturingssysteem of programma zelf, en dat wordt gebruikt om het besturingssysteem of de software te laden, wordt de volume-opstartcode genoemd. De andere is het schijfparameterblok, of mediaparameterblok, dat informatie over het volume bevat, zoals het label, de grootte, het aantal geclusterde sectoren, het serienummer en meer.

Image
Image

Een volume-opstartrecord wordt gewoonlijk afgekort als VBR, maar wordt soms ook een partitie-opstartsector, partitie-opstartrecord, opstartblok en volume-opstartsector genoemd.

VBR is ook een acroniem voor variabele bitsnelheid, wat niets te maken heeft met een opstartsector, maar in plaats daarvan verwijst naar het aantal bits dat in de loop van de tijd is verwerkt. Het is het tegenovergestelde van constante bitsnelheid of CBR. Zie CBR vs VBR-codering voor meer informatie.

Een volume-opstartrecord repareren

Als de opstartcode van het volume beschadigd raakt of op een verkeerde manier is geconfigureerd, kunt u deze repareren door een nieuwe kopie van de opstartcode naar de systeempartitie te schrijven.

De stappen voor het schrijven van een nieuwe volume-opstartcode zijn afhankelijk van de versie van Windows die u gebruikt:

  • Een nieuwe partitie-opstartsector schrijven naar een Windows 11/10/8/7/Vista-systeempartitie
  • Een nieuwe partitie-opstartsector schrijven naar een Windows XP-systeempartitie

Meer informatie over een Volume Boot Record

Het volume-opstartrecord wordt gemaakt wanneer een partitie wordt geformatteerd. Het bevindt zich op de eerste sector van de partitie. Als het apparaat echter niet is gepartitioneerd, bijvoorbeeld als u met een diskette werkt, bevindt het opstartrecord van het volume zich in de eerste sector van het hele apparaat.

Een master-opstartrecord is een ander type opstartsector. Als een apparaat een of meer partities heeft, bevindt het hoofdopstartrecord zich in de eerste sector van het hele apparaat.

Alle schijven hebben slechts één master-opstartrecord, maar kunnen meerdere opstartrecords voor volumes hebben vanwege het simpele feit dat een opslagapparaat meerdere partities kan bevatten, die elk hun eigen volume-opstartrecord hebben.

De computercode die is opgeslagen in het volume-opstartrecord wordt ofwel opgestart door het BIOS, het master-opstartrecord of een opstartmanager. Als een opstartmanager wordt gebruikt om het volume-opstartrecord aan te roepen, wordt dit ketenladen genoemd.

NTLDR is de bootloader voor sommige versies van Windows (XP en ouder). Als u meer dan één besturingssysteem op de harde schijf hebt geïnstalleerd, neemt het specifieke code die relevant is voor de verschillende besturingssystemen en voegt deze samen in één volume-opstartrecord, zodat u, voordat een besturingssysteem opstart, kunt kiezen met welk besturingssysteem u wilt opstarten. Nieuwere versies van Windows hebben NTLDR vervangen door BOOTMGR en winload.exe.

Ook in het opstartrecord van het volume staat informatie over het bestandssysteem van de partitie, zoals of het NTFS of FAT is, evenals waar de MFT en MFT Mirror zich bevinden (als de partitie is geformatteerd in NTFS).

Een volume-opstartrecord is een veelvoorkomend doelwit voor virussen, omdat de code ervan start nog voordat het besturingssysteem kan worden geladen, en dit automatisch zonder tussenkomst van de gebruiker.

FAQ

    Wat is het verschil tussen MBR en VBR?

    Een master boot record (MBR) wordt aangemaakt wanneer een harde schijf wordt gepartitioneerd, maar het is niet opgenomen in een partitie. Het is zijn taak om de partitie met de VBR te vinden, zodat het opstartproces kan beginnen. In tegenstelling tot de VBR is de MBR niet specifiek voor een besturingssysteem.

    Wat is Windows Boot Manager (BOOTMGR)?

    Windows BOOTMGR is de standaard opstartmanager voor Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista. Het laadt de volume-opstartcode van de VBR zodat Windows kan opstarten.

    Hoe ga ik om met bootsectorvirussen?

    Gebruik antivirussoftware of het DOS SYS-commando om opstartsectorvirussen te repareren en start vervolgens op vanaf een bekende schone systeemschijf. Om opstartsectorvirussen te voorkomen, verwijdert u alle externe media (d.w.z. USB-drives) voordat u uw computer afsluit.

Aanbevolen: