PlayStation 5 krijgt geen prijsverhoging, zeggen experts

Inhoudsopgave:

PlayStation 5 krijgt geen prijsverhoging, zeggen experts
PlayStation 5 krijgt geen prijsverhoging, zeggen experts
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Sony CFO Hiroki Totoki heeft onlangs een vrijblijvende verklaring afgelegd over het verhogen van de prijs van de PlayStation 5.
  • Analisten zijn van mening dat consumenten niets te vrezen hebben en dat de PS5 in de nabije toekomst dezelfde prijs zal blijven.
  • Andere elektronica is misschien een heel ander verhaal.

Image
Image

De aanhoudende inflatie van consumententechnologieprijzen, samen met nieuwe opmerkingen van Sony CFO Hiroki Totoki, hebben geleid tot speculatie dat de PlayStation 5 dit jaar een prijsstijging zal doormaken, maar analisten zijn niet klaar om in de roddels te stappen.

Terwijl fabrikanten worstelen met het aanhoudende tekort aan halfgeleiders, hebben consumenten in de eerste helft van 2022 te maken gehad met zowel problemen met de toeleveringsketen als te hoge prijskaartjes. De zaken beginnen zich langzaam te herstellen, maar zoals blijkt uit de recente Meta Quest 2-prijs wandelen, we zijn nog niet uit het bos. Opmerkingen van Hiroki Totoki, CFO bij Sony, voegden alleen maar olie op het vuur toe, aangezien de directeur een vraag van aandeelhouders over een mogelijke PS5-prijsverhoging beantwoordde door te stellen dat "er niets specifieks [hij] kan delen… over prijzen." Het is een onheilspellend antwoord, hoewel het niet klinkt alsof gamers zich veel zorgen hoeven te maken.

"Een consoleprijsstijging tijdens de levenscyclus zonder een hardwarewijziging is nog nooit gebeurd", vertelde Mark Methenitis, analist en advocaat in de videogameindustrie, aan Lifewire via Twitter. "Het lijkt uiterst onwaarschijnlijk dat Sony de enige uitbijter zou willen zijn."

Sony kan zich geen prijsverhoging veroorloven

In tegenstelling tot de Meta Quest 2, die de VR-markt domineert, ha alt de PlayStation 5 geen recordcijfers op. Zoals gedeeld door Benji-Sales, een onafhankelijke game-analist, daalde de winst van PlayStation in het eerste kwartaal van 2022 met 37 procent. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren (zoals het aanhoudende aanbodtekort en de matige verkoop van games), maar het leidt allemaal tot tot dezelfde conclusie: Sony kan het zich simpelweg niet veroorloven om de prijzen te verhogen.

William D'Angelo, gamesanalist bij VGChartz, merkt op dat Xbox al terrein wint op PlayStation, met Xbox Series X die naar 24,3 procent van het marktaandeel springt, vergeleken met slechts 15,6 procent in 2021. Dat maakt het gewoon verlegen van het marktaandeel van 25,7 procent van de PS5, met de mogelijkheid om het tegen het einde van het jaar in te halen.

Image
Image

Met zo'n kleine marge die de twee platforms scheidt (en tegenvallende recente prestaties van PS5-verkopen), is een prijsstijging in 2022 vanuit financieel oogpunt niet de beste zet.

Een prijsverhoging zou meer kunnen doen dan gamers naar Xbox pushen, omdat het ook ernstige reacties in de gemeenschap kan veroorzaken. Zelfs een vluchtige blik op Twitter en andere gameforums is genoeg om te weten dat fans niet enthousiast zijn over een mogelijke prijsstijging.

De standaard PS5-console klokt al in op $ 500, een aantal dat wordt verergerd door de stijgende kosten van boodschappen, benzine en andere dagelijkse aankopen. Door het hoger te duwen, kan Sony zijn bedrijfsresultaten verbeteren, maar er kunnen sterkere gevolgen zijn van zijn fans.

"Ik denk niet dat dit een PR-positie is die Sony nu zou willen innemen", vertelde Methenitis aan Lifewire.

(Sommige) technologie zal steeds duurder worden

Hoewel experts het erover eens lijken te zijn dat we veilig zullen zijn voor een PS5-prijsverhoging, geldt hetzelfde niet voor de rest van de technologiesector. Smartphones, oordopjes, camera's en andere elektronica hebben in 2022 al te hoge prijzen gekend. Het lijkt onwaarschijnlijk dat die trend in de tweede helft van het jaar zal verbeteren, hoewel het moeilijk is om te zeggen welke specifieke producten zullen worden beïnvloed.

Japan heeft in het bijzonder prijsstijgingen gezien voor een verscheidenheid aan elektronica en huishoudelijke apparaten, hoewel Methenitis erop wijst dat dit grotendeels werd veroorzaakt door het "waardeverlies van de yen in plaats van pure inflatiekwesties."

Image
Image

Er spelen talloze factoren een rol, maar de recente prijsverhoging van Meta Quest 2 bewijst dat portemonnees in de Verenigde Staten nog steeds gevaar lopen. Meta verhoogde deze maand zijn prijzen met maar liefst $ 100, wat de grootste prijsstijging in de geschiedenis van de VR-headset markeert. Aan de andere kant van de medaille is het GPU-tekort, dat grotendeels is verholpen en heeft geleid tot wijdverbreide beschikbaarheid en betere prijzen.

Bepalen welke producten stabiel zullen blijven en welke prijsstijgingen zullen krijgen, is niet eenvoudig, en het klinkt alsof we geruime tijd met voortdurende prijsaanpassingen zullen moeten leven. Met andere woorden, het is misschien het beste om die grote aankoop uit te stellen totdat de industrie zich begint te stabiliseren.

"Op dit moment zien we in de technische industrie nog steeds behoorlijk ongekende problemen met de toeleveringsketen", vertelde Methenitis aan Lifewire. "Terwijl sommige daarvan zichzelf eindelijk lijken te ordenen (GPU's zijn bijvoorbeeld eindelijk in redelijke aantallen beschikbaar), lijken anderen waarschijnlijk door te gaan tot volgend jaar."

Aanbevolen: