Wat is een volumeserienummer? (VSN-definitie)

Inhoudsopgave:

Wat is een volumeserienummer? (VSN-definitie)
Wat is een volumeserienummer? (VSN-definitie)
Anonim

Een volumeserienummer, soms gezien als VSN, is een uniek hexadecimaal nummer dat aan een schijf wordt toegewezen tijdens het maken van het bestandssysteem tijdens het formatteringsproces.

Het wordt opgeslagen in het schijfparameterblok van het volume-opstartrecord.

Microsoft en IBM voegden de VSN toe aan het formatteringsproces in 1987 toen ze samenwerkten om het OS/2-besturingssysteem te ontwikkelen.

Image
Image

Het serienummer van het volume van een schijf is niet hetzelfde als het serienummer van de harde schijf, diskette, flashstation, enz. toegewezen door de fabrikant.

Bottom Line

Het is gemaakt op basis van een vrij complexe combinatie van het jaar, uur, maand, seconde en honderdste van een seconde dat de schijf is geformatteerd. Dit betekent dat het elke keer dat de schijf wordt geformatteerd verandert.

Het serienummer van een schijf bekijken

Een van de gemakkelijkste manieren om het serienummer van het volume te bekijken, is via de opdrachtprompt met de opdracht vol. Voer het uit zonder opties en u ziet zowel het serienummer van het volume als het volumelabel.


vol

Image
Image

Duplicate Volume Serienummers

Aangezien volumeserienummers niet willekeurig worden gegenereerd en zonder kennis van de volumeserienummers op andere schijven in de computer, bestaat de kans dat twee schijven op dezelfde computer hetzelfde volumeserienummer hebben.

Hoewel dit technisch mogelijk is, is de kans oneindig klein en is dit meestal geen probleem.

De enige enigszins algemene reden waarom je twee schijven op dezelfde computer tegenkomt met identieke volumeserienummers, is wanneer je de ene schijf naar de andere hebt gekloond en ze beide tegelijkertijd gebruikt.

Zijn dubbele volumeserienummers een probleem?

Nee, ze zijn geen probleem voor Windows of andere besturingssystemen. Windows zal niet in de war raken over welke schijf dat is als twee schijven volumeserienummers delen.

In feite wordt de VSN door sommige softwarelicentieprogramma's gebruikt om ervoor te zorgen dat een geïnstalleerde kopie van de software op de juiste computer wordt gebruikt. Wanneer u een schijf kloont en het serienummer van het volume blijft staan, zorgt dit ervoor dat de software die u op de nieuwe schijf uitvoert, werkt zoals u zou verwachten.

Een ander stuk gegevens, de schijfhandtekening genaamd, maakt deel uit van het master-opstartrecord, en is de werkelijk unieke identificatie voor een harde schijf in een computersysteem.

Het serienummer van het volume van een schijf wijzigen

Hoewel Windows geen ingebouwde mogelijkheid heeft om het volumeserienummer van een schijf te wijzigen, zullen sommige gratis hulpprogramma's van leveranciers het lukken.

Uw beste keuze is waarschijnlijk Volume Serial Number Changer, een gratis, open-source programma dat u wat basisinformatie over uw harde schijf laat zien, plus een klein veld om het nieuwe nummer in te voeren dat u wilt instellen.

Een andere optie is Volume Serienummer Editor. Dit programma is vergelijkbaar, maar het is niet gratis.

Geavanceerd lezen van volumeserienummers

Voor meer informatie over hoe volumeserienummers worden gegenereerd, of hoe u iets kunt vertellen over een geformatteerde schijf door het nummer te ontcijferen, bekijk dan deze Digital Detective-whitepaper: Volumeserienummers en formaatdatum-/tijdverificatie.

Er staat meer in die krant over de geschiedenis van het serienummer van het volume, en hoe je het rechtstreeks vanuit de opstartsector kunt bekijken.

Aanbevolen: