VR-gebruikers willen geen advertenties, zeggen experts

Inhoudsopgave:

VR-gebruikers willen geen advertenties, zeggen experts
VR-gebruikers willen geen advertenties, zeggen experts
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Facebook heeft onlangs aangekondigd dat het advertenties in zijn lijn van virtual reality-headsets plaatst.
  • De verhuizing heeft geleid tot een terugslag en een game-ontwikkelaar heeft zich al teruggetrokken uit het programma.
  • Sommige waarnemers zeggen dat VR-advertenties opdringerig kunnen zijn en privacyproblemen kunnen opleveren.
Image
Image

Webadvertenties zijn alomtegenwoordig geworden, maar het idee dat ze in virtual reality zouden kunnen verschijnen, maakt sommige gebruikers op hun hoede.

Facebook heeft onlangs aangekondigd dat het in samenwerking met verschillende game-ontwikkelaars advertenties in zijn Oculus-headsets gaat testen. Maar het concept van advertenties op slechts enkele centimeters van uw oogbollen veroorzaakt al een terugslag.

"Behalve dat dit resulteert in een negatieve ervaring voor gebruikers door hen te dwingen advertenties te zien voordat ze games en andere applicaties kunnen starten, roepen advertenties in VR ernstige privacyproblemen op", zei Ray Walsh, een dataprivacy-expert bij ProPrivacy in een e-mail interview.

Terugschieten tegen advertenties

Ten minste één van de partners van Facebook heeft al bedenkingen bij VR-advertenties. Op maandag zei Resolution Games dat het had besloten geen in-app-advertenties te plaatsen voor zijn multiplayer-schietspel Blaston.

Het bedrijf reageerde op een golf van negatieve recensies over zijn product in de nasleep van het nieuwe advertentie-initiatief. "Betaalde titels mogen geen reclame bevatten. Het is ronduit onaanvaardbaar om dit maanden na aankoop te doen", aldus een recensie.

Privacykwesties zijn een ander probleem. Naarmate de tijd verstrijkt en Facebook eye-tracking en andere verbeteringen in zijn headsets uitrolt, zal het potentieel om individuen te volgen en hun interactie met advertenties te meten toenemen, waardoor Facebook gegevens kan verzamelen over hoe gebruikers reageren op marketing, zei Walsh.

"Het lijdt geen twijfel dat VR-headsets een invasieve kijk op de huizen van mensen bieden", voegde hij eraan toe. "Ze hebben meerdere camera's, een microfoon en zullen uiteindelijk verschillende andere sensoren bevatten waarmee Facebook kan achterhalen of een advertentie interessant is voor de eindgebruiker."

Facebook zei dat het rekening houdt met privacykwesties.

"Tijdens het testen van advertenties in Oculus-apps, krijgt Facebook nieuwe informatie, zoals of je interactie hebt gehad met een advertentie en zo ja, hoe, bijvoorbeeld als je op de advertentie hebt geklikt voor meer informatie of als je de advertentie hebt verborgen, ', schrijft het bedrijf op zijn website. "Buiten dat verandert deze test niet hoe je Oculus-gegevens worden verwerkt of hoe advertenties worden weergegeven."

VR-advertenties kunnen adverteerders ook aanzienlijke voordelen bieden, zei Walsh.

"VR creëert een nieuwe, levensechte omgeving waarin mensen elkaar kunnen bezetten en met elkaar kunnen communiceren", zei hij."Uiteindelijk zullen sociale ervaringen zoals Facebook Horizon en Venues gebruikers op dezelfde manier marketing bieden als de echte wereld, op billboards, schermen en op andere manieren die VR veranderen in een mogelijkheid om gepersonaliseerde advertenties te targeten."

Walsh zei dat Facebook de Oculus Quest 2 tegen een lage prijs heeft uitgebracht om de VR-markt te veroveren en gebruikers te dwingen hun headsets te verbinden met een Facebook-account.

"Dit was een opzettelijke truc om ervoor te zorgen dat Facebook marketinggegevens die op die twee verschillende platforms zijn verzameld, kon gebruiken om advertenties weer te geven en de profilering van individuen te verbreden", voegde hij eraan toe. "Het doel om gebruikers hun Facebook-account te laten verbinden, wordt duidelijk, aangezien Facebook zich al voorbereidt om de ruimte binnen te vallen met opdringerige advertenties."

Kunnen VR-advertenties goed zijn?

Niet iedereen denkt dat adverteren in VR noodzakelijkerwijs een slechte zaak is. Hrish Lotlikar, CEO van augmented reality-bedrijf SuperWorld, zegt dat gebruikers kunnen profiteren van een nieuw soort reclame.

"Het stelt hen in staat om het product beter te visualiseren en te begrijpen en hen in staat te stellen het product op een meeslepende manier te ervaren voordat ze het daadwerkelijk kopen", zei hij in een e-mailinterview.

Image
Image

Facebook heeft gezegd dat advertenties ontwikkelaars zullen helpen door hen een andere manier te geven om inkomsten te genereren. Het is van plan om advertenties uit te breiden over het Oculus-platform en de bijbehorende mobiele app.

In de toekomst voorspelt Lotlikar dat VR-reclame zo goed kan zijn dat het op zichzelf al entertainment zou kunnen zijn.

"Gebruikers zouden betalen om advertenties te zien om een product te ervaren zonder zelfs maar het fysieke object te kopen en het virtueel te bezitten," zei hij.

Aanbevolen: