Wat is Multiple-In Multiple-Out (MIMO)-technologie?

Inhoudsopgave:

Wat is Multiple-In Multiple-Out (MIMO)-technologie?
Wat is Multiple-In Multiple-Out (MIMO)-technologie?
Anonim

Multiple in, multiple out - uitgesproken als "my-mo" en afgekort als MIMO - is een methode voor het gecoördineerde gebruik van verschillende radioantennes in draadloze netwerkcommunicatie. De standaard is gebruikelijk in breedbandrouters voor thuisgebruik.

Hoe MIMO werkt

MIMO-gebaseerde wifi-routers gebruiken dezelfde netwerkprotocollen als conventionele (enkele antenne, niet-MIMO) routers. Een MIMO-router bereikt hogere prestaties door agressief gegevens te verzenden en ontvangen via een Wi-Fi-verbinding. Het organiseert het netwerkverkeer dat tussen Wi-Fi-clients en de router stroomt in afzonderlijke streams, verzendt de streams parallel en stelt het ontvangende apparaat in staat om de streams opnieuw samen te stellen (reconstitueren) in afzonderlijke berichten.

Image
Image

MIMO-signaleringstechnologie kan de netwerkbandbreedte, het bereik en de betrouwbaarheid vergroten met een verhoogd risico op interferentie met andere draadloze apparatuur.

MIMO-technologie in wifi-netwerken

Wi-Fi integreerde MIMO-technologie als standaard vanaf 802.11n. MIMO verbetert de prestaties en het bereik van wifi-netwerkverbindingen in vergelijking met die met routers met één antenne.

Het specifieke aantal antennes dat in een MIMO Wi-Fi-router wordt ingezet, varieert. Typische MIMO-routers bevatten drie of vier antennes in plaats van de enkele antenne die standaard was in oudere draadloze routers.

Zowel een Wi-Fi-clientapparaat als de Wi-Fi-router moeten MIMO ondersteunen voor een verbinding tussen hen om te profiteren van deze technologie en de voordelen te realiseren. Fabrikantdocumentatie voor routermodellen en clientapparaten specificeert of ze MIMO-compatibel zijn.

SU-MIMO en MU-MIMO

De eerste generatie MIMO-technologie die werd geïntroduceerd met 802.11n-ondersteunde single-user MIMO (SU-MIMO). In vergelijking met standaard MIMO, waarbij alle routerantennes moeten worden gecoördineerd om met één clientapparaat te communiceren, maakt SU-MIMO het mogelijk om elke antenne van een wifi-router afzonderlijk aan individuele clientapparaten toe te wijzen.

Multi-user MIMO-technologie (MU-MIMO) werkt op 5 GHz 802.11ac wifi-netwerken. Terwijl SU-MIMO routers nodig heeft om clientverbindingen serieel te beheren, één client tegelijk, beheren MU-MIMO-antennes verbindingen met meerdere clients parallel. MU-MIMO verbetert de prestaties van verbindingen die hiervan kunnen profiteren. Zelfs wanneer een 802.11ac-router de nodige hardware-ondersteuning heeft (niet alle modellen doen), gelden ook andere beperkingen van MU-MIMO:

  • Het ondersteunt verkeer in één richting: van de router naar de client.
  • Het ondersteunt een beperkt aantal gelijktijdige clientverbindingen (meestal tussen twee en vier), afhankelijk van de antenneconfiguratie van de router.

MIMO in mobiele netwerken

MIMO-technologie wordt gebruikt in andere soorten draadloze netwerken - bijvoorbeeld in mobiele netwerken (4G- en 5G-technologie) - in verschillende vormen:

  • Network MIMO of cooperative MIMO: Coördineert signalering tussen meerdere basisstations.
  • Massive MIMO: gebruikt grote aantallen (honderden) antennes op een basisstation.
  • Millimetergolf: Gebruikt hoogfrequente banden waar de spectrumbeschikbaarheid groter is dan op banden die zijn gelicentieerd voor gebruik op mobiele netwerken.

FAQ

    Wat is Wi-Fi MIMO-stroombesparing?

    Dynamic MIMO Power Save is een techniek waarmee op MIMO gebaseerde apparaten kunnen overschakelen naar configuraties met een lager energieverbruik wanneer er minder verkeer is.

    Hoe lijn ik mijn Wi-Fi MIMO-antenne uit?

    Als u directionele MIMO-antennes installeert, draait u de eerste antenne in een hoek van 45 graden en de tweede in een hoek van 135 graden. Dit wordt polarisatiediversiteit genoemd en helpt om onderscheid te maken tussen de twee ontvangen gegevensstromen.

Aanbevolen: