Apple of Meta kan de toekomst van de Metaverse bepalen

Inhoudsopgave:

Apple of Meta kan de toekomst van de Metaverse bepalen
Apple of Meta kan de toekomst van de Metaverse bepalen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Smartphones zijn het nieuws van gisteren en velen denken dat de metaverse de toekomst is.
  • Meta en Apple zijn beide grote spelers in de toekomst van mixed en virtual reality.
  • Beide zullen verschillende benaderingen volgen, de ene op privacy gericht, de andere gericht op interoperabiliteit met wat gegevensverzameling ernaast.
Image
Image

Terwijl Apple en Meta botsen over hoe de metaverse eruit zal zien, zullen de komende jaren de toekomst van virtual en augmented reality worden gevormd, zowel ten goede als ten kwade.

Meta-CEO Mark Zuckerberg weet dat. Hij vertelt de medewerkers van Meta al dat het bedrijf op ramkoers ligt met Apple over wat volgens hem "een competitie van filosofieën en ideeën" is, en zegt niet wat dat betekent. Hij suggereerde wel dat Meta "een veel groter ecosysteem" wil dan Apple, maar wat dat betekent, is heel anders als het verleden een indicatie is.

"Zuckerberg is van mening dat de metaverse in wezen een VR-ruimte is. Dat komt omdat het bedrijfsmodel vereist dat er een alternatieve realiteit wordt gebouwd waarin dingen kunnen worden verkocht", vertelde redacteur en IT-professional Jon Honeyball van PC Pro via e-mail aan Lifewire. Om die reden is hij "doodsbang" omdat Apple al "een aanzienlijk gat in de zijkant van de Meta-inkomsten heeft geslagen vanwege [zijn] niet-onderhandelbare positie in advertenties."

Alle ogen, alle advertenties, de hele tijd

Net zoals Google niet alleen een zoekbedrijf meer is, is Meta niet alleen een sociaal netwerkbedrijf. Het was ooit, maar nu verkoopt zijn bedrijf advertenties tegen inhoud. Of die inhoud nu de foto's van uw vrienden van hun kinderen is of een nieuwsartikel over de opwarming van de aarde, Meta verdient zijn geld door advertenties te verkopen die bedrijven promoten. En om dat te doen, heeft het veel data nodig.

"Apple wil je geld. Meta wil je data", aldus Job van der Voort, CEO en medeoprichter van techbedrijf Remote via Twitter. Dat is een feit waardoor Apple en Meta op ramkoers kunnen komen.

Apple houdt bedrijven als Meta liever op afstand. Rapporten beweren dat de recente iOS-trackingwijzigingen van Apple Meta $ 10 miljard hebben gekost in 2022 omdat het niet de informatie kon krijgen die het nodig had om goed presterende advertenties te verkopen. Met dat in gedachten, en met Zuckerberg erg optimistisch over de metaverse, hoef je niet al te goed te kijken om te zien waarom hij zou willen dat de benadering van Apple eerder uitzondering dan regel is.

Zuckerbergs opmerkingen kwamen tijdens een vergadering met medewerkers waarin hij ook zei dat "het niet echt duidelijk is of een open of gesloten ecosysteem beter zal zijn." Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat Meta in staat zal zijn om zoveel gegevens van Apple's mixed reality-headset te verzamelen als van zijn eigen of andere soortgelijke. En dat is de sleutel voor een bedrijf dat nog steeds aan het bijkomen is van de laatste keer dat Apple's privacyfocus een gapend gat sloeg in zijn romp.

Welke van de twee benaderingen domineert, v alt nog te bezien. Apple zal naar verwachting begin 2023 een headset van $ 3.000 gereed hebben, maar gezien de prijs is het onwaarschijnlijk dat dit een massamarktapparaat zal zijn. Er is weinig bekend over de mogelijkheden van de headset. Maar het zijn de filosofieën die hier tellen - waar Apple leidt, volgen anderen meestal. En als de metaverse de volgende grote grens wordt, is dit een cruciaal slagveld, niet alleen voor Apple en Meta, maar voor iedereen.

Image
Image

Ommuurde tuin vs. Open standaarden

Privacy en controle brengen kosten met zich mee. Meta is onderdeel van de Metaverse Open Standards Group. Microsoft is een andere deelnemer, met Apple een opvallende afwezige. De groep streeft ernaar standaarden te bouwen voor de metaverse als geheel, waardoor interoperabiliteit mogelijk wordt die Apple nooit zal bieden. Wat is de beste aanpak?

Als die vraag bekend klinkt, is dat omdat het zo is. We zijn hier eerder geweest - Mac Vs. Windows, iOS versus Android. Als het volgende slagveld zich in virtuele en gemengde realiteit moet bevinden, lijkt de technische wereld voorbestemd voor hetzelfde argument dat het al tientallen jaren voert.

Maar Honeyball heeft een waarschuwing: de dingen zijn misschien niet wat ze lijken: "Zuckerberg wil niet dat alles open is. Hij wil heel graag een laagje openheid om de toezichthouders op afstand te houden."

Aanbevolen: