CBDC, niet crypto, kan de digitale valuta van de toekomst zijn

Inhoudsopgave:

CBDC, niet crypto, kan de digitale valuta van de toekomst zijn
CBDC, niet crypto, kan de digitale valuta van de toekomst zijn
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Overheden over de hele wereld onderzoeken Central Bank Digital Currency (CBDC).
  • Financiële experts zijn van mening dat een CBDC het perfecte mechanisme is om een digitale valuta te introduceren.
  • CBDC's worden aangedreven door blockchain, die ook cryptocurrencies aanstuurt.

Image
Image

Een levensvatbaar digitaal alternatief voor contant geld is in aantocht, en nee, het is geen cryptocurrency.

Hoewel velen ervan overtuigd lijken dat crypto's de valuta van de toekomst zijn, geloven financiële experts dat het de onderliggende blockchain-technologie is die zal helpen bij het digitaliseren van papiergeld. Op 1 februari 2022 stelde de Indiase minister van Financiën voor om een Central Bank Digital Currency (CBDC) in te voeren, waarmee hij zich aansluit bij een groeiende lijst van wereldeconomieën die het gebruik van de digitale valuta onderzoeken. In feite werken onderzoekers van MIT samen met de Federal Reserve Bank van Boston om de haalbaarheid van CBDC's in de VS te ontwerpen en te testen, wat volgens experts de juiste keuze is.

"Ja, ik denk dat CBDC's absoluut de valuta van de toekomst zullen zijn", verzekerde Alan Vey, CEO en mede-oprichter van Aventus Network, Lifewire via e-mail. "Net zoals banken zijn overgestapt van het bewaren van goud of fysieke bankbiljetten in bankkluizen naar het gebruik van online databases, vertegenwoordigt CBDC de logische volgende stap in het vertegenwoordigen van valuta."

Digitaal geld

CBDC's worden door een centrale bank rechtstreeks aan mensen uitgegeven zonder tussenkomst van traditionele bankrekeningen. Individuen zouden CBDC-rekeningen rechtstreeks op het kernboek van de centrale bank hebben en kunnen toegang krijgen tot hun geld en transacties uitvoeren via een digitale portemonnee-applicatie.

Overheden onderzoeken CBDC's om veel nadelen van het bestaande monetaire systeem te helpen overwinnen.

Image
Image

Ten eerste geloven financiële experts dat CBDC's kunnen helpen bij het opzetten van een meer inclusief digitaal betalingsecosysteem dat toegankelijker is. Saurabh Sharma, oprichter en CEO van The Blockchain School, vertelde Lifewire via e-mail dat CBDC's, mogelijk gemaakt door blockchain, regeringen zouden helpen het geld te programmeren.

"De CBDC's kunnen bijvoorbeeld de vorm aannemen van 'fit-for-purpose' geld, dat kan worden gebruikt voor sociale uitkeringen en andere gerichte betalingen in het land. Ze kunnen er nu voor zorgen dat er geen ontsporing is en het einde consument krijgt alle voordelen, " illustreerde Sharma.

Anderen geloven dat het grootste voordeel van CBDC's is dat het de interoperabiliteit tussen betalingssystemen kan bevorderen. Vey wees specifiek op de SWIFT-infrastructuur, die internationale financiële overdrachten mogelijk maakt, en die sinds de jaren zeventig vrijwel onveranderd is gebleven. Experts geloven dat CBDC's kunnen helpen de inefficiënties met SWIFT weg te nemen.

Blockchain goed gedaan

Alle financiële experts die Lifewire sprak, waren het erover eens dat CBDC's een validatie zijn van blockchain-technologie en niet van cryptocurrency.

"Ja, ik denk dat CBDC's absoluut de valuta van de toekomst zullen zijn."

Vey legde uit dat CBDC de principes van blockchain gebruikt en toepast met een iets nieuwe benadering. Volgens hem, als we CBDC's zouden classificeren met een Venn-diagram, zouden ze zich op het snijvlak van blockchain, cryptocurrencies en bestuurssystemen bevinden en toegepast worden op de meest waardevolle activa van allemaal: valuta.

Bijvoorbeeld, terwijl de meeste cryptocurrencies volledig gedecentraliseerd zijn (dus de waarde wordt volledig bepaald door schaarste en hoeveel mensen bereid zijn te kopen of verkopen), zullen CBDC's waarschijnlijk brede elementen van centralisatie hebben, zodat centrale banken kunnen nog steeds de inflatiecijfers beïnvloeden of kwantitatieve versoepeling doorvoeren”, redeneerde Vey.

Geldhacken

Blockchain werd ooit als onhackbaar beschouwd, maar dat is niet meer waar.

Ronghui Gu, de mede-oprichter van het blockchain-beveiligingsplatform CertiK, vertelde Lifewire via e-mail dat openbare blockchains, door hun ontwerp, vatbaar zijn voor 51% aanvallen, wat kan worden gezien als een vijandige overname van een bedrijf, waarbij één entiteit de meerderheid van de stemmen verkrijgt.

Hij zei dat hoewel CBDC's zouden kunnen lijden onder dezelfde aanval, de regeringen en de staatskas ervoor zouden zorgen dat het aanvallen van CBDC's niet haalbaar is.

"CBDC's zijn waarschijnlijk zo ontworpen dat ze dergelijke aanvallen met succes kunnen vermijden. Een gemakkelijke manier om dit te doen is om te beperken wie er op het netwerk mag minen. Een Amerikaanse CBDC zou dit vermogen kunnen beperken tot knooppunten die worden beheerd door de twaalf takken van de Federal Reserve, bijvoorbeeld ", legt Gu. uit

Vey denkt dat de voordelen van de technologie opwegen tegen de risico's."Vanwege de manier waarop blockchain is gebouwd op een verenigd, onbetwistbaar, fraudebestendig grootboek, heeft het het potentieel om aanzienlijk beter te presteren dan de huidige kaders voor internationale financiën. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de technologie een punt bereikt waarop het klaar is."

Maar CBDC is meer dan alleen de technologie zelf, vertelde Karthik Ramamoorthy, Project Manager Automation bij S&P Global Market Intelligence, aan Lifewire via Skype. tot monetair beleid, centralebankactiviteiten, betalingssystemen en regelgeving.

Vey denkt echter dat het een kwestie van tijd is. "Centrale banken over de hele wereld hebben de potentiële voordelen van CBDC al erkend, van infrastructurele stabiliteit en veiligheid tot efficiëntie en kosten. Het is meer een kwestie van wanneer, niet of."

Aanbevolen: