De complete gids voor home-audiosystemen voor beginners

Inhoudsopgave:

De complete gids voor home-audiosystemen voor beginners
De complete gids voor home-audiosystemen voor beginners
Anonim

Je hoeft geen audio-expert te zijn om een uitstekend audiosysteem voor thuis te hebben. Dit is wat je nodig hebt om een luisterervaring te krijgen die verder gaat dan een smartphone met oordopjes, Bluetooth of een ander type draadloze luidspreker.

Waarom stereo?

Stereo biedt een luisterervaring waarbij geluiden over twee kanalen worden geplaatst om een podium te creëren.

Muziek mixen plaatst sommige geluiden links en andere rechts van een primaire luisterpositie. Geluiden die in zowel het linker- als het rechterkanaal zijn geplaatst (zoals zang) komen van een fantoomcentrumkanaal tussen de linker- en rechterluidsprekers. Kortom, het creëert een audio-illusie van geluid dat uit verschillende richtingen komt.

Wat u nodig heeft voor een stereosysteem voor thuis

Een stereo-audiosysteem voor thuis kan worden voorverpakt of samengesteld uit afzonderlijke componenten met de volgende kernkenmerken:

  • Stereoversterker of -ontvanger: Dient als hub om inhoudsbronnen en luidsprekers aan te sluiten en te bedienen.
  • Luidsprekers: Stereosystemen hebben twee luidsprekers nodig, één voor het linkerkanaal en één voor het rechterkanaal.
  • Bronnen: Bronnen bieden toegang tot muziekinhoud. U moet externe bronnen aansluiten op systemen met een geïntegreerde versterker. Als het systeem een ontvanger heeft, heeft het een ingebouwde tuner en, in sommige gevallen, Bluetooth of internetstreaming. Andere bronnen moeten worden aangesloten.

Voorverpakte stereosystemen

Als je een informele luisteraar bent, een kleine kamer hebt of een beperkt budget hebt, kan een compact voorverpakt systeem de optimale keuze zijn. Het biedt alles wat je nodig hebt (inclusief een versterker, radiotuner, ontvanger en luidsprekers) om naar muziek te luisteren.

Image
Image

Afhankelijk van het systeem kunnen extra functies een ingebouwde cd-speler zijn, extra ingangen voor het aansluiten van een of meer externe bronnen en Bluetooth om draadloos muziek te streamen. Een nadeel hiervan is echter dat deze systemen mogelijk niet voldoende vermogen of voldoende luidsprekers hebben om geluid van hoge kwaliteit te leveren voor een grotere kamer.

Stel je eigen systeem samen

Je kunt een systeem samenstellen met een aparte ontvanger of geïntegreerde versterker, luidsprekers en bronapparaten. Dit type systeem biedt flexibiliteit voor uw voorkeuren en budget, aangezien u de individuele componenten en luidsprekers kunt kiezen die u wilt.

Image
Image

Deze grotere flexibiliteit kan ertoe leiden dat uw systeem meer ruimte in beslag neemt dan een voorverpakt systeem, en uw kosten verhogen terwijl u aanpast en upgradet.

Stereo-ontvanger Kernfuncties

Een stereo-ontvanger heeft de volgende kenmerken:

  • Versterker: Ondersteunt een tweekanaals (stereo) luidsprekeropstelling.
  • AM/FM-tuner: Voor het luisteren naar lokale radiostations.
  • Analoge audio-ingangen: Voor het aansluiten van compatibele bronapparaten.

Hoe hoger de kwaliteit van een stereo-ontvanger, hoe beter deze kan voorkomen dat de verschillende interne componenten elkaar storen. Bij ontvangers van lagere kwaliteit kan dit gebrek aan compartimentering ongewenste audiovervorming veroorzaken.

Extra aansluitingsopties voor stereo-ontvanger

De verbindingsopties die u op een stereo-ontvanger kunt vinden, zijn onder meer:

  • Phono-ingang: deze ingangen zijn aanwezig op de meeste stereo-ontvangers om een platenspeler (ook bekend als vinyl) aan te sluiten.
  • Digitale audio-aansluitingen: Digitale optische en coaxiale audio-ingangen geven u toegang tot audio van bepaalde cd-spelers, de meeste dvd- en Blu-ray-spelers, kabel- en satellietboxen en tv's.
  • A/B-luidsprekeraansluitingen: Hiermee kunnen vier luidsprekers worden aangesloten. Luisteren naar surround sound wordt echter niet ondersteund. B-luidsprekers spiegelen de hoofdluidsprekers en halen stroom uit dezelfde versterkers. De helft van het vermogen gaat naar elk paar luidsprekers. Met de A/B-luidsprekeroptie kunt u naar dezelfde audiobron in een tweede kamer luisteren of meer dekking bieden in een grote kamer.
  • Zone 2: Bepaalde stereo-ontvangers hebben een Zone 2-uitgang, die een stereosignaal levert aan een tweede locatie en externe versterkers vereist. In Zone 2 kunnen verschillende audiobronnen worden afgespeeld op een primaire en tweede locatie.
  • Subwoofer-uitgang: op bepaalde stereo-ontvangers kan een subwoofer worden aangesloten, die laagfrequente geluiden kan versterken voor extra bas.

Een 2.1-kanaals opstelling is een stereosysteem met een subwoofer.

  • Draadloze multiroom-audio: bepaalde stereo-ontvangers omvatten platforms zoals MusicCast (Yamaha), DTS Play-Fi en Sonos (Onkyo/Integra), waardoor muziek draadloos kan worden verzonden naar compatibele luidsprekers.
  • Ethernet of Wi-Fi: Ethernet en Wi-Fi bieden toegang tot muziekstreamingservices en netwerkopslagapparaten voor audio.
  • Bluetooth: indien inbegrepen, maakt Bluetooth draadloze muziekstreaming mogelijk vanaf compatibele smartphones en tablets.
  • USB: een USB-poort maakt het mogelijk om muziek te luisteren vanaf flashdrives en draagbare harde schijven via een USB-kabelverbinding.
  • Video-aansluitingen: Bepaalde ontvangers hebben video-aansluitingen. Dit kunnen analoog (composiet) of HDMI zijn die alleen signaaldoorgifte bieden. Stereo-ontvangers voeren geen videoverwerking of opschaling uit.
Image
Image

Speakertypes en plaatsing

Luidsprekers zijn er in verschillende soorten en maten luidsprekers, en de plaatsing van de luidsprekers is essentieel. Als je weinig ruimte hebt, zijn boekenplankluidsprekers wellicht de beste optie. Overweeg vloerstaande luidsprekers voor een grote kamer, vooral als de receiver geen subwooferuitgang heeft.

Image
Image

Het is het beste om de luidsprekers ongeveer zes tot acht voet uit elkaar te plaatsen (ongeveer drie tot vier voet van het midden van een voormuur) of in een hoek aan de voorkant. Plaats speakers echter niet plat tegen een muur of hoek. Je hebt ruimte nodig tussen de luidspreker en de muur of hoek.

Luidsprekers mogen niet recht naar voren gericht zijn. Luidsprekers moeten in de richting van de primaire luisterplek (de sweet spot) worden gericht, wat de beste balans in de geluidsrichting oplevert.

Audio-only bronopties

Sommige audiobronnen die u kunt aansluiten op een stereo-ontvanger of versterker zijn:

Turntable: Er kan een phono-verbinding met een aarde- of analoge lijnverbinding zijn.

Als een platenspeler een USB-uitgang heeft, is dat voor aansluiting op een pc, ondersteund door aanvullende software.

  • CD-speler: CD-spelers bieden analoge audio-aansluitingen en sommige bieden analoge, digitale optische en coaxiale audio-aansluitingen.
  • Tapedeck: Een audiocassettedeck kan worden aangesloten op een stereo-ontvanger met behulp van analoge audio-aansluitingen.
  • TV: als uw tv een audio-uitgang heeft, kunt u deze aansluiten op een stereo-ontvanger voor tv-geluid.
  • Netwerkaudiospeler: Een netwerkaudiospeler heeft toegang tot muziek van streamingdiensten en muziek die is opgeslagen op pc's en mediaservers. Bluetooth en USB zijn praktisch voor ontvangers die deze functies niet hebben. Analoge en digitale audio-aansluitingen zijn aanwezig.
  • Mediaserver: als een stereo-ontvanger een netwerkverbinding heeft, kan deze muziek afspelen vanaf een mediaserver (NAS of pc) zonder verbinding te maken met een externe netwerkaudiospeler.

Audio/Video Bron Opties

Een stereo-ontvanger met analoge of HDMI-video-doorvoer maakt de aansluiting van videobronnen mogelijk, zoals:

  • DVD-, Blu-ray- en Ultra HD-spelers
  • Mediastreamers (Roku, Chromecast, Fire TV en Apple TV)
  • Kabel- en satellietdozen
  • VCR's

Zorg ervoor dat alle video-aansluitingen op de stereo-ontvanger compatibel zijn met de video-aansluitingen van de bron.

Stereosysteem versus surroundgeluid

Sommige mensen hebben een stereo-installatie voor muziek en een apart surround sound-systeem voor tv en films kijken.

U kunt echter ook thuisbioscoopontvangers gebruiken om naar stereomuziek te luisteren, aangezien ze bijna allemaal een tweekanaals (stereo) luistermodus hebben. Deze modus schakelt alle luidsprekers uit, behalve de linker- en rechtervoorluidsprekers.

Image
Image

Thuisbioscoopontvangers kunnen ook stereosignalen verwerken voor distributie naar vijf of meer kanalen met behulp van Dolby ProLogic II, IIx, DTS Neo:6 of andere audioverwerking. Het zorgt voor meer meeslepende muziek, maar verandert het karakter van de originele muziekmix.

The Bottom Line

Bedenk het volgende voordat je in je portemonnee steekt:

  • Kritiek versus informeel luisteren: Of je nu een kritische of een toevallige luisteraar bent, probeer een demo van het systeem of de componenten die je overweegt. Als het niet geweldig klinkt bij de dealer, zal het thuis ook niet goed klinken.
  • Kleine of grote kamer: Een compact systeem kan voldoende zijn als je een kleine kamer hebt. Als je een grote kamer hebt, zorg er dan voor dat je keuze de ruimte kan vullen met een bevredigend geluid.
  • Muziek vs. TV en films luisteren: Als u een stereosysteem wilt gebruiken voor TV- en filmgeluid en toch naar muziek wilt luisteren, overweeg dan een systeem waarmee u sluit een subwoofer aan en biedt doorvoervideo-aansluitingen.

Als je in de eerste plaats een tv- en filmkijker bent en alleen terloops naar muziek luistert, overweeg dan een soundbar of home cinema-ontvanger en een set surround-speakers.

Stereosysteemkosten versus prestaties

Breng in evenwicht wat je wilt met je budget. Je hoeft geen high-end stereo receiver te kopen. Zorg er echter voor dat degene die u koopt alle functies en verbindingsopties heeft die u nodig hebt of in de toekomst wilt gebruiken. Stereo-ontvangers beginnen onder $ 100 en gaan tot meer dan $ 1.000. Houd ook deze tips in gedachten:

  • Laat u niet verleiden door de specificaties van het uitgangsvermogen van de versterker.
  • Je hoeft geen fortuin uit te geven aan kabels en draden. Pas op voor luidsprekerdraden van 1,8 meter die $ 100 of meer kosten.
  • Ga er niet vanuit dat een paar luidsprekers van $ 2000 twee keer zo goed zal klinken als een paar luidsprekers van $ 1.000. Naarmate de prijzen stijgen, is er vaak slechts een stapsgewijze toename van de kwaliteit. Er zijn uitstekende dure luidsprekers. Sommige redelijk geprijsde luidsprekers bieden echter superieure prestaties voor de prijs.

FAQ

    Kan ik een autoradiosysteem in mijn huis installeren?

    Het enige obstakel voor het installeren van een autogeluidssysteem thuis is de stroomvoorziening, aangezien autoradio's niet kunnen worden aangesloten via een standaard AC-stroomkabel. Het is mogelijk om een autoradio aan te passen aan wisselstroom, maar hiervoor is enige elektrische kennis vereist.

    Wat zijn de beste audiobestandsformaten om te gebruiken met een stereosysteem voor thuis?

    Lossless-audioformaten zoals FLAC, WAV, ALAC en WMA Lossless bieden de beste geluidskwaliteit. Over het algemeen wordt aangenomen dat ze even goed of beter zijn dan cd-kwaliteit. Helaas worden deze formaten niet zo breed ondersteund als formaten zoals MP3.

Aanbevolen: