Hoe DNS-servers in Windows te wijzigen

Inhoudsopgave:

Hoe DNS-servers in Windows te wijzigen
Hoe DNS-servers in Windows te wijzigen
Anonim

Wat te weten

  • Select Configuratiescherm > Netwerk en internet > Netwerkcentrumr > Adapterinstellingen wijzigen. Open een verbinding om te wijzigen.
  • Selecteer Eigenschappen. In de Deze verbinding gebruikt de volgende items sectie, kies Internet Protocol versie 4 of Versie 6.
  • Selecteer Eigenschappen. In het Internet Protocol Eigenschappen venster, selecteer Gebruik de volgende DNS-serveradressen en voer ze in.

Dit artikel legt uit hoe u de DNS-servers in Windows 11, Windows 10, Windows 8 en Windows 7 kunt wijzigen. Het bevat ook informatie over het wijzigen van DNS-servers met de opdrachtprompt.

Windows DNS-servers wijzigen

De meeste computers en apparaten maken verbinding met een lokaal netwerk met behulp van DHCP- en DNS-servers die automatisch worden geconfigureerd in Windows. DNS-servers zijn soms de oorzaak van bepaalde soorten internetproblemen, en als u ze wijzigt, kunt u het probleem oplossen.

Hieronder staan de stappen die nodig zijn om de DNS-servers die Windows gebruikt te wijzigen. De procedure verschilt echter enigszins, afhankelijk van de versie van Windows.

  1. Open Configuratiescherm.

    In Windows 8.1 selecteert u Netwerkverbindingen in het hoofdgebruikersmenu en gaat u verder met stap 5.

  2. Selecteer Netwerk en internet.

    Image
    Image

    Netwerk en internet verschijnen niet als het Configuratiescherm grote of kleine pictogrammen weergeeft. Kies in plaats daarvan Netwerkcentrum en ga verder met stap 4.

  3. In het Netwerk en internet venster, selecteer Netwerkcentrum om die applet te openen.

    Image
    Image
  4. In het Netwerkcentrum venster, selecteer Adapterinstellingen wijzigen.

    Image
    Image
  5. Het Netwerkverbindingen venster geeft de verbindingen met de computer weer. Bekabelde verbindingen worden aangeduid als Ethernet of Local Area Connection, terwijl draadloze verbindingen worden aangeduid als Wi-Fi.

    Image
    Image

    Als u de juiste verbinding niet ziet, wijzigt u de weergave in Details, gaat u naar de kolom Connectivity en gebruikt u de verbinding met Internettoegang.

  6. Open de netwerkverbinding waarvoor u de DNS-servers wilt wijzigen door te dubbelklikken of dubbeltikken op het pictogram.
  7. In het Status venster, selecteer Eigenschappen.

    Image
    Image

    In sommige versies van Windows geeft u het beheerderswachtwoord op als u niet bent aangemeld bij een beheerdersaccount.

  8. Ga in het Properties venster naar de Deze verbinding gebruikt de volgende items sectie en selecteer Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) of Internet Protocol (TCP/IP) om de IPv4-optie te selecteren, of selecteer Internet Protocol versie 6 (TCP/IPv6) om de IPv6 DNS-serverinstellingen te wijzigen.

    Image
    Image
  9. Selecteer Eigenschappen.
  10. Kies in het venster Internet Protocol Eigenschappen Gebruik de volgende DNS-serveradressen.

    Als Windows aangepaste DNS-servers heeft geconfigureerd, vervangt u de bestaande IP-adressen van de DNS-server door nieuwe.

  11. Voer het IP-adres in voor de Voorkeurs-DNS-server en voor de Alternatieve DNS-server.

    Image
    Image

    U kunt ook alleen een voorkeurs-DNS-server invoeren, de voorkeurs-DNS-server van de ene provider vervangen door een secundaire DNS-server van een andere, of meer dan twee DNS-servers invoeren met behulp van velden op het tabblad DNS (selecteer Advanced om meerdere DNS-servers in te voeren).

  12. Selecteer OK om de DNS-server te wijzigen.
  13. Sluit het Configuratiescherm.
  14. Controleer of de nieuwe DNS-servers goed werken in Windows. Bezoek verschillende websites in uw favoriete webbrowser. Als de webpagina's net zo snel worden weergegeven als voorheen, werken de nieuwe DNS-servers naar behoren.

DNS-servers wijzigen met opdrachtprompt

De voorkeurs-DNS-server in Windows kan worden gewijzigd via de opdrachtprompt. Gebruik deze methode als u vertrouwd bent met het invoeren van opdrachten op de opdrachtregel.

  1. Open een verhoogde opdrachtprompt.
  2. Typ netsh en druk op Enter.

    Image
    Image
  3. Typ achter de netsh> prompt interface ip show config en druk vervolgens op Enter.

    Image
    Image
  4. Zoek de netwerkverbinding waarvoor u de DNS-server wilt wijzigen.

    Image
    Image
  5. Enter interface ip set dns "Ethernet0" static 8.8.8.8 en druk op Enter. Vervang Ethernet0 door de naam van uw verbinding en 8.8.8.8 door de DNS-server die u wilt gebruiken.

    Gebruik de opdrachtregel, in de opdrachtprompt of een BAT-bestand, om de verbinding te forceren om DHCP te gebruiken. Vervang de static sectie van de opdracht door dhcp.

  6. Wanneer de opdracht is voltooid, wordt de netsh> prompt weergegeven.
  7. Sluit opdrachtprompt.

DNS-serverinstellingen zijn apparaatspecifiek

Het instellen van aangepaste DNS-servers voor uw computer is alleen van toepassing op die computer, niet op de andere apparaten in het netwerk. U kunt bijvoorbeeld een Windows-laptop instellen met één set DNS-servers en een geheel andere set gebruiken op een desktop, telefoon of tablet.

DNS-instellingen zijn van toepassing op het dichtstbijzijnde apparaat waarop ze zijn geconfigureerd. Als u bijvoorbeeld één set DNS-servers op de router gebruikt, gebruiken uw laptop en telefoon deze DNS-servers wanneer ze verbinding maken met wifi. Als de router echter zijn eigen set servers heeft en de laptop zijn eigen aparte set, zal de laptop een andere DNS-server gebruiken dan de telefoon en de andere apparaten die de router gebruiken. Hetzelfde geldt als de telefoon een aangepaste set gebruikt.

DNS-instellingen druppelen alleen door een netwerk als elk apparaat is ingesteld om de DNS-instellingen van de router te gebruiken en niet die van hen. Dit betekent dat als er bijvoorbeeld vier apparaten op een netwerk zijn, alle vier afzonderlijke DNS-servers kunnen gebruiken.

Bekijk onze lijst met gratis en openbare DNS-servers voor de volledige lijst met openbaar beschikbare DNS-servers, die mogelijk completer is dan de lijst die door uw ISP is verstrekt.

FAQ

    Wat is een DNS-server?

    Een DNS-server is een computerserver die een database met openbare IP-adressen en de bijbehorende hostnamen bevat. Het werkt om die namen naar IP-adressen te vertalen zoals gevraagd. Zodra het IP-adres is geretourneerd, wordt de website die u wilt bezoeken weergegeven in uw webbrowser.

    Wat is een DNS-fout en hoe los je deze op?

    Deze fouten geven meestal aan dat de "DNS-server niet reageert", en betekenen dat uw apparaat geen verbinding met internet kan maken. Veelvoorkomende oorzaken zijn: een internetprovider die zich misdraagt; slecht functionerende TCP/IP- of DHCP-services; overdreven agressieve antivirussoftware; of een defecte router of modem.

    Hoe verander je de DNS-instellingen op een Android-telefoon?

    Als u de DNS-instellingen op telefoons met Android 9 of hoger wilt wijzigen, tikt u op Instellingen (versnelling) > Netwerk en internet >Advanced > Private DNS > Private DNS offer hostname Voer het Cloudflare DNS-adres in (1dot1dot1dot1.cloudflare-dns.com) of een CleanBrowing-URL.

Aanbevolen: