De DNS-serverinstellingen wijzigen

Inhoudsopgave:

De DNS-serverinstellingen wijzigen
De DNS-serverinstellingen wijzigen
Anonim

Wat te weten

  • Als u de DNS-servers op een router wilt wijzigen, zoekt u naar tekstvelden met het label DNS, meestal in een DNS-adresgedeelte.
  • Elke router is anders, dus raadpleeg de documentatie van je router voor specifieke stappen om de DNS-serverinstellingen te wijzigen.

Dit artikel legt uit hoe je de DNS-serverinstellingen op een router, een computer of andere apparaten kunt wijzigen.

DNS-serverinstellingen wijzigen

Wanneer u de DNS-servers wijzigt die uw router, computer of ander met internet verbonden apparaat gebruikt, wijzigt u de servers, meestal toegewezen door uw ISP, die de computer of het apparaat gebruikt om hostnamen naar IP-adressen te converteren.

Met andere woorden, je verandert de serviceprovider die www.facebook.com verandert in 173.252.110.27.

Image
Image

Het wijzigen van DNS-servers kan een goede stap zijn bij het oplossen van bepaalde soorten problemen met de internetverbinding. Het kan ook helpen om uw websurfen meer privé te houden, ervan uitgaande dat u een service kiest die uw gegevens niet logt, en u zelfs toegang kunt geven tot sites die uw ISP heeft geblokkeerd. Hoewel dit voor de meeste mensen onwaarschijnlijk is, kunt u profiteren van een hogere internetsnelheid na het wijzigen van uw DNS-servers.

Voordat u uw DNS-servers wijzigt, moet u beslissen of het in uw specifieke situatie een betere keuze is om ze op uw router of op uw individuele computers of apparaten te wijzigen:

  • Wijzig de DNS-servers op uw router als u wilt dat alle apparaten die via die router verbinding maken met internet, ook de nieuwe DNS-servers gebruiken. Deze techniek werkt alleen als uw computers en apparaten zijn ingesteld met DHCP, wat betekent dat ze onder andere naar de router kijken voor DNS-serverinformatie. Deze benadering is typisch.
  • Wijzig de DNS-servers op een individueel apparaat als u wilt dat alleen dat ene apparaat deze verschillende DNS-servers gebruikt. Deze aanpak is een goed idee wanneer u een internetprobleem oplost met een apparaat waarvan u vermoedt dat het DNS-gerelateerd is. Dit is ook de juiste manier van handelen als u zich in de ongewone situatie bevindt dat u DHCP niet gebruikt om netwerkinformatie voor uw computers of andere apparaten met internetverbinding te verkrijgen.

DNS-servers op een router wijzigen

Als u de DNS-servers op een router wilt wijzigen, zoekt u naar tekstvelden met het label DNS, meestal in een DNS-adresgedeelte, hoogstwaarschijnlijk in een Setup- of Basisinstellingen-gebied in de webgebaseerde beheerinterface van de router, en voert u de nieuwe adressen.

Elke router beheert dit proces anders. Raadpleeg de documentatie van uw router voor specifieke stappen om DNS bij te werken voor uw specifieke hardware.

DNS-servers op computers en andere apparaten wijzigen

Microsoft heeft de formulering en locatie van netwerkgerelateerde instellingen bij elke nieuwe release gewijzigd, maar je kunt nog steeds DNS-servers in Windows wijzigen, of je nu Windows 11, 7, XP of een andere versie gebruikt.

Het configureren van de DNS-instellingen van je Mac omvat een ander proces.

Gebruik je een Android-apparaat? Raadpleeg onze gids over het wijzigen van DNS-servers op Android als je hulp nodig hebt.

Als je een iOS-gebruiker bent, kun je de optie om DNS-servers te wijzigen vinden in de instellingen voor het wifi-netwerk waarmee je bent verbonden. Kies Configure DNS > Manual om de servers toe te voegen.

Gebruik een van de verschillende openbare DNS-servers in plaats van de automatisch toegewezen servers die je nu waarschijnlijk gebruikt. Bekijk onze lijst met gratis en openbare DNS-servers met primaire en secundaire DNS-servers waarnaar u nu kunt overschakelen.

Aanbevolen: