HPGL-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

HPGL-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
HPGL-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een HPGL-bestand is een HP Graphics Language-bestand.
  • Open er een met XnView of HPGL Viewer.
  • Converteer een naar DXF met een tool genaamd HPGL2 naar DXF.

Dit artikel beschrijft wat een HPGL-bestand is en hoe u er een kunt openen of converteren naar een ander bestandsformaat, zoals PDF, DXF, DWF, enz.

Wat is een HPGL-bestand?

Een bestand met de HPGL-bestandsextensie is een HP Graphics Language-bestand dat afdrukinstructies naar plotterprinters stuurt. In tegenstelling tot andere printers die punten gebruiken om afbeeldingen, symbolen, tekst, enz. te creëren, gebruikt een plotterprinter de informatie uit het HPGL-bestand om lijnen op het papier te tekenen.

Image
Image

Hoe een HPGL-bestand te openen

Om de afbeelding te zien die op de plotter zou worden gemaakt, kunt u gratis HPGL-bestanden openen met XnView of HPGL Viewer.

U kunt HPGL-bestanden ook lezen met Corel's PaintShop Pro, ABViewer, CADintosh en ArtSoft Mach. Gezien hoe vaak deze bestanden voor plotters zijn, wordt het HPGL-formaat waarschijnlijk ondersteund in de meeste vergelijkbare tools.

Omdat het alleen tekstbestanden zijn, kun je er ook een openen met een teksteditor. Notepad++ en Windows Notepad zijn twee gratis opties, maar er zijn ook andere gratis teksteditors. Als u het bestand op deze manier opent, kunt u de instructies waaruit het bestand bestaat wijzigen en bekijken, maar de opdrachten niet naar een afbeelding vertalen… u ziet alleen de letters en cijfers waaruit het bestand bestaat.

Een HPGL-bestand converteren

HPGL2 naar DXF is een gratis programma voor Windows dat HPGL kan converteren naar DXF, een AutoCAD-beeldformaat. Als die tool niet werkt, kunt u hetzelfde doen met de demoversie van HP2DXF.

Zeer vergelijkbaar met die twee programma's is ViewCompanion. Het is 30 dagen gratis en ondersteunt ook het converteren naar DWF, TIF en enkele andere formaten.

Het genoemde HPGL Viewer-programma kan het bestand ook opslaan in JPG, PNG,-g.webp

hp2xx is een gratis tool om HPGL-bestanden te converteren naar grafische formaten op Linux.

U kunt een HPGL-bestand converteren naar PDF en andere vergelijkbare formaten met CoolUtils.com, een gratis bestandsconverter die in uw browser wordt uitgevoerd, wat betekent dat u de converter niet hoeft te downloaden om het te gebruiken.

Meer informatie over HPGL-bestanden

HPGL-bestanden beschrijven een afbeelding voor een plotterprinter met behulp van lettercodes en cijfers. Hier is een voorbeeld dat beschrijft hoe de printer een boog moet tekenen:


AA100, 100, 50;

AA betekent Arc Absolute, wat betekent dat deze karakters een boog zullen bouwen. Het middelpunt van de boog wordt beschreven als 100, 100 en de starthoek wordt gedefinieerd als 50 graden. Wanneer het naar de plotter is gestuurd, zal het HPGL-bestand de printer hebben verteld hoe de vorm moet worden getekend met alleen deze letters en cijfers.

Er zijn andere commando's om dingen te doen zoals het tekenen van een label, het definiëren van de lijndikte en het instellen van de tekenbreedte en -hoogte. Andere zijn te vinden in deze HP-GL-referentiegids.

Instructies voor lijndikte bestaan niet met de originele HP-GL taal, maar wel voor HP-GL/2, de tweede versie van de printertaal.

Kan het bestand nog steeds niet openen?

Als je bestand op dit moment niet opent, is de kans groot dat je de bestandsextensie verkeerd leest nadat je de bovenstaande suggesties hebt geprobeerd. Sommige bestandsextensies lijken erg op elkaar, ook al zijn de formaten compleet anders, wat betekent dat je een ander programma nodig hebt om het bestand te openen.

LGP is een voorbeeld. Hoewel het drie van de vier bestandsextensieletters in HPGL deelt, zijn het echt archiefbestanden die worden gebruikt door Final Fantasy-spellen.

HPI-bestanden lijken op elkaar, maar ze hebben Hemera-software nodig om ze te bekijken, omdat het afbeeldingen zijn.

Aanbevolen: