PCT-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

PCT-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
PCT-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een PCT- of PICT-bestand is een afbeelding die is opgeslagen in de Macintosh PICT-indeling.
  • Veel grafische programma's kunnen er een openen, waaronder XnView en Photoshop.
  • Converteer er een naar PNG, JPG, enz., met dezelfde programma's.

Dit artikel beschrijft twee bestandsindelingen die de PCT-bestandsextensie gebruiken, inclusief hoe ze worden gebruikt en hoe u er een op uw computer kunt openen of converteren.

Wat is een PCT-bestand?

Een bestand met de PCT-bestandsextensie is een Macintosh PICT-afbeelding en was de standaard bestandsindeling voor het (nu niet meer gebruikte) QuickDraw Mac-programma. Sommige toepassingen gebruiken het formaat nog steeds, maar PDF heeft het bijna vervangen.

De afbeeldingsgegevens in een van deze afbeeldingsbestanden zijn mogelijk in de originele PICT 1-indeling of de PICT 2-indeling die is geïntroduceerd in Color QuickDraw. De eerste kan acht kleuren opslaan, terwijl de tweede en nieuwere indeling duizenden kleuren ondersteunt.

Afhankelijk van de toepassing die het heeft gemaakt, gebruikt de afbeelding de PCT- of de PICT-bestandsextensie, maar beide hebben hetzelfde formaat.

Image
Image

Als het geen afbeelding is die je hebt, kan je PCT-bestand in plaats daarvan een puur samengesteld tekstbestand zijn dat door ChemSep wordt gebruikt.

PCT is het initialisme voor een verscheidenheid aan technische termen, maar geen van hen is gerelateerd aan dit bestandsformaat. Enkele voorbeelden zijn een geprojecteerd capacitief touchscreen, programmacoderingstools, privécommunicatietechnologie en een parallel mobiel hulpmiddel.

Hoe een PCT-bestand te openen

Terwijl het QuickDraw-programma is stopgezet, kunnen PCT-bestanden van beide formaten worden geopend met verschillende populaire foto- en grafische hulpmiddelen, waarvan u er misschien al in het bezit bent of die u hebt geïnstalleerd.

Bijvoorbeeld, vrijwel elke Adobe-tool kan de klus klaren, inclusief Photoshop, Illustrator en After Effects.

Als u Photoshop gebruikt, moet u mogelijk de File > Import > Videoframes gebruiken om Lagen menu-item.

Bovendien bieden apps zoals XnView, GIMP, Corel PaintShop Pro, Apple Preview en waarschijnlijk de meeste andere populaire grafische tools ook ondersteuning voor de PICT 1- en PICT 2-formaten.

We raden u echter aan het bestand te converteren naar een indeling die populairder en bruikbaarder is in moderne afbeeldingseditors en -viewers. Op die manier kunt u het met anderen delen en erop vertrouwen dat zij het kunnen openen of bewerken. In dat gedeelte hieronder kunt u meer lezen over conversies.

Gebruik ChemSep om het PCT-bestand te openen als het een chemisch gegevensbestand is; gebruik het Edit menu in PCDmanager (bekijk deze ChemSep PDF tutorial over PCDmanager als je hulp nodig hebt). Een teksteditor werkt misschien ook.

Als u merkt dat een programma op uw pc het standaardprogramma is dat PCT- of PICT-bestanden opent wanneer u erop dubbelklikt, maar u wilt liever dat het een ander programma is, kunt u het standaardprogramma wijzigen dat opent ze in Windows.

Een PCT-bestand converteren

De gemakkelijkste manier om een PCT-bestand naar een ander beeldformaat te converteren, is door XnView te gebruiken. U kunt dit doen vanuit de File > Save As of File > Exportmenu om te converteren naar een willekeurig aantal andere, meer gebruikelijke, afbeeldingsformaten.

Misschien heb je ook geluk als je een van de andere openers gebruikt die hierboven zijn gelinkt. Photoshop kan het bijvoorbeeld opslaan in PNG,-j.webp

Image
Image

Een andere optie is om het bestand te uploaden naar Online-Convert.com. Die website geeft je de mogelijkheid om op te slaan in formaten zoals BMP en GIF. Omdat het een online tool is, werkt deze methode even goed op elk besturingssysteem, of het nu Mac, Windows, Linux, enz. is.

ChemSep is het programma dat je nodig hebt als conversies zelfs mogelijk zijn voor dat bestandstype (we weten het niet zeker).

Kan het nog steeds niet openen?

Als je bestand niet opent, zelfs niet nadat je al die suggesties hierboven hebt geprobeerd, controleer dan nog een keer de bestandsextensie. Je zou een ander formaat kunnen verwarren met degene die op deze pagina worden besproken, wat gemakkelijk te doen is gezien de mate waarin sommige bestandsextensies op elkaar lijken.

Misschien heb je bijvoorbeeld echt een PCD-bestand, wat een Kodak-afbeelding kan zijn of, verwarrend genoeg, een ChemSep-bestand. Bekijk die link als je bestand daadwerkelijk op die bestandsextensie eindigt.

POT en POTX zijn vergelijkbare voorbeelden. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk MS PowerPoint-sjablonen, wat betekent dat ze helemaal niet gerelateerd zijn aan een afbeeldingsformaat.

Ten slotte zijn er PTC-bestanden die door PANTONE Color Manager als kleurstalen worden gebruikt. Je kunt zien hoe vergelijkbaar dat achtervoegsel is met PCT, ondanks dat de formaten niets gemeen hebben.

Aanbevolen: