PBM-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

PBM-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
PBM-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een PBM-bestand is een Portable Bitmap Image-bestand.
  • Open er een op Photopea.com, of met Inkscape of Photoshop.
  • Converteren naar JPG, PNG, BMP, enz., met die programma's of FileZigZag.

Dit artikel legt uit wat een PBM-bestand is, hoe het verschilt van andere afbeeldingsindelingen en hoe u een PBM-bestand kunt openen of converteren naar een ander bestandsformaat, zoals PDF,-j.webp

Wat is een PBM-bestand?

Een bestand met de PBM-bestandsextensie is een Portable Bitmap Image-bestand.

Dit is lang niet zo gebruikelijk als PNG, JPG,-g.webp

Image
Image

PBM is ook een afkorting voor andere technische termen, zoals partitie bootmanager en openbare bladwijzer, maar ze zijn niet gerelateerd aan het bestandsformaat dat op deze pagina wordt vermeld.

Hoe een PBM-bestand te openen

PBM-bestanden kunnen worden geopend met Inkscape, XnView, Adobe Photoshop, Netpbm, ACD Systems Canvas X Draw, Corel PaintShop Pro en waarschijnlijk ook met verschillende andere foto- en grafische tools.

Aangezien het tekstbestanden zijn en voornamelijk alleen enen en nullen bevatten, kunt u ook een willekeurige teksteditor gebruiken, zoals Notepad++, Notepad in Windows, of een teksteditor uit deze lijst, om deze te openen. We hebben hieronder een voorbeeld van een heel eenvoudig PBM-bestand.

Als u merkt dat een toepassing op uw computer standaard PBM-bestanden opent, maar u wilt liever dat een ander geïnstalleerd programma dat doet, kunt u altijd het standaardprogramma wijzigen dat het bestand in Windows opent.

Een PBM-bestand converteren

De gemakkelijkste manier om PBM naar PNG, JPG, BMP of een ander afbeeldingsformaat te converteren, is door een gratis bestandsconverter te gebruiken. Twee van onze favorieten zijn de online converters FileZigZag en Convertio.

Een andere conversiemethode is om het te openen in een van de hierboven genoemde viewers/editors, zoals Inkscape, en het vervolgens op te slaan in PDF, SVG, enz.

Voorbeeld van een PBM-bestand

Als je een PBM-bestand in een teksteditor opent, lijkt het niets anders dan tekst - misschien een paar codes en wat notities, maar zeker veel enen en nullen.

Hier is een heel eenvoudig voorbeeld van een PBM-afbeelding die, wanneer bekeken als een afbeelding, eruit zou zien als de letter J:


P1

De letter "J"

6 10

0 0 0 0 1 0

0 0 0 0 1 0

0 0 0 0 1 0

0 0 0 0 1 0

0 0 0 0 1 0

0 0 0 0 1 0

1 0 0 0 1 0

0 1 1 1 0 0

0 0 0 0 0 0

0 0 0 0 0 0

Als je goed kijkt, ervan uitgaande dat de pagina die je nu aan het lezen bent de getallen die je hierboven ziet niet opsplitst, kun je de 'J' zien als 1s.

De meeste afbeeldingsbestanden werken niet op deze manier, maar PBM-bestanden wel en zijn zeker een interessante manier om afbeeldingen te maken.

Meer informatie over het PBM-bestandsformaat

PBM-bestanden worden gebruikt door het Netpbm-project en zijn vergelijkbaar met het Portable Pixmap Format (PPM) en het Portable Graymap Format (. PGM) formaat. Gezamenlijk worden deze bestandsindelingen soms de Portable Anymap Format (. PNM) genoemd.

Portable Arbitrary Map (. PAM) is een uitbreiding van deze formaten.

Je kunt meer lezen over het Netpbm-formaat op Netbpm en Wikipedia.

Kan het nog steeds niet openen?

Sommige bestandsindelingen gebruiken een bestandsextensie die lijkt op. PBM, maar dat betekent niet dat ze daadwerkelijk iets gemeen hebben. Als je bestand niet opent met de hierboven genoemde programma's, betekent dit waarschijnlijk dat je niet met een PBM-bestand te maken hebt; met andere woorden, je moet ergens anders zoeken naar een manier om het te openen.

Een paar goede voorbeelden van hoe gemakkelijk het kan zijn om bestandsextensies door elkaar te halen, zijn te zien als u deze overweegt: PBP (PSP Firmware Update), PBN (Portable Bridge Notation), PDB en PBD (EaseUS Todo Backup). Elke extensie behoort tot een apart formaat, dus elk van die bestanden heeft een ander programma nodig om het te openen/bewerken/converteren.

Aanbevolen: