Hoe maak je je eigen audiodiffusers met betonnen vormbuizen

Inhoudsopgave:

Hoe maak je je eigen audiodiffusers met betonnen vormbuizen
Hoe maak je je eigen audiodiffusers met betonnen vormbuizen
Anonim

Wat te weten

  • Gebruik betonnen buizen van een bouwmarkt of bouwmarkt, snijd ze doormidden en plaats ze rond de kamer.
  • Diameter is van belang: 24-inch diameter=effectievere diffuser van 1 voet dik; 14-inch=meer betaalbare 7-inch diffuser.
  • Kies de plaatsing van de diffusor, meet en markeer de buizen, snijd ze doormidden, spijker in montagebeugels, plaats ze tegen de muur.

Dit artikel legt uit hoe je audiodiffusers voor je kamerakoestiek bouwt, gebaseerd op het boek van Dr. Floyd Toole, Sound Reproduction: The Acoustics and Psychoacoustics of Loudspeakers and Rooms. Diffusers reflecteren geluid in veel verschillende richtingen in een kamer om het geluid van uw Home-audiosysteem een groter gevoel van ruimte te geven.

De materialen die je nodig hebt om diffusers te bouwen, zijn verkrijgbaar in winkels zoals Home Depot, Lowe's en andere bouw- en handwerkwinkels.

Het Plan

De onderstaande afbeelding toont een vereenvoudigde kamerindeling volgens de principes van Dr. Toole. De blauwe gebieden vertegenwoordigen diffusers. De rode gebieden vertegenwoordigen schuimabsorbers. De diffusors en absorbers zijn allemaal aan de muur gemonteerd, ongeveer 18 centimeter van de vloer en 1,20 meter hoog. Deze maten zijn slechts voorbeelden en geen kritische metingen voor het maken van diffusers.

Image
Image

De diffusers zijn gemaakt van betonnen buizen, kartonnen buizen met muren die typisch ongeveer 3/8-inch dik zijn. Home Depot verkoopt ze in maten tot 14 inch in diameter en 4 voet lang. Bouwtoeleveringswinkels verkopen ze in maten tot 2 of 3 voet in diameter, in lengtes tot ongeveer 20 voet, maar ze zullen ze graag op de gewenste lengte knippen.

Om de diffusers te maken, moet je de buizen in tweeën splitsen en vervolgens steunen bevestigen om de diffusers aan de muur te bevestigen.

De diameter van de diffuser kiezen

De diameter die u kiest voor uw diffusers is belangrijk. Hoe dikker de diffusers en hoe verder ze van de muur staan, hoe lager de frequenties die ze kunnen beïnvloeden. Volgens Toole moet een geometrische diffusor zoals die in dit artikel 1 voet dik zijn om effectief te zijn in het hele midden- en hoge frequentiebereik. Diffusors met een dikte van 1 voet zijn echter omvangrijk en de betonvormende buizen met een diameter van 24 inch die nodig zijn om diffusors van 1 voet dik te maken, zijn duur.

Als je je luisterruimte geweldig wilt maken, bouw dan 1 voet dikke diffusers. Als u wilt dat uw kamer er mooi en betaalbaar uitziet, gebruik dan buizen met een diameter van 14 inch die verkrijgbaar zijn bij Home Depot. De 14-inch buizen geven je 7-inch dikke diffusers, nog steeds beter dan veel van de te dunne commercieel verkrijgbare diffusers die worden verkocht door professionele audiowinkels.

Deze tutorial bouwt 8-inch dikke diffusers voor een achterwand en 7-inch dikke diffusers voor zijwanden.

Positionering van de diffusor

Het is een goed idee om een paar diffusers te plaatsen op het "punt van eerste reflectie" op elke zijwand. Het punt van eerste reflectie is de plaats waar je, als je een spiegel plat op de muur zet, de weerspiegeling kunt zien van de spreker die zich het dichtst bij die muur bevindt terwijl je in je favoriete luisterstoel zit.

Je kunt ook nog een paar diffusers verder naar achteren langs de zijwand plaatsen. Plaats er zeker een paar langs de achterwand, zodat de echo van de fladder tot een minimum wordt beperkt.

De grootte, vorm en indeling van uw kamer zal het aantal en de positionering van uw diffuser beïnvloeden.

Meten voor de snede

Zodra je je tubes hebt, moet je ze in tweeën splitsen. Maak de sneden recht en precies, zodat uw diffusers vlak tegen de muur staan en professioneel gemaakt lijken.

We gebruikten een decoupeerzaag met een fijngetand mes bestaande uit 24 tanden per inch - hoe fijner de tanden, hoe gladder de snede. Je kunt de buis in tweeën splitsen met een handzaag, maar je snede zal waarschijnlijk niet zo soepel of precies zijn als met een elektrische decoupeerzaag.

Gebruik geen decoupeerzaag tenzij je er ervaring mee hebt. Vraag in plaats daarvan een meer ervaren persoon om de bezuinigingen voor u te maken. Of bestudeer de juiste werking en veiligheidspraktijken en oefen vervolgens het zagen van afvalhout. Draag ook een veiligheidsbril en zorg ervoor dat andere mensen en huisdieren zich op veilige afstand bevinden bij het gebruik van een decoupeerzaag.

Image
Image

Om uw sneden te maken, meet u de werkelijke diameter van de buis. In deze tutorial is de diameter 14-1/4 inch.

Meet vervolgens de helft van de diameter van de buis en markeer die hoogte op elke buis. Markeer het halverwege punt op de buis aan beide kanten, aan elk uiteinde.

Voordat u hoogtemarkeringen maakt, moet u iets zwaars in de buis doen om te voorkomen dat deze gaat rollen. We gebruikten een aambeeld, zoals datgene dat Wile E. Coyote probeerde te laten vallen op de Road Runner.

De snede maken

Klem een 1x2 stripboard aan de zijkant van de buis om een gladde, rechte snede te maken. Zorg ervoor dat u het 1x2 stripboard uitlijnt met de markeringen die u zojuist hebt gemaakt.

Gebruik 1x2 stripboards van hoge kwaliteit omdat ze recht zijn en bijna altijd vrij van defecten. Bovendien is het de extra paar dollar waard, omdat je deze later in stukken snijdt om je montagebeugels te maken.

Snijd nu voorzichtig de buis door het 1x2 stripboard te gebruiken als een gids voor de puzzel. Het mes bevindt zich in het midden van de zaag, dus je snede wordt verschoven ten opzichte van je markeringen, maar dit is prima omdat je een bijpassende offset aan de andere kant van de buis hebt. In deze zelfstudie is de offset 1-1 / 2 inch.

Image
Image

Ga lekker langzaam en je wordt beloond met een rechtere en gladdere snit.

Als de ene kant klaar is, maak je de 1x2 los en verplaats je hem naar de andere kant van de buis. Klem het nu langs de andere markeringen die je hebt gemaakt, en zorg ervoor dat je het vastklemt zodat je twee gelijke helften krijgt als je knipt. Als je de verkeerde kant knipt, krijg je een diffuser die dikker is dan de andere.

Om ervoor te zorgen dat uw lijn recht is, markeert u de afstand aan beide zijden van de halve buis en spant u vervolgens een brede strook van zoiets als een brede stoffen riem rond de buis om als richtlijn te dienen om uw snijlijn te maken. Maak vervolgens een langzame, gelijkmatige en nauwkeurige snede langs het merkteken met de decoupeerzaag of een handzaag.

Deze tutorial gaat ervan uit dat je je diffusers 1,20 m hoog wilt maken, maar als je kamerontwerp of bestaande wanddecoratie een kortere diffuser vereist, kun je ze zonder problemen op de gewenste lengte knippen.

Nagelen tussen haakjes

De montagebeugels maken deel uit van de 1x2 stripborden die je hebt gebruikt voor het meten. Om de montagebeugels te maken, snijdt u de planken op dezelfde maat als de oorspronkelijke binnendiameter van de buis. Gebruik een verstekbak voor een rechte, vierkante snede.

Nagel de montagebeugels zoals hieronder getoond. U kunt op elke diffuser twee beugels gebruiken om ervoor te zorgen dat de diffusers minder snel kromtrekken. Plaats vervolgens een beugel ongeveer een voet van elk uiteinde van elke diffuser.

Image
Image

We gebruikten ook 1-1 / 2-inch draadbrads (spijkers) met platte koppen met een diameter van 1/8-inch, met twee brads per kant, per beugel. Wees voorzichtig met de hamer, want de kartonnen buizen kunnen gemakkelijk deuken. Zorg er wel voor dat de bradkoppen gelijk liggen met de buis.

Markeer nu het middelpunt in een van de beugels en boor daar een gat van 3/8-inch. U hoeft slechts een gat in een van de beugels te maken.

Afwerking

Hier breng je je creativiteit naar het proces: het decoreren van je diffusers.

Je zou de diffusors kunnen schilderen, maar houd er rekening mee dat ze zijn gemaakt als gigantische buizen van toiletpapier, met een doorlopende naad die zich om de buis wikkelt. Je kunt de buizen beter bedekken met wat stof, behang of bijna wat je maar wilt. Misschien grillige paisley-stof? Of een favoriet stripfiguur? Het is aan u. Zorg er wel voor dat de winkel er genoeg van heeft, want je zult verschillende meters gebruiken.

Image
Image

Als je een videoprojector gebruikt, wikkel je diffusers dan in zwart of donkergrijs vilt om licht te absorberen - hoe minder licht dat door je kamer weerkaatst, hoe beter het contrast op je scherm.

Stof toevoegen aan diffusers

Gebruik voor het aanbrengen van stof een spuitlijm zoals Loctite 200, en vervolgens:

  1. Snijd de stof met ongeveer 15 cm over aan elke kant.
  2. Spuit de oppervlakken van de buizen in en geef de lijm een half uur om uit te harden.
  3. Knip de stof af en laat rondom ongeveer 2-1 / 2 inch over.
  4. Spuit de binnenkant van de buizen op hun lange zijden.
  5. Vouw de stof naar binnen en maak een paar snelle sneden met een schaar om plaats te bieden aan de montagebeugels.
  6. Laat de lijm nog een half uur uitharden en straal dan de binnenkant van de buizen met een ruime hoeveelheid lijm.
  7. Vouw de rest van de stof in.

Montage van de diffusors

Als je geen probleem hebt met een amateuristisch maar effectief montagesysteem, hang dan elke diffuser aan een enkele gipsplaatschroef. De diffusers wegen nauwelijks iets, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je met de schroef op een nop raakt. Markeer in plaats daarvan waar u de diffusor wilt monteren, draai de schroef erin zodat deze ongeveer 2,5 cm uitsteekt en hang vervolgens elke diffusor aan het gat dat u in de achterste beugel hebt geboord.

Het nadeel van deze techniek is dat gipsplaat niet erg stevig is, dus de diffusers kunnen gemakkelijk van de muur worden gescheurd door onbedoelde stoten. Als je meer kracht nodig hebt, gebruik dan molly-ankers of spanbouten om te monteren.

Image
Image

Benen maken voor diffusers

Als je geen plaats hebt om een houder in te schroeven, kun je poten aan elk van de diffusers toevoegen zodat ze op zichzelf kunnen staan. We hebben de 1x2 planken gebruikt om drie poten te maken, elk 24 inch lang.

We hebben de poten aan de diffusers bevestigd met twee 1/4-inch bouten per poot, zodat een poot van 18 inch onder de diffuser uitsteekt.

Andere montage-opties

Stel dat je de diffusers niet aan de muur wilt bevestigen of poten aan de diffusers wilt toevoegen. In dat geval kun je een monofilament vislijn gebruiken om ze aan het plafond te hangen of de diffusers 1,80 meter hoog maken en ze gewoon op zichzelf laten staan. Er zijn allerlei mogelijkheden, en welke kant je ook opgaat, je krijgt een beter geluid met diffusies.

Aanbevolen: