Wat is een opdrachtregelinterpreter?

Inhoudsopgave:

Wat is een opdrachtregelinterpreter?
Wat is een opdrachtregelinterpreter?
Anonim

Een opdrachtregelinterpreter is elk programma dat het invoeren van opdrachten toestaat en die opdrachten vervolgens uitvoert naar het besturingssysteem. Het is letterlijk een vertolker van commando's.

In tegenstelling tot een programma met een grafische gebruikersinterface (GUI) zoals knoppen en menu's die worden bestuurd door een muis, accepteert een opdrachtregelinterpreter tekstregels van een toetsenbord als de opdrachten en zet die opdrachten vervolgens om in functies die het besturingssysteem begrijpt het.

Image
Image

Andere namen voor een opdrachtregelinterpreter

Elk opdrachtregelinterpreterprogramma wordt in het algemeen ook vaak een opdrachtregelinterface genoemd. Minder vaak wordt het ook wel een CLI, command language interpreter, console user interface, command processor, shell, command line shell of een command interpreter.

CLI is ook een afkorting voor andere technologietermen die niets te maken hebben met een opdrachtregelinterface, zoals oproeplijnidentificatie, oproepniveau-interface, cache-line interleaving, clear interrupt flag en caller location information.

Waarom worden ze gebruikt?

Als een computer kan worden bestuurd via gebruiksvriendelijke applicaties met een grafische interface, vraagt u zich misschien af waarom iemand in plaats daarvan opdrachten zou willen invoeren via de opdrachtregel. Er zijn drie hoofdredenen.

De eerste is dat je de commando's kunt automatiseren. Er zijn veel voorbeelden die we kunnen geven, maar het ene is een script om altijd bepaalde services of programma's af te sluiten wanneer de gebruiker voor het eerst inlogt. Een ander kan worden gebruikt om bestanden van een vergelijkbare indeling uit een map te kopiëren, zodat u dat niet hoeft te doen zelf er doorheen prikken. Deze dingen kunnen snel en automatisch worden gedaan door commando's te gebruiken.

Een ander voordeel van het gebruik van een CLI is dat je direct toegang hebt tot de functies van het besturingssysteem. Gevorderde gebruikers geven misschien de voorkeur aan de beknopte en krachtige toegang die het hen geeft.

Eenvoudige en onervaren gebruikers willen echter meestal geen opdrachtregelinterface gebruiken, omdat ze zeker niet zo gemakkelijk te gebruiken zijn als een grafisch programma. De beschikbare commando's zijn niet zo voor de hand liggend als een programma met een menu en knoppen. Je kunt niet zomaar een opdrachtregelinterpreter openen en meteen weten hoe je deze moet gebruiken zoals je kunt met een gewone grafische toepassing die je zou kunnen downloaden.

Opdrachtregelinterpreters zijn handig, want hoewel er een enorm aantal commando's en opties zijn voor het besturen van een besturingssysteem, is het mogelijk dat de GUI-software op dat besturingssysteem gewoon niet is gebouwd om die commando's te gebruiken. Ze laten je ook enkele van die commando's gebruiken terwijl je ze niet allemaal tegelijk hoeft te gebruiken, wat gunstig is voor systemen die niet over de middelen beschikken om een grafisch programma uit te voeren.

Niet alle tolken van de opdrachtregel zijn hetzelfde

Als een opdrachtregelinterpreter een specifieke opdracht begrijpt, doet hij dat op basis van de programmeertaal en syntaxis. Dit betekent dat één commando dat in de ene situatie werkt, onder een bepaald besturingssysteem en programmeertaal, mogelijk niet op dezelfde manier (of helemaal niet) werkt in een andere omgeving.

Het ene platform kan bijvoorbeeld het commando scannow gebruiken om de computer op fouten te scannen, maar een ander programma of besturingssysteem dat die mogelijkheid niet heeft ingebouwd, kan dat wel doen niets. Of, als het een vergelijkbare functie heeft, kan de opdrachtregelinterpreter bijvoorbeeld alleen scan of scantime begrijpen.

Syntaxis is ook belangrijk, omdat ze zo gevoelig zijn dat elke typefout verkeerd kan worden geïnterpreteerd als een totaal ander commando. Het programma kan scannow gebruiken om een scan te starten, maar als u de laatste letter verwijdert, scanno kan het zijn hoe het begrijpt wanneer het de scan moet stoppen.

Meer informatie over Command Line Interpreters

In de meeste Windows-besturingssystemen is de primaire opdrachtregelinterpreter de opdrachtprompt. Windows PowerShell is een meer geavanceerde opdrachtregelinterpreter die naast de opdrachtprompt beschikbaar is in recentere versies van Windows. Windows Terminal bevat ook opdrachtregelprogramma's, maar deze is niet voor alle Windows-versies beschikbaar.

In Windows XP en Windows 2000 fungeert een speciaal diagnostisch hulpprogramma genaamd Recovery Console ook als opdrachtregelinterpreter om verschillende probleemoplossings- en systeemreparatietaken uit te voeren.

De opdrachtregelinterface in macOS heet Terminal.

Soms zijn zowel een CLI als een GUI in hetzelfde programma opgenomen. Wanneer dit het geval is, is het typisch dat de ene interface bepaalde functies ondersteunt die in de andere zijn uitgesloten. Het is meestal het opdrachtregelgedeelte dat meer functies bevat, omdat het onbewerkte toegang tot de toepassingsbestanden biedt en niet wordt beperkt door wat de softwareontwikkelaar ervoor heeft gekozen om in de GUI op te nemen.

FAQ

    Wat typ je om toegang te krijgen tot de interactieve Python-interpreter vanaf de opdrachtregel?

    Op Mac OS of Linux typt u python in de opdrachtregel om de interactieve Python-interpreter uit te voeren. Open in Windows de opdrachtprompt en voer py. in

    Hoe verlaat je de Python-interpreter vanaf de opdrachtregel?

    Gebruik de exit() functie wanneer u uw interactieve Python-sessie wilt beëindigen. U kunt ook de sneltoets Ctrl+ Z gebruiken en vervolgens op Enter drukken om terug te gaan naar Commando Vraag in Windows.

    Wat is een opdrachtregelinterpreter die in Unix-terminologie bekend staat?

    Een opdrachtregelinterpreter in Unix wordt gewoonlijk een shell. genoemd

    Hoe open je Matlab vanuit een opdrachtregelinterpreter?

    Voer Matlab uit vanaf een opdrachtprompt met het commando matlab. Als je Matlab wilt openen zonder het opstartscherm, gebruik je het commando matlab -nosplash. En om de afsluitcode op te nemen, gebruikt u het commando matlab -wait.

Aanbevolen: