Wat is een platformgame?

Inhoudsopgave:

Wat is een platformgame?
Wat is een platformgame?
Anonim

Een platformgame is een videogame waarin de gameplay sterk draait om spelers die een personage besturen dat rent en springt op platforms, vloeren, richels, trappen of andere objecten afgebeeld op een enkele of scrollende (horizontaal of verticaal) spelscherm. Hoewel het erop lijkt, is dit niet hetzelfde als een auto-runner-spel. Het wordt vaak geclassificeerd als een subgenre van actiegames.

De eerste platformgames werden begin jaren tachtig ontwikkeld, waardoor het een van de vroegste videogamegenres is die er bestaat, maar de term platformgame of platformgame werd pas een aantal jaren later gebruikt om de games te beschrijven.

Image
Image

Veel gamehistorici en fans beschouwen de release van Space Panic in 1980 als de eerste echte platformgame, terwijl anderen de release van Nintendo's Donkey Kong in 1981 als de eerste beschouwen. Hoewel er wordt gedebatteerd over welke game het platformgenre eigenlijk begon, is het duidelijk dat vroege klassiekers zoals Donkey Kong, Space Panic en Mario Bros erg invloedrijk waren en allemaal een rol hebben gespeeld bij het vormgeven van het genre.

Het is niet alleen een van de eerste en populairste genres van videogames, het is ook een van de genres waarin elementen uit een ander genre worden gecombineerd, zoals nivellering en karaktervaardigheden die te vinden zijn in rollenspellen. Er zijn veel andere voorbeelden waarbij platformgames ook elementen uit andere genres bevatten.

Single Screen Platformers

Platformspellen met één scherm, zoals de naam al doet vermoeden, worden gespeeld op een enkel spelscherm en bevatten meestal obstakels die de speler moet vermijden en een doel dat hij of zij probeert te bereiken. Het beste voorbeeld van een platformspel met één scherm is Donkey Kong, waar Mario op en neer stalen platforms afreist, terwijl hij tonnen ontwijkt en springt die naar hem worden gegooid.

Zodra het doel van het enkele scherm is voltooid, gaat de speler naar een ander scherm of blijft op hetzelfde scherm, maar in beide gevallen worden het doel en de doelen voor dat volgende scherm doorgaans uitdagender. Andere bekende platformgames met één scherm zijn Burgertime, Elevator Action en Miner 2049er.

Side en verticaal scrollende platformgames

Side en verticaal scrollende platformspellen kunnen worden geïdentificeerd door hun scrollende spelscherm en achtergrond die meebewegen als de speler naar een rand van het spelscherm beweegt. Veel van deze scrollplatformspellen kunnen ook worden gekenmerkt door meerdere niveaus. Spelers reizen over het scherm om items te verzamelen, vijanden te verslaan en verschillende doelen te voltooien totdat het level is voltooid.

Eenmaal voltooid, gaan ze naar het volgende, doorgaans moeilijkere niveau, en gaan ze verder. Veel van deze platformspellen hebben ook elk niveau dat eindigt in een baasgevecht, deze bazen moeten worden verslagen voordat ze naar het volgende niveau of scherm gaan. Enkele voorbeelden van deze scrollende platformspellen zijn klassieke spellen zoals Super Mario Bros, Castlevania, Sonic the Hedgehog en Pitfall!

Verval en heropleving

Naarmate grafische afbeeldingen geavanceerder zijn geworden en videogames in het algemeen complexer, is de populariteit van het platformgenre sinds het einde van de jaren negentig aanzienlijk afgenomen. Volgens Gamasutra, de website van de ontwikkelaar van videogames, hadden platformgames in 2002 slechts een aandeel van 2 procent in de markt voor videogames, terwijl ze op hun hoogtepunt meer dan 15 procent van de markt uitmaakten. In recentere jaren is de populariteit van platformgames echter weer toegenomen.

Dit is deels te wijten aan de populariteit van recent uitgebrachte platformgames zoals de New Super Mario Bros Wii en klassieke gamepacks en consoles die de afgelopen jaren zijn uitgebracht, maar voornamelijk te danken is aan mobiele telefoons. App-winkels voor mobiele telefoons, zoals Google Play voor Android-gebruikers, zijn gevuld met duizenden verschillende soorten platformgames, en deze games hebben een nieuwe generatie gamers in het genre geïntroduceerd door de heruitgave van oudere games en nieuwe originele games.

Een aantal fantastische freeware-platformgames bevatten klassieke remakes en originele pc-titels zoals Cave Story, Spleklunky en Icy Tower die gratis kunnen worden gedownload en gespeeld op je pc.

Naast de vele freeware platformgames die beschikbaar zijn voor de pc, is er een heropleving van het platformgenre op mobiele apparaten zoals iPhones, iPads en andere tablets/telefoons. Populaire iOS-platformgames zijn Sonic CD, Rolando 2: Quest for the Golden Orchid en League of Evil om er maar een paar te noemen.

FAQ

    Wat is een 2D-platformspel?

    Het is een platformspel in 2D in tegenstelling tot 3D. Vóór het einde van de jaren negentig waren de overgrote meerderheid van platformgames, en eigenlijk alle videogames, 2D vanwege technische beperkingen. In de moderne tijd is het maken van je game in 2D of 3D een esthetische en ontwerpkeuze.

    Wat is een platformgame-engine?

    Dit verwijst naar de onderliggende engine die een platformspel aandrijft. De meeste platformgame-engines zijn echter niet specifiek voor platformgames. Populaire game-engines voor platforms zijn Unity, een van de meest populaire game-engines van vandaag, die wordt gebruikt om veel soorten games te maken.

Aanbevolen: