Wat is cloudopslag?

Inhoudsopgave:

Wat is cloudopslag?
Wat is cloudopslag?
Anonim

Cloudopslag is bestandsopslag in de cloud (online). In plaats van uw bestanden op uw lokale harde schijf, externe harde schijf of flashstation te bewaren, kunt u ze online opslaan.

Er zijn meerdere redenen om cloudopslagdiensten te gebruiken. Misschien hebben uw lokale harde schijven te weinig schijfruimte, in welk geval u de cloud als extra opslagruimte kunt gebruiken. Als u uw muziekcollectie overal wilt kunnen streamen, thuis toegang wilt hebben tot uw werkbestanden, eenvoudig vakantievideo's wilt delen, enz., kunt u uw bestanden online uploaden naar een cloudopslagdienst. Een andere reden om cloudopslag te gebruiken, is als u belangrijke bestanden veilig wilt bewaren achter een wachtwoord en codering.

Kortom, cloudopslag is niet alleen handig als het gaat om back-up, maar ook voor beveiliging en de mogelijkheid om eenvoudig bestanden met anderen te delen of ze zelf te openen vanaf elke locatie: je telefoon, tablet of een andere computer.

Image
Image

Hoe cloudopslag werkt

Als je een bestand uploadt naar internet en dat bestand staat daar voor een langere periode, dan wordt het beschouwd als cloudopslag. Het eenvoudigste type cloudopslag is iets uploaden naar een server en de mogelijkheid hebben om het opnieuw op te halen als je dat wilt.

Een gerenommeerde cloudopslagservice beschermt de bestanden achter codering en vereist dat u een wachtwoord invoert om toegang te krijgen tot de bestanden. Meestal kan het cloudopslagaccount ook worden beschermd achter tweefactorauthenticatie, zodat iedereen die toegang wil tot uw bestanden, niet alleen het wachtwoord moet weten, maar ook een andere code die naar uw telefoon wordt verzonden bij het inlogverzoek.

Met de meeste cloudopslagservices kun je alle soorten bestanden uploaden: video's, afbeeldingen, documenten, muziek of iets anders. Sommige zijn echter beperkt tot het accepteren van alleen bepaalde soorten bestanden, zoals alleen afbeeldingen of muziek. Cloudopslagdiensten zijn meestal vrij duidelijk over wat is toegestaan en wat niet.

Met verschillende cloudopslagservices kunt u op verschillende manieren bestanden uploaden naar uw online account. Sommige ondersteunen alleen uploads in de browser, wat betekent dat u moet inloggen op de website van de cloudopslagservice om uw gegevens te uploaden, maar de meeste hebben desktop-applicaties die het uploaden van bestanden gemakkelijker maken door eenvoudig te slepen en neer te zetten in de speciale map van de service. De meeste ondersteunen ook het uploaden van afbeeldingen en video's vanaf je telefoon.

Minder gebruikelijk zijn torrent-cloudopslagservices die online torrent-clients zijn waarmee je niet alleen torrents vanuit je browser kunt downloaden, maar ook je bestanden kunt opslaan in je online account om later te streamen of te downloaden.

Zodra uw bestanden online zijn opgeslagen, kunt u, afhankelijk van hoe de service werkt, onder meer de mogelijkheid krijgen om video's en muziek te streamen, toegang te krijgen tot de bestanden vanaf uw mobiele apparaat, de bestanden eenvoudig met anderen te delen via een speciale link delen, de bestanden terug downloaden naar uw computer, ze verwijderen om ruimte vrij te maken in uw account, ze versleutelen zodat zelfs de service ze niet kan zien, en meer.

Cloudopslag versus cloudback-up

Cloudopslag en cloudback-up zijn gemakkelijk door elkaar te halen. Beide werken op dezelfde manier en hebben een vergelijkbaar eindresultaat: de bestanden worden online opgeslagen. Maar er zijn twee totaal verschillende redenen om deze diensten te gebruiken, en het is belangrijk om te weten hoe ze verschillen, zodat u weet welke u moet kiezen voor uw eigen situatie.

Cloudopslag is een selectieve back-upprocedure waarbij u kiest welke bestanden u online wilt opslaan en deze vervolgens naar uw online account verzendt. Wanneer u een bestand op uw computer verwijdert waarvan u online een back-up hebt gemaakt, staat het bestand nog steeds in uw cloudopslagaccount omdat het niet meer aan uw computer is gekoppeld; het is slechts een enkel bestand dat u online heeft geüpload.

Cloud-back-up is wanneer u een programma op uw computer installeert en het vertelt om specifieke bestanden online te back-uppen. Een back-upservice gaat een stap verder dan cloudopslag en uploadt ook alle wijzigingen die u in het bestand aanbrengt, zodat de huidige versie altijd online wordt opgeslagen. Met andere woorden, als u een bestand van uw computer verwijdert, wordt het mogelijk ook verwijderd uit uw online back-upaccount, en als u een bestand op uw computer wijzigt, verandert de online versie ook.

Een back-upservice is geweldig als u altijd een groot aantal bestanden online wilt back-uppen. In het geval dat uw computer plotseling niet meer werkt, kunt u al die bestanden terugzetten op een nieuwe computer of een andere harde schijf, en u krijgt dezelfde kopieën als de laatste keer dat het back-upprogramma die bestanden online opsloeg.

Een cloudopslagservice is minder praktisch als een altijd beschikbare back-upoplossing en nuttiger als een manier om een back-up te maken van specifieke bestanden waartoe u overal toegang wilt hebben of die u met anderen wilt delen. De bestandsversies in het cloudopslagaccount zijn dezelfde als de versies die je hebt geüpload, ongeacht of je ze op je computer hebt gewijzigd. Net als bij online back-ups, kun je de bestanden nog steeds opnieuw downloaden als dat nodig is, bijvoorbeeld als je computer crasht.

Voorbeelden van opties voor persoonlijke cloudopslag

Hoewel er veel aanbieders van cloudopslag zijn, worden hieronder enkele van de meer bekende opgesomd.

  • Google Drive is cloudopslag die is gebouwd om naadloos samen te werken met Google-producten. U krijgt 15 GB gratis online opslagruimte met Google Drive om Google Foto's, muziek, video's, e-mail en andere bestanden op te slaan, zoals Google Docs, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Jamboard-bestanden. Je kunt upgraden naar Google One voor meer ruimte. U kunt kiezen uit niveaus met 100 GB, 200 GB of 2 TB.
  • Microsoft OneDrive is de Microsoft-versie van cloudopslag. Gebruikers krijgen 5 GB vrije ruimte voor elk type bestand en net als Google Drive werkt OneDrive naadloos samen met Microsoft-producten zoals Outlook Mail.
  • Apple iCloud is de cloudopslagservice van Apple die beschikbaar is voor elke Apple-gebruiker, of je nu een Mac, iPhone, iPad of iPod touch hebt. U kunt 5 GB gratis krijgen, maar u kunt meer kopen. Net als een online back-upservice, kan iCloud worden gebruikt om automatisch een back-up te maken van de afbeeldingen, e-mails en meer van uw telefoon.
  • Dropbox geeft zijn gebruikers 2 GB gratis en geeft je toegang tot de bestanden vanaf internet, je desktop of je mobiele apparaat. Dropbox Plus of Professional kan worden gekocht voor 1 TB of meer online opslagruimte. Er zijn ook Dropbox Business-abonnementen.

Hoe u de juiste cloudopslagprovider kiest

Talloze aanbieders van cloudopslag willen uw bedrijf, dus het kan verwarrend zijn om te weten welke u moet kiezen. Overweeg verschillende factoren voordat u een online cloudback-upservice kiest.

  • Security: uw gegevens moeten worden versleuteld om ze privé te houden. Als je je zorgen maakt over het feit dat de service zelf je bestanden kan openen en al je back-upgegevens kan zien, kies dan voor een service die "zero-knowledge-encryptie" biedt.
  • Prijs: De kosten worden bepaald door hoeveel ruimte u verwacht nodig te hebben. Veel diensten bieden ofwel een proefperiode of gratis opslagruimte zodat u hun functies kunt uitproberen.
  • Compatibiliteit: als je toegang wilt hebben tot je cloudgegevens vanaf je telefoon, zorg er dan voor dat je een cloudopslagprovider kiest die dit ondersteunt. Kies op dezelfde manier voor een service die de soorten bestanden accepteert die u online wilt opslaan, zoals een muziekopslagservice als u uw muziek online opslaat.
  • Functies: Weten welke functies uw cloudopslagservice ondersteunt, is essentieel bij het kiezen van de juiste voor u. Een vergelijking van de beste gratis cloudopslagservices kan u helpen kiezen tussen enkele van de betere. Doe daarnaast wat onderzoek op de websites van het bedrijf om te zien wat ze aanbieden, bijvoorbeeld of ze streaming mediabestanden van hun website of mobiele app ondersteunen als dat iets is dat je nodig hebt.
  • Gebruiksgemak: Het uploaden en openen van uw bestanden in de cloud moet duidelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn. Als je dit vanaf je desktop wilt kunnen doen, zorg er dan voor dat het eenvoudig is en je niet elke keer dat je wat bestanden in je cloudopslagaccount wilt gooien, je hoofd krabt. Als het niet gemakkelijk te gebruiken is, kijk dan ergens anders.
  • Betrouwbaarheid: als een cloudopslagservice wordt afgesloten, kunt u al uw gegevens kwijtraken. Kies een bedrijf waarvan u verwacht dat het zijn gebruikers een eerlijke waarschuwing zou geven als ze hun deuren zouden sluiten, of u op zijn minst een manier zou bieden om uw gegevens ergens anders over te dragen. Cloudopslagservices die al lang in gebruik zijn of die goed bekend zijn, zullen waarschijnlijk eerder helpen als ze besluiten het bedrijf te sluiten, maar u moet de kleine lettertjes lezen om hun daadwerkelijke beleid te zien.
  • Bandbreedte: Als je een zware gebruiker bent, moet je ook nadenken over bandbreedtebeperkingen. Sommige cloudopslagservices stellen een limiet voor hoeveel gegevens dagelijks of maandelijks in en/of uit uw account kunnen stromen. Als u van plan bent om klanten, werknemers of familie of vrienden de hele maand door grote video's of veel andere bestanden te laten downloaden, zorg er dan voor dat de bandbreedtelimiet niet onbetaalbaar voor u is.

FAQ

    Is cloudopslag veilig?

    Ja, zolang u een gerenommeerde cloudservice gebruikt. Beveiliging is een van de vele factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het afwegen van de voor- en nadelen van cloudopslag.

    Hoeveel kost cloudopslag?

    Veel cloudopslagservices hebben gratis opties voor het opslaan van een bepaalde hoeveelheid gegevens. Sommige cloudopslagservices bieden premium abonnementslagen om uw maximale opslagruimte te vergroten. Voor de meeste consumenten zijn gratis cloudopslagpakketten voldoende.

    Welke cloudopslag is het beste?

    Google Drive of Dropbox is voldoende als je een paar gigabytes aan documenten en foto's wilt opslaan. Als u veel gegevens wilt opslaan waartoe u constante, snelle toegang nodig heeft, kunt u wat onderzoek doen bij verschillende providers.

Aanbevolen: