Hoe u uw Mac kunt versleutelen

Inhoudsopgave:

Hoe u uw Mac kunt versleutelen
Hoe u uw Mac kunt versleutelen
Anonim

Wat te weten

  • Macs met een T2-beveiligingschip zijn standaard versleuteld, maar moeten handmatig worden beveiligd met een wachtwoord voor versleuteling.
  • Het versleutelen van je Mac beschermt je bestanden, maar vertraagt de lees-/schrijfsnelheid van je Mac.
  • Je kunt er ook voor kiezen om externe opslagapparaten of individuele bestanden te coderen met je Mac.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u afzonderlijke bestanden, externe schijven en het volledige opslagstation van een Mac kunt versleutelen.

Moet ik mijn Mac versleutelen?

Als je je zorgen maakt over de veiligheid en privacy van je bestanden, moet je zeker overwegen om je Mac te versleutelen. Er zijn echter een aantal dingen die u moet overwegen voordat u aan het proces begint. Houd rekening met deze mogelijke risico's en nadelen voordat u enige codering probeert.

Ten eerste, hoewel versleuteling de prestaties van je Mac niet vertraagt, vertraagt het wel de lees-/schrijfsnelheid omdat het gegevens on-the-fly moet versleutelen en ontsleutelen. Dit kan ertoe leiden dat het langer duurt om bestanden te openen of op te slaan dan u misschien gewend bent.

Ten tweede, als er iets misgaat, kunt u de toegang tot uw gegevens verliezen of zelfs uw gegevens volledig kwijtraken, dus misschien wilt u een back-up van uw Mac maken voordat u begint. Op die manier hoeft u alleen uw back-ups te herstellen als er iets misgaat. Als u uw Mac versleutelt, uw wachtwoord vergeet en uw herstelsleutel kwijtraakt, kunt u buitengesloten worden van uw systeem. Bovendien, als je Mac de T2-chip gebruikt en een deel van de chip is beschadigd, kunnen je versleutelde bestanden verloren gaan.

Als je back-ups zijn opgeslagen op een extern opslagapparaat dat ook gecodeerd is, zorg er dan voor dat je je wachtwoord hebt onthouden of opgeschreven, zodat je niet wordt buitengesloten.

Wat betekent het coderen van uw Mac?

Encryptie is een veelgebruikte methode om uw digitale bestanden moeilijker te maken voor externe partijen zoals hackers of overheidsinstanties om te ontcijferen en te lezen. Het gebruikt een algoritme om gegevens te versleutelen, die vervolgens kunnen worden gedecodeerd door de beoogde ontvangers met behulp van een unieke sleutel.

Het versleutelen van je Mac is vergelijkbaar met netwerkversleuteling en End-to-End-versleuteling, alleen is het de bedoeling om je lokale bestanden vertrouwelijk te houden in plaats van ze te beschermen tijdens een upload of download. Als iemand tegen uw wil of zonder uw medeweten toegang tot uw computer zou krijgen, zouden ze eerst de gegevens moeten ontsleutelen om ze te kunnen lezen.

Je Mac versleutelen met FileVault

Om je hele Mac-systeem te versleutelen, moet je FileVault inschakelen.

  1. Open de Systeemvoorkeuren van je Mac door op het -pictogram in de linkerbovenhoek te klikken en vervolgens Systeemvoorkeuren te selecteren in het vervolgkeuzemenu.

    Image
    Image
  2. Klik op Beveiliging en privacy.

    Image
    Image
  3. In Beveiliging en privacy selecteert u de FileVault tab.

    Image
    Image
  4. Klik op Schakel FileVault in. Mogelijk moet u linksonder op het Lock-pictogram klikken en uw wachtwoord invoeren om eerst de instellingen van FileVault te wijzigen.

    Image
    Image
  5. Typ uw systeemwachtwoord in om het coderingsproces te starten. FileVault zal u voorzien van een herstelsleutel die u kunt gebruiken in het geval u uw systeembeheerderswachtwoord vergeet. Druk op Doorgaan.

    Image
    Image
  6. FileVault begint je Mac op de achtergrond te versleutelen. Afhankelijk van de hoeveelheid gegevens die u op uw Mac hebt opgeslagen, kan het enkele dagen tot enkele dagen duren voordat FileVault het proces heeft voltooid. Terwijl dit gebeurt, kun je je Mac gewoon gebruiken.
  7. Zodra FileVault klaar is met het versleutelen van uw systeem, ziet u een FileVault is ingeschakeld bericht op het tabblad FileVault. Start je Mac opnieuw op om het proces te voltooien.

    Image
    Image
  8. Om uw Mac te decoderen nadat u FileVault hebt ingeschakeld, volgt u de bovenstaande stappen en selecteert u Turn Off FileVault op het FileVault tabblad inBeveiliging en privacy . Klik vervolgens op Encryptie uitschakelen om te bevestigen.

    U moet uw systeemwachtwoord invoeren om het proces te voltooien. Net als bij het inschakelen van FileVault, moet u mogelijk op het pictogram Lock in de linkerbenedenhoek van het venster klikken en uw systeemwachtwoord invoeren om wijzigingen aan te brengen.

    Image
    Image

Opmerking

Afhankelijk van uw macOS- of systeemhardware ziet u mogelijk uw herstelsleutel op het scherm. Als je het wel ziet, schrijf het dan op!

Externe schijven versleutelen met uw Mac

Om een externe schijf te versleutelen, moet je er eerst voor zorgen dat de schijf is geformatteerd als Mac OS Uitgebreid (Journaled) met Schijfhulpprogramma. Zodra de schijf is geformatteerd, kunt u deze coderen/decoderen.

  1. Sluit de externe schijf aan op uw Mac.
  2. Het pictogram dat uw externe schijf vertegenwoordigt, verschijnt op het bureaublad van uw Mac. U kunt ook een willekeurige map openen of uw Macintosh HD openen en de categorie Locaties of Devices vinden in de linkerkolom van het venster.
  3. Klik met de rechtermuisknop (of houd de Control-toets ingedrukt en klik) op het externe apparaat dat u wilt versleutelen en selecteer vervolgens Encryptuit het vervolgkeuzemenu.

    Image
    Image
  4. U wordt gevraagd een wachtwoord te kiezen, het wachtwoord te verifiëren (d.w.z. voer het wachtwoord een tweede keer in) en typ een wachtwoordhint.

    Image
    Image
  5. Zodra u de vereiste informatie hebt ingevoerd, klikt u op Schijf versleutelen om het apparaat te versleutelen met het door u gekozen wachtwoord. Het kan even duren voordat het versleutelingsproces is voltooid.

    Image
    Image
  6. Om uw gecodeerde externe schijf te decoderen, volgt u de bovenstaande stappen en klikt u op Decrypt in het vervolgkeuzemenu en voert u vervolgens het wachtwoord in dat u voor de codering hebt gekozen.

    Image
    Image

Opmerking

Het versleutelde apparaat heeft geen wachtwoord nodig om toegang te krijgen totdat het is uitgeworpen en opnieuw is verbonden met je Mac.

Kun je een bestand coderen op Mac?

Het versleutelen van afzonderlijke bestanden op je Mac is iets ingewikkelder en gebruikt de Schijfhulpprogramma app in plaats van FileVault. U moet een versleuteld disk image (DMG)-bestand maken en de bestanden die u wilt versleutelen erin opslaan.

  1. Ga naar Applicaties, dan Hulpprogramma's en open vervolgens Schijfhulpprogramma.

    Image
    Image
  2. Klik in Schijfhulpprogramma op het File vervolgkeuzemenu en markeer New Image en selecteer vervolgens Blank Image.

    Image
    Image
  3. Voer een Opslaan als-naam in voor het DMG-bestand en een naam voor de schijfkopie wanneer deze wordt geopend (d.w.z. "aangekoppeld" op de harde schijf alsof het een externe schijf is).

    Image
    Image
  4. Kies de grootte van het DMG-bestand (dit kan later worden aangepast). De grootte die u kiest voor het DMG-bestand is de maximale hoeveelheid ruimte die u nodig heeft om uw gegevens erin op te slaan.
  5. Selecteer Mac OS Uitgebreid (Journaled) als formaat.
  6. Selecteer 128-bit of 256-bit AES voor de codering. 128-bit zal sneller lezen/schrijven, maar is niet zo veilig als 256-bit AES.

    Image
    Image
  7. Deze zouden standaard ingesteld moeten zijn, maar zorg ervoor dat Partitions is ingesteld op Enkele partitie - GUID Map en die afbeeldingFormat is ingesteld op schijfkopie lezen/schrijven.
  8. Klik op Save, maak en verifieer vervolgens een wachtwoord voor de DMG wanneer daarom wordt gevraagd.

    Image
    Image
  9. Het aangekoppelde DMG-bestand verschijnt op het bureaublad van uw Mac als een aparte schijf, evenals in de linkerkolom van een geopende map onder Locaties of Apparaten.

    Image
    Image
  10. Om bestanden te versleutelen, slepen en neerzetten of kopiëren en plakken in het gekoppelde DMG-bestand. Alle bestanden die in de gekoppelde schijfkopie zijn opgeslagen, worden automatisch gecodeerd.

    Image
    Image
  11. Sluit of "unmount" de schijfkopie door met de rechtermuisknop op het schijfpictogram te klikken en Eject te selecteren in het vervolgkeuzemenu, of door het schijfpictogram te slepen en neer te zetten in het prullenbakpictogram onderaan het scherm.
  12. Het .dmg-bestand voor de schijfkopie kan worden gevonden in de map waar u deze hebt opgeslagen tijdens het maken van de afbeelding, namelijk Documents standaard.

    Image
    Image
  13. Om het DMG-bestand te "mounten" en het weer toegankelijk te maken, zoekt u het (de naam die u hebt ingesteld voor Opslaan als in Stap 4) en open het. Hierdoor verschijnt de gekoppelde schijfkopie opnieuw op het bureaublad van uw Mac.
  14. Om bestanden die zijn opgeslagen op uw gecodeerde schijfkopie te decoderen, sleept u ze met slepen en neerzetten of kopieert en plakt u ze uit de gekoppelde schijf.

    Image
    Image

Opmerking

Het is niet nodig om uw bestanden te decoderen om ze te openen en ermee te werken.

Is Mac standaard versleuteld?

Of je Mac al dan niet gecodeerd is, hangt af van het model. Verschillende Macs die in 2018 en later zijn uitgebracht, worden geleverd met de T2-beveiligingschip van Apple geïnstalleerd, die wel automatische schijfversleuteling biedt. Oudere modellen die geen T2-chip hebben, hebben standaard geen codering ingeschakeld. Je vindt een uitgebreide lijst met Mac-modellen die de T2-chip gebruiken op de website van Apple.

Om te controleren of de T2-chip op uw Mac is geïnstalleerd, klikt u op het pictogram  in de linkerbovenhoek van het scherm terwijl u de toets Option ingedrukt houdt. Dit activeert de Systeeminformatie optie bovenaan het  menu.

Klik op Systeeminformatie en selecteer vervolgens onder Hardware in de linkerkolom Controllerof iBridge (dit hangt af van uw versie van macOS). Het venster rechts van de Hardware kolom toont “Model Name: Apple T2 chip” als u de chip wel heeft geïnstalleerd.

Opmerking

Automatische T2-chipcodering vereist standaard geen wachtwoord om te decoderen. U moet FileVault inschakelen om een wachtwoord voor decodering te vereisen.

FAQ

    Hoe versleutel ik een map op een Mac?

    Om een map op uw Mac te coderen, navigeert u naar Schijfhulpprogramma en selecteert u Nieuwe afbeelding > Afbeelding uit map, en selecteert u vervolgens de map die u wilt versleutelen. Voer een naam, locatie en coderingsniveau in en klik vervolgens op Opslaan en maak een wachtwoord aan.

    Hoe versleutel ik een USB-station op een Mac?

    Plaats het USB-station op uw Mac en zoek het pictogram op uw bureaublad. Klik met de rechtermuisknop op het USB-station en selecteer Encrypt. Finder zal u vragen om een wachtwoord aan te maken en te verifiëren; wanneer u klaar bent, klikt u op Schijf versleutelen.

    Hoe versleutel ik een Microsoft Word-document op een Mac?

    Open het Microsoft Word-document op uw Mac, klik op het tabblad Review en selecteer vervolgens Protect > Protect Document. Voer een wachtwoord in en bevestig het, klik op OK en sla uw document op.

    Hoe versleutel ik een PDF-document op een Mac?

    Open het PDF-document met Preview op uw Mac en selecteer vervolgens File > Export > Encrypt. Voer desgewenst een nieuwe naam in en voer vervolgens een wachtwoord in en bevestig dit. Klik op Opslaan.

Aanbevolen: