Teenage Engineering's nieuwe OP-1 veld update een 10-jarige klassieker

Inhoudsopgave:

Teenage Engineering's nieuwe OP-1 veld update een 10-jarige klassieker
Teenage Engineering's nieuwe OP-1 veld update een 10-jarige klassieker
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De OP-1 Field is een hifi, moderne versie van de Zweedse klassieker.
  • Het kost $2.000. (Ja, je leest het goed.)
  • Teenage Engineering heeft niet geknoeid met het oorspronkelijke ontwerp. Ze hebben het gewoon beter gemaakt.
Image
Image

Teenage Engineering's OP-1 is een steenkoude klassieker, een eigenzinnige lo-fi sampler en synthesizer die geliefd is bij eigenaren. En na tien jaar aan de top heeft het eindelijk een opvolger.

De nieuwe OP-1 Field tweakt bijna elk onderdeel van het origineel, inclusief de toch al hoge prijs, en verandert tegelijkertijd bijna niets. De update houdt de OP-1 nog minstens 10 jaar aan de gang, en dat komt omdat de mojo in het ontwerp en de gebruikersinterface zit, die nooit zal verouderen.

"Ik heb altijd het gevoel gehad dat de OP-1 een van de meest inspirerende muziekgadgets is en tegelijkertijd een van de slechtst klinkende, en om welke reden dan ook ben ik daar blij mee", elektronische muzikant en OG OP -1 fan Bemo zei in een forumthread heeft deelgenomen aan mijn Lifewire. "Ik hou van de OP-1, maar meer als een kunstwerk om te inspireren dan als een kwalitatief goed klinkend instrument."

MOJO-P-1

Laten we eerst eens kijken waarom de originele OP-1 zo wordt vereerd. De functies zijn voetgangersgebied, als ze alomvattend zijn. Het heeft een sampler, verschillende rare synthesizers, een handvol nog vreemdere audio-effecten en een FM-radio (ja, het soort om naar radiostations te luisteren). En een virtuele viersporenbandrecorder. Maar de magie zit 'm in de manier waarop dit allemaal in elkaar zit.

Het genie van Teenage Engineering is het UI-ontwerp, en de OP-1 demonstreert dit keer op keer. Elk van deze functies staat in wisselwerking met de andere, maar lijkt nooit ingewikkeld. Citeer het tegenovergestelde. Het is altijd volkomen intuïtief.

Als u bijvoorbeeld een sample wilt opnemen via de ingebouwde microfoon, drukt u op de microfoonknop om de microfoon in te schakelen (of de radio, of de USB-ingang, wat u al hebt geselecteerd), en drukt u vervolgens op een toets op het ingebouwde toetsenbord. Houd deze ingedrukt om door te gaan met opnemen. Als je de C-toets ingedrukt houdt, wordt ervan uitgegaan dat het geluid op C stond, enzovoort.

Je kunt alles wat je op de band doet opnemen, maar je kunt ook een audioclip van de band halen en in een sampler laten vallen. Je kunt de band omgekeerd afspelen, maar als je dit doet terwijl je aan het opnemen bent, neem je ook omgekeerd op. U kunt ook opnemen vanaf de radio of een audio-effect instellen dat wordt bestuurd door de ingebouwde gyroscoop. Of moduleer een effect door met uw vinger op de microfoon te tikken.

Kortom, het is volkomen gestoord, en tegelijkertijd beschouwen veel eigenaren het als een inspiratiemachine. Het kan geen kwaad dat de batterij de hele week lijkt mee te gaan, dat het apparaat stand-alone kan worden gebruikt en dat TE het afgelopen decennium heeft besteed aan het toevoegen van nieuwe functies via software-updates.

Dus waarom heeft TE een nieuwe gemaakt?

Hetzelfde, alleen meer

De eigenzinnigheid van de originele OP-1 komt van zijn low-fi karakter. Alles is in mono (hoewel je geluiden naar links en rechts kunt pannen), en de effecten hebben allemaal last van (of vieren) achtergrondgeluid, glitches en een algemene ouderwetse sfeer. En qua verbinding kan de OP-1 het beste alleen worden gebruikt. Het heeft MIDI en een recente update (tien jaar na de lancering) heeft USB-audio toegevoegd, maar ze zijn beperkt en eigenzinnig.

Image
Image

De OP-1 Field, die samen met TE's nieuwe TX-6-mixer het begin vormt van een nieuwe "Field"-productreeks, is de verfijnde OP-1. Alles is stereo en opnames en interne audio worden verwerkt in 32 bits, wat betekent dat het alles aankan, qua kwaliteit. Je kunt er ook rechtstreeks een USB-audio-interface op aansluiten, iets wat bijna geen muziekdoos doet - daar heb je meestal een computer voor nodig. Het voegt Bluetooth toe en kan nu FM-radio verzenden en ontvangen. En het voegt klittenband-donuts toe (nooit veranderen, OP-1! Nooit veranderen.) en een passieve basluidspreker aan de achterkant.

Maar de beste nieuwe functie is dat er niet veel is veranderd. De lay-out en functionaliteit van de knoppen zijn hetzelfde. TE rotzooi niet met de beste.

Niet iedereen is echter blij. De vraagprijs van € 2, 000/$ 2, 000 veroorzaakt ruzie op de elektronische muziekforums, en sommigen vrezen dat de ziel van de OP-1 verloren kan gaan nu het niet zo slecht klinkt.

"Ik vraag me echter af, zonder Bon Iver [een groot voorstander van de OP-1] op het toneel en met zoveel concurrentie, is er ruimte voor 'een andere' OP-1? Het origineel is een moderne klassieker, ik betwijfel ten zeerste of dit het geval zal zijn ", zegt elektronische muzikant Sevenape op het Audiobus-forum.

Ik ben het er niet mee eens. Ik denk dat dit net zo populair zal zijn als het origineel, en voor sommige muzikanten zelfs een computer kan vervangen.

Aanbevolen: