Een computerventilator repareren die luid is of lawaai maakt

Inhoudsopgave:

Een computerventilator repareren die luid is of lawaai maakt
Een computerventilator repareren die luid is of lawaai maakt
Anonim

Een ventilator in je computer die luider is dan normaal, of een die vreemde geluiden maakt, is niet iets om te negeren. Deze geluiden zijn meestal een indicatie dat een ventilator niet goed werkt - een potentieel ernstig probleem.

Redenen waarom uw computerventilator luid is of lawaai maakt

Ventilatoren aan de binnenkant van de computer helpen de grote hoeveelheid warmte te verwijderen die wordt gegenereerd door de CPU, grafische kaart, voeding en andere hardware op uw computer. Wanneer er zich warmte opbouwt in de computer, warmen die onderdelen op totdat ze niet meer werken…vaak permanent.

Hieronder staan drie verschillende strategieën voor het oplossen van een luidruchtig ventilatorprobleem, die allemaal de moeite waard zijn om wat tijd en moeite in te investeren. Dat gezegd hebbende, zou het schoonmaken van de ventilatoren de prioriteit moeten hebben als je op zoek bent naar de meest waarschijnlijke oplossing.

Veel andere artikelen over het oplossen van problemen met computerventilatoren bevelen softwaretools aan die de ventilatoren van uw computer dwingen langzamer te werken, maar we raden deze nooit aan. Er is meestal een heel goede reden voor een ventilator om snel te draaien of lawaai te maken, de hoofdoorzaak die je probeert op te lossen met de onderstaande stappen.

Begin met het opschonen van de ventilatoren van uw computer

Benodigde tijd: Het duurt waarschijnlijk ongeveer 30 minuten om alle ventilatoren in je computer schoon te maken, misschien minder als je een laptop of tablet hebt, en meer als je' opnieuw een desktop gebruiken.

Image
Image
  1. Reinig de CPU-ventilator, evenals de ventilator van de grafische kaart en alle andere ventilatoren voor componenten die u mogelijk heeft voor RAM-modules of andere op het moederbord gebaseerde chips.

    Ingeblikte lucht werkt uitstekend voor het reinigen van CPU's en componenten. Je kunt meestal een fles kopen voor ongeveer $ 5 USD bij Amazon. Houd het rechtop, zorg ervoor dat de computer is uitgeschakeld en laat het stof indien mogelijk buiten blazen.

    Laptops en tablets: Uw apparaat kan al dan niet een CPU-ventilator hebben en waarschijnlijk geen ventilator voor andere componenten. Als je problemen hebt om uit te zoeken welk paneel je moet verwijderen om toegang te krijgen tot de CPU en ventilator, bekijk dan online de handleiding van je computer.

    Desktops: Uw computer zal vrijwel zeker een CPU-ventilator hebben en waarschijnlijk een ventilator voor een grafische kaart (een GPU-ventilator). Zie Hoe u een desktopcomputerkast opent als u er nog nooit naar binnen hoefde te gaan.

  2. Reinig de ventilator van de voeding en eventuele ventilatoren. Ingeblikte lucht werkt hier ook geweldig.

    Laptops en tablets: Uw computer heeft waarschijnlijk maar één ventilator en die blaast uit. Blaas het stof niet rechtstreeks terug in de computer, omdat dit het probleem met de ventilator in de toekomst zou kunnen verergeren. Blaas in plaats daarvan lucht onder een hoek naar de ventilator en blaas het stof weg van de ventilatorroosters.

    Desktops: Uw computer heeft een ventilator voor de voeding en kan al dan niet ventilatoren voor in- en uitstroom hebben. Blaas deze ventilatoren van buiten en van binnen tot je er geen stof meer uit ziet vliegen.

    Om veiligheidsredenen met voedingen, mag u de voeding niet openen en alleen de ventilator vervangen; in plaats daarvan moet de hele voeding worden vervangen. Ik weet dat dat een grote uitgave kan zijn, en fans zijn goedkoop, maar het is het risico niet waard.

  3. Als een ventilator na het schoonmaken helemaal niet meer beweegt, is het tijd om hem te vervangen. Controleer eerst of de ventilator is aangesloten op het moederbord of iets anders dat de stroom levert, maar verder is het tijd voor een nieuwe.

    Als de ventilator nog steeds werkt, maar niet veel beter, of als hij zich nog steeds niet gedraagt zoals je denkt dat het zou moeten zijn, lees dan verder voor meer ideeën.

Zorg ervoor dat uw computer in de eerste plaats niet zo heet wordt

Het is heel goed mogelijk dat je fans allemaal in perfecte staat zijn en, nu ze schoon zijn, beter draaien dan ooit. Als ze echter nog steeds veel lawaai maken, kan dat zijn omdat er van ze wordt gevraagd om meer te doen dan waarvoor ze zijn ontworpen.

Met andere woorden, je computer is erg heet en zelfs met geweldige ventilatoren die op volle snelheid draaien, kunnen ze je hardware niet voldoende afkoelen om te vertragen - vandaar het geluid!

Er zijn tal van manieren om je computer af te koelen, van verhuizen waar hij is, tot upgraden naar een betere ventilator, enz. Zie Manieren om je computer koel te houden voor een compleet overzicht van je opties.

Als die ideeën niet werken, of je bent niet in staat om ze uit te proberen, is het tijd om te kijken waarom je hardware tot het uiterste wordt gepusht.

Controleer Taakbeheer op hongerige programma's

Tenzij uw door een ventilator gekoelde hardware een fysiek probleem heeft en aan het opwarmen is en uw ventilator om die reden luidruchtig maakt, zijn uw besturingssysteem en software de belangrijkste reden waarom uw hardware meer werkt (d.w.z. heter wordt).

In Windows is Taakbeheer het hulpmiddel waarmee u kunt zien hoe afzonderlijke programma's de hardware van uw computer gebruiken, en vooral de CPU. Hier is hoe:

  1. Open Taakbeheer. De Ctrl+Shift+Esc sneltoetscombinatie is de snelste manier, maar de link heeft ook een aantal andere methoden.

    Taakbeheer is een kolossaal programma. Bekijk onze Taakbeheer: een complete doorloop als je geïnteresseerd bent in alles wat het kan doen.

  2. Selecteer het tabblad Processen. Als je het niet ziet, probeer dan de Meer details link onderaan Taakbeheer.
  3. Selecteer de CPU kolom zodat de programma's die het grootste deel van de CPU-capaciteit gebruiken als eerste worden vermeld.

    Image
    Image

Normaal gesproken, als een individueel programma "uit de hand loopt", zal het CPU-percentage erg hoog zijn - op of dichtbij 100%. Programma's die met enkele cijfers worden vermeld, zelfs tot 25% of meer, zijn meestal geen probleem.

Als een bepaald proces het CPU-gebruik door het dak lijkt te stuwen, wat bijna altijd ook zal worden weerspiegeld als serieuze computerfanactiviteit, moet dat programma of proces mogelijk worden gerepareerd.

U kunt het beste de naam van het programma noteren en vervolgens online zoeken naar het proces en het hoge cpu-gebruik. Bijvoorbeeld chrome.exe hoog cpu-gebruik als u Chrome als de boosdoener zou vinden.

Het bijwerken van de stuurprogramma's naar uw videokaart is een gemakkelijke stap die u misschien ook wilt proberen, vooral als de GPU-ventilator degene is die het probleem lijkt te veroorzaken. Dit is geen waarschijnlijke oplossing voor een snelle GPU-fan, maar het zou kunnen helpen en het is supereenvoudig om te doen.

Zie Hoe u stuurprogramma's in Windows kunt bijwerken als u hulp nodig heeft.

Aanbevolen: