Gadgetmakers pakken elektrische auto's aan

Inhoudsopgave:

Gadgetmakers pakken elektrische auto's aan
Gadgetmakers pakken elektrische auto's aan
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Xiaomi is van plan zijn eerste elektrische auto in de eerste helft van 2024 te lanceren.
  • Smartphonemakers zouden een geheel nieuwe voertuig- en rijervaring kunnen creëren, zegt een expert.
  • Apple en Google proberen ook al een tijdje elektrische voertuigen uit, maar tot nu toe zonder veel succes.
Image
Image

Elektrische auto's kunnen binnenkort de nieuwe smartphones zijn.

Chinese gadgetmaker Xiaomi heeft onlangs plannen aangekondigd om zijn eerste elektrische auto in de eerste helft van 2024 te lanceren. Het maakt deel uit van een groeiende interesse in het vertalen van persoonlijke elektronica naar de bloeiende markt voor elektrische voertuigen (EV) in een beweging die auto's zou kunnen maken die meer op smartphones lijken.

"De mobiel-eerste revolutie, die heeft geleid tot meer dan 6 miljard smartphonegebruikers vandaag, heeft ertoe geleid dat consumenten mobiel-eerste ontwerpen en ervaringen verwachten en eisen in elk facet van hun leven", Nakul Duggal, een auto-expert bij het halfgeleider- en draadloze bedrijf Qualcomm, vertelde Lifewire in een e-mailinterview. "Dit betekent app-gestuurde, intuïtieve interfaces, always-on apparaten, met wereldwijde connectiviteit."

Rol de tabletten

Xiaomi-oprichter en CEO Lei Jun zei dat nadat het bedrijf zijn eerste EV lanceert, het vervolgens van plan is om in elk van de volgende drie jaar een nieuwe auto te lanceren.

Lei zei dat als Xiaomi, dat smartphones en andere gadgets produceert, niet deelneemt aan de elektrische auto-industrie, het zou worden "geëlimineerd" omdat "elektrische auto's nu zijn getransformeerd van een mechanische industrie naar een informatie-industrie", volgens CnEVPost.

Smartphonemakers zouden een geheel nieuwe voertuig- en rijervaring kunnen creëren, vertelde Christoph Erni, de CEO van Juice Technology, dat elektrische laadstations voor auto's maakt, aan Lifewire in een e-mailinterview. De Xiaomi-auto kan bijvoorbeeld dezelfde bedieningselementen en gebruikersinterface bieden als de Xiaomi-smartphone.

"Dus, de gebruiker heeft het gevoel dat ze hun telefoon gebruiken om te rijden," voegde hij eraan toe. "Dit zou het gebruik kinderspel maken, aangezien de bestuurder al bekend zou zijn met de software en gebruikersinterface."

Een ander voordeel voor telefoonfabrikanten die automatisch gaan, is de naadloze integratie met mobiele besturingssystemen, zei Erni. Voertuigfabrikanten moeten momenteel rekening houden met twee besturingssystemen (Android en iOS), en hoewel beide al heel lang bestaan, zijn er nog steeds onderbrekingen in verbindingen of weergaveproblemen, benadrukte hij.

"Xiaomi zou bij elke verkochte auto een mobiele telefoon kunnen aanbieden, wat hun markt zou uitbreiden en gebruikers een geïntegreerd, ideaal functionerend systeem van één enkele leverancier zou bieden", zei hij.

Een natuurlijke stap

Elektrische auto's zijn niet alleen smartphones op wielen. Apple en Google proberen al een tijdje elektrische voertuigen uit, maar tot nu toe zonder veel succes, zei Duggal.

De moderne auto is een mobiele 'woonkamer en kantoor' die op batterijen werkt, altijd aan staat en verbonden is, en die vele vormen van autonome mobiliteit ondersteunt.

"Geen van beide hebben ze tot nu toe geschikte voertuigen ontwikkeld die daadwerkelijk in serieproductie zouden kunnen gaan, wat aantoont dat het vervaardigen van een auto niet zo eenvoudig is", voegde hij eraan toe.

Dyson probeerde een elektrische auto te maken met een markt-uitdagende actieradius en zeven zitplaatsen, maar het project werd stopgezet. Sony werkt aan zijn eerste elektrische voertuig (Vision S), en het zou een veelbelovende poging kunnen zijn van een elektronicafabrikant.

Onlangs heeft het Taiwanese bedrijf Foxconn, een leverancier van bekende elektronicamerken, productieplannen aangekondigd voor zijn platform voor elektrische voertuigen.

Persoonlijke elektronicabedrijven moeten nog steeds op zoek naar talent uit de auto-industrie om te slagen, vertelde auto-expert Matas Buzelis van carVertical aan Lifewire in een e-mailinterview. "Veiligheid is een kritiek gebied aangezien de normen in de industrie erg hoog zijn," zei hij.

Het is echter nog nooit zo eenvoudig geweest om in de auto-industrie te stappen, zei Buzelis.

"Jarenlange ervaring in motoren en aandrijflijnen is niet zo belangrijk meer", voegde hij eraan toe. "Zelfs 3D-geprinte auto's zijn er al, waardoor de manier waarop mensen begrijpen hoe auto's kunnen worden gemaakt en geassembleerd volledig opnieuw wordt gedefinieerd. Het verandert ook het hele proces van onderzoek en ontwikkeling."

Image
Image

Smartphonefabrikanten zoals Xiaomi hebben ervaring met het werken met een complex ecosysteem van halfgeleiders, besturingssystemen, applicaties en app-ontwikkelaars, draadloze netwerken en cloudoplossingen. Het blijkt dat diezelfde technologieën van cruciaal belang zijn bij het ontwerp en de ontwikkeling van geconnecteerde en autonome auto's, zei Duggal.

"De moderne auto is een mobiele 'woonkamer en kantoor' die op batterijen werkt, altijd aan staat en verbonden is, en die vele vormen van autonome mobiliteit ondersteunt", voegde Duggal eraan toe.

Aanbevolen: