Een doorgebrande auto-audioversterker-zekering diagnosticeren

Inhoudsopgave:

Een doorgebrande auto-audioversterker-zekering diagnosticeren
Een doorgebrande auto-audioversterker-zekering diagnosticeren
Anonim

Als een zekering van een auto-audioversterker doorbrandt, begint het oplossen van het probleem met het uitzoeken welke zekering precies in het stof zit. Er zijn twee of drie verschillende soorten zekeringen voor autoversterkers in een typische installatie, dus het vinden van de hoofdoorzaak in een bepaalde situatie hangt af van het uitzoeken welke zekering is doorgebrand en vervolgens de mogelijkheden beperken waarom het dat deed.

In gevallen waarin een voedingskabel de versterker rechtstreeks op de batterij aansluit en deze correct is aangesloten, zal er naast de interne versterkerzekering een inline zekering zijn die kan doorbranden. In andere installaties wordt stroom afgenomen van een verdeelblok met een eigen zekering. Dus, afhankelijk van hoe een versterker is aangesloten op het elektrische systeem, kun je te maken krijgen met een verscheidenheid aan verschillende zekeringen.

Image
Image

In ieder geval zijn de belangrijkste redenen voor het doorslaan van een versterkerzekering een kortsluiting naar aarde ergens langs de voedingslijn en interne versterkerfouten. Om de exacte oorzaak van het probleem op te sporen, moet je een voltmeter uitbreken.

Basis versterkerzekering diagnostische stappen

  1. Zoek de doorgebrande zekering.
  2. Vervang de doorgebrande zekering met alles uitgeschakeld.
  3. Als de zekering doorbrandt terwijl alles is uitgeschakeld, is er waarschijnlijk een kortsluiting tussen die zekering en de rest van het systeem.

  4. Vervang de zekering opnieuw met de versterker losgekoppeld.
  5. Als de zekering nog steeds doorbrandt, zit er ergens een kortsluiting in de bedrading.
  6. Als de zekering niet doorbrandt terwijl alles is uitgeschakeld, maar wel doorbrandt wanneer de versterker wordt ingeschakeld, is er waarschijnlijk een intern probleem met de versterker.

Een slechte alternatorzekering vinden door de spanningen te controleren

De eerste stap om uit te zoeken waarom een zekering van een autoversterker blijft doorbranden, is bepalen welke zekering daadwerkelijk is doorgebrand. Als je de betreffende zekering al hebt vervangen en je weet welke het is, dan kun je deze stap overslaan.

Als je de betreffende zekering nog niet hebt vervangen, houd er dan rekening mee dat, hoewel je een doorgebrande zekering nooit moet vervangen door een zekering met een hogere stroomsterkte, je eigenlijk veiliger bent om een zekering met een lagere stroomsterkte te gebruiken terwijl je dit diagnosticeert soort probleem.

Zekeringen slaan door als er meer stroom doorheen stroomt dan ze aankunnen, en een hete zekering kan minder stroom aan dan een koude zekering. Aangezien de originele zekering vrijwel zeker heet was toen deze doorbrandde, kan het plaatsen van een nieuwe zekering met dezelfde waarde ervoor zorgen dat een defecte versterker nog meer stroom trekt dan voordat de oude zekering doorbrandde, wat tot verdere interne schade zou kunnen leiden.

Als je tijdens de volgende diagnostische procedures kleinere zekeringen gebruikt, kun je nog steeds bepalen waar de kortsluiting of het defecte onderdeel zich bevindt, maar heb je minder kans op verdere schade aan de versterker.

U wilt in ieder geval vaststellen hoeveel zekeringen de stroomdistributielijn bevat en controleren op spanning aan beide zijden van elke zekering. Sommige versterkers zijn rechtstreeks aangesloten op de positieve batterij met een enkele inline-zekering en een zekering die in de versterker is ingebouwd, terwijl andere stroom putten uit een distributieblok dat op zijn beurt is aangesloten op de hoofdzekering.

Hoewel u technisch kunt controleren op doorgebrande zekeringen met een visuele inspectie of een testlampje, is een volt- of ohmmeter de preciezere manier om dit te doen. U moet de spanning aan beide zijden van elke zekering controleren, te beginnen met de hoofd- of accuzekering.

Als een zekering op beide klemmen dezelfde spanning heeft, betekent dit dat deze goed is. Als het aan de ene kant batterijspanning heeft, maar niet aan de andere kant, betekent dit dat het slecht is. Nadat je hebt vastgesteld of je te maken hebt met een hoofd-, verdeelblok- of interne versterkerzekering, kun je doorgaan naar de volgende stap.

Diagnose stellen van een doorgebrande accuzekering van de autoversterker

Als je vaststelt dat je hoofdzekering doorbrandt, moet je op de timing letten. Probeer een goede zekering met de juiste nominale waarde te plaatsen met uw hoofdunit - en versterker - uitgeschakeld. Als de zekering meteen doorbrandt, als alles uit is, dan heb je waarschijnlijk te maken met een soort kortsluiting in de voedingskabel tussen de hoofdzekering en het verdeelblok, of tussen de hoofdzekering en de versterker als er geen verdeelblok in zit. het systeem.

Je kunt voor de zekerheid controleren op continuïteit tussen de dode kant van de versterkerzekering en aarde. Onder normale omstandigheden zou een ohmmeter "overbelasting" moeten aangeven bij dit type controle. Als het continuïteit vertoont, moet u de hele stroomkabel controleren om te zien waar deze met aarde is verbonden. In sommige gevallen kan een geschuurde stroomkabel alleen contact maken met de grond tijdens het rijden, wat resulteert in een zekering die doorbrandt als je over verkeersdrempels of ruw terrein rijdt.

Diagnose van een doorgebrande distributieblok-amp-zekering

Als beide zijden van de hoofdzekering stroom hebben en één kant van het verdeelblok stroom heeft maar de andere kant van die zekering is dood, dan heb je ofwel te maken met een kortgesloten stroomdraad of een interne versterkerfout. Er zijn een paar manieren om te bepalen welke de boosdoener is, afhankelijk van hoe je versterker is geïnstalleerd en waar de draden zijn geleid.

De eerste stap is om te controleren of je een stroomdraad kunt zien die het distributieblok met je versterker verbindt. In een ideale situatie kunt u de hele lengte van de draad zien, zelfs als dit betekent dat u het tapijt, de panelen of andere sierdelen moet terugtrekken, zodat u kunt controleren op eventuele schade aan de isolatie waardoor het in contact komt met de grond.

Als dat niet mogelijk is, kun je het beste de stroomkabel loskoppelen van je versterker, ervoor zorgen dat het losse uiteinde niet in contact komt met de grond en controleren of de zekering nog steeds doorbrandt. Als dit het geval is, zit het probleem in de stroomdraad en als u deze vervangt, wordt uw probleem vrijwel zeker opgelost. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn bij het leggen van de nieuwe draad, zodat deze niet ook kortsluiting krijgt.

Als de zekering niet doorbrandt terwijl de voedingskabel is losgekoppeld van je versterker, heb je een intern versterkerprobleem, dat veel moeilijker te diagnosticeren is - en misschien onmogelijk zelf op te lossen. Tenzij je er redelijk zeker van bent om met elektronica te werken, zul je waarschijnlijk de versterker naar een professional moeten brengen, of hem gewoon helemaal moeten vervangen. Als het relatief nieuw is, v alt het mogelijk nog onder de garantie.

Een doorgebrande interne versterkerzekering diagnosticeren

Veel versterkers hebben ingebouwde zekeringen die door de gebruiker kunnen worden onderhouden, maar het opsporen van de reden waarom dit type zekering is doorgebrand, laat staan het oplossen van het probleem, is iets ingewikkelder dan simpelweg zoeken naar een kortgesloten stroomdraad. Als de versterker stroom heeft en de ene kant van de ingebouwde zekering wel stroom, maar de andere niet, dan heb je meestal te maken met een interne fout in de versterker.

Als je precies kunt bepalen wanneer de lont doorbrandt, kun je redelijk dichtbij komen om erachter te komen waarom het gebeurt. Autoversterkers hebben bijvoorbeeld twee stroombronnen: een hoofdstroombron van de batterij die beschikbaar is wanneer het contact in de accessoire- of bedrijfsstand staat, en een "remote turn on"-spanning die van de head-unit komt.

Als de zekering doorbrandt terwijl je head-unit is uitgeschakeld, wat betekent dat er nooit stroom op de externe inschakelterminal is gezet, dan heb je waarschijnlijk een probleem met de voeding van de versterker. Dit kan worden veroorzaakt door de stroom achterstevoren aan te sluiten, een luidspreker of luidsprekers aan te sluiten met een te lage impedantie voor de versterker, of een eenvoudige storing van een onderdeel die voortvloeit uit tijd en normaal gebruik.

Als de zekering pas doorbrandt nadat je je head-unit hebt aangezet en er stroom is aangesloten op de externe inschakelaansluiting, dan kijk je waarschijnlijk naar een probleem met de uitgangstransistors van de versterker. Er zijn echter veel verschillende interne onderdelen - zoals de transformatorwikkeling, gelijkrichters en andere componenten - die mogelijk slecht zijn geworden. In feite kunnen slechte luidsprekers of luidsprekerbedrading zelfs dit type storing veroorzaken - als de zekering alleen doorbrandt als het volume op de hoofdunit omhoog staat.

Een kapotte autoversterker repareren of vervangen

Het repareren van een geaarde stroomkabel of -draad is vrij eenvoudig: installeer een nieuwe, leid deze zo dat de isolatie nergens tegenaan schuurt of wrijft, en je bent klaar om te gaan. Als je echter vaststelt dat je te maken hebt met een interne versterkerfout, is de situatie iets gecompliceerder.

Van alle verschillende redenen waarom een versterker kan falen, is de meest voorkomende slechte uitgangstransistor. Deze storing is ook een van de goedkopere versterkerreparaties, dus als u vaststelt dat u te maken heeft met een interne fout die de versterkerzekering pas doet springen nadat de externe inschakelspanning is toegepast, en u een relatief dure versterker hebt, dan is het waarschijnlijk het is de moeite waard om naar een professionele versterkerreparatiewerkplaats te gaan of een doe-het-zelfreparatie te proberen als je je er prettig bij voelt.

Misschien merkt u dat de stroomvoorziening slecht is, wat doorgaans duurder is. In sommige gevallen kunnen zowel de voeding als de uitgangstransistors beschadigd raken, in welk geval je vaak beter af bent door simpelweg de versterker te vervangen.

Natuurlijk is het ook belangrijk om onderliggende problemen op te lossen voordat je een nieuwe versterker koopt of je gerepareerde apparaat opnieuw installeert. Als de voeding bijvoorbeeld uitv alt omdat de versterker een belasting van 8 ohm nodig heeft en deze is aangesloten op een belasting van 4 ohm, zullen de veldeffecttransistoren hoogstwaarschijnlijk opnieuw falen, wat resulteert in een nieuwe dure reparatierekening.

Aanbevolen: