Hoe adware en spyware te verwijderen

Inhoudsopgave:

Hoe adware en spyware te verwijderen
Hoe adware en spyware te verwijderen
Anonim

Wat te weten

  • Verbreek de verbinding met internet, voer een volledige systeemscan uit in Veilige modus en probeer eerst een standaard de-installatie.
  • Als het verwijderen niet werkt, gebruik dan een goed programma voor het verwijderen van spyware, zoals MalwareBytes. Er zijn hele goede gratis verkrijgbaar.
  • Deze handleiding is van toepassing op Windows 10.

Dit artikel legt uit hoe u vervelende adware en spyware van uw systeem kunt verwijderen.

Onmiddellijk: Verbinding met internet verbreken

Als je systeem zwaar geïnfecteerd is, heb je toegang tot een schone computer nodig om de benodigde tools te downloaden. Als je geen tweede computer hebt, vraag dan een vriend om de tools voor je te downloaden naar een USB-stick. Als je van plan bent om een USB-drive te gebruiken, zorg er dan voor dat zowel je computer als de computer van je vriend beide autorun hebben uitgeschakeld.

Het eerste dat u moet doen, is alle geopende browservensters en toepassingen (inclusief e-mail) sluiten en uw computer loskoppelen van internet. Als je via een Ethernet-kabel met internet bent verbonden, verwijder je de kabel gewoon van je computer.

Als je verbonden bent via Wi-Fi, kun je dit als volgt loskoppelen:

  1. Typ "netwerk" in de zoekbalk en selecteer Netwerkstatus in de lijst met opties.

    Image
    Image
  2. Selecteer Wi-Fi.

    Image
    Image
  3. Druk op de schakelknop om wifi uit te schakelen.

    Image
    Image

Probeer een standaard de-installatie

Een verrassend aantal toepassingen die als adware en spyware worden bestempeld, hebben volledig functionerende de-installatieprogramma's die het programma netjes verwijderen.

Voordat u verdergaat met complexere stappen, controleert u de lijst Programma's toevoegen/verwijderen in het Configuratiescherm van Windows. Als het ongewenste programma in de lijst staat, markeer het dan en selecteer Remove. Nadat de adware of spyware is verwijderd, start u de computer opnieuw op.

Scan uw computer

Nadat je de verbinding met internet hebt verbroken, alle adware of spyware hebt verwijderd die wordt vermeld in Programma's toevoegen/verwijderen en de computer opnieuw hebt opgestart, is de volgende stap het uitvoeren van een volledige systeemscan met behulp van een up-to-date antivirusscanner.

Voer de scan uit in de veilige modus als uw antivirusprogramma dit toestaat.

Als je geen antivirusprogramma hebt geïnstalleerd, overweeg dan om een van deze best beoordeelde antivirusscanners te kiezen. Laat het desgewenst opschonen, in quarantaine plaatsen of verwijderen.

Als je adware- of antivirussoftware gebruikt, denk er dan aan om altijd de database met mogelijke virussen bij te werken voordat je begint. Er kunnen dagelijks nieuwe virussen verschijnen en hoogwaardige anti-adwaretools bieden regelmatig bijgewerkte ondersteuning.

Bottom Line

Veel goede tools voor het verwijderen van spyware zijn gratis beschikbaar. MalwareBytes, bijvoorbeeld, is een populaire optie die goed werk levert bij het verwijderen van scareware-rogue-software die uw computer kaapt en probeert u bang te maken om "bescherming" te kopen.

Krijg duidelijke toegang tot het probleem

Hoewel het scannen van uw systeem in de veilige modus een goede gewoonte is, is het misschien niet voldoende om sommige malware te dwarsbomen. Als de adware of spyware ondanks de bovenstaande inspanningen aanhoudt, moet u toegang krijgen tot de schijf zonder de adware of spyware te laten laden.

De meest effectieve manier om schone toegang tot de schijf te krijgen, is door een BartPE-opstart-cd te gebruiken. Nadat u bent opgestart vanaf de BartPE-cd, kunt u de bestandsbeheerder openen, de geïnstalleerde antivirus zoeken en het systeem opnieuw scannen. Of zoek de aanstootgevende bestanden en mappen en verwijder ze handmatig.

Ongedaan maken van de resterende schade

Na het verwijderen van de actieve plaag, zorg ervoor dat de adware of spyware zichzelf niet zomaar opnieuw integreert wanneer de computer opnieuw verbinding maakt met internet. Voordat u opnieuw verbinding maakt, moet u de start- en startpagina's van uw browser opnieuw instellen.

Zorg ervoor dat uw HOSTS-bestand niet is gekaapt en zorg ervoor dat er geen ongewenste websites zijn toegevoegd aan uw zone voor vertrouwde sites.

Aanbevolen: