Een ISO-image maken van een dvd, cd of bd-schijf

Inhoudsopgave:

Een ISO-image maken van een dvd, cd of bd-schijf
Een ISO-image maken van een dvd, cd of bd-schijf
Anonim

Wat te weten

  • Windows heeft geen ingebouwde manier om een ISO van een dvd te maken, maar je kunt een gratis tool gebruiken.
  • Als je een ISO van een dvd wilt maken, moet je een dvd-station hebben waarin je de dvd kunt gebruiken.
  • ISO-bestanden kunnen, net als de schijven waarvan ze zijn gemaakt, grote hoeveelheden opslagruimte op uw harde schijf in beslag nemen.

Het maken van een ISO-bestand van een dvd of een willekeurige schijf is eenvoudig met de juiste gratis tool en is een fantastische manier om een back-up te maken van dvd's, bd's of cd's op uw harde schijf.

Het maken en opslaan van ISO-back-ups van uw essentiële software-installatieschijven en zelfs installatieschijven voor het besturingssysteem is een slim plan. Vul dat aan met een van de beste onbeperkte online back-upservices, en je hebt een bijna kogelvrije strategie voor schijfback-up.

ISO-afbeeldingen zijn geweldig omdat ze op zichzelf staande, perfecte weergaven zijn van de gegevens op een schijf. Omdat het afzonderlijke bestanden zijn, zijn ze gemakkelijker op te slaan en te ordenen dan rechtstreekse kopieën van de mappen en bestanden op een schijf.

Tool van derden vereist voor Windows

Windows heeft geen ingebouwde manier om ISO-afbeeldingsbestanden te maken, dus je moet een programma downloaden om dit voor je te doen. Gelukkig zijn er verschillende freeware tools beschikbaar die het maken van ISO-images een eenvoudige taak maken.

Benodigde tijd: Het maken van een ISO-imagebestand van een dvd, cd of bd-schijf is eenvoudig, maar kan enkele minuten tot meer dan een uur duren, afhankelijk van de grootte van de schijf en de snelheid van uw computer.

Deze aanwijzingen zijn voor gebruikers van Windows, macOS en Linux. Er is een aparte sectie voor elke tutorial.

Een ISO maken van een dvd, bd of cd-schijf

  1. Download BurnAware Free, een volledig gratis programma dat, naast andere taken, een ISO-image kan maken van alle soorten cd-, dvd- en bd-schijven.

    Image
    Image

    BurnAware Free werkt in Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP. Zowel 32-bits als 64-bits versies van die besturingssystemen worden ondersteund.

    Er zijn ook "Premium" en "Professionele" versies van BurnAware die niet gratis zijn. De "gratis" versie is echter volledig in staat om ISO-images van uw schijven te maken, wat het doel van deze tutorial is. Zorg ervoor dat u de downloadlink kiest in het BurnAware Free gedeelte van hun website.

    Als je BurnAware Free eerder hebt gebruikt en het niet leuk vindt of het werkte niet, zijn er alternatieve manieren om een ISO van een schijf te maken. Zie enkele andere softwaresuggesties onderaan deze pagina.

  2. Installeer BurnAware Free door het bestand burnaware_free_[version].exe uit te voeren dat u zojuist hebt gedownload.

    Tijdens of na de installatie ziet u mogelijk een of meer schermen met optionele aanbiedingen of aanvullende software installeren. Voel je vrij om een van deze opties te weigeren of te deselecteren en door te gaan.

  3. Voer BurnAware Free uit, ofwel via de snelkoppeling die op het bureaublad is gemaakt of automatisch via de laatste stap in de installatie.
  4. Selecteer Kopiëren naar ISO in de kolom Schijfafbeeldingen.

    Image
    Image

    Het hulpmiddel Kopiëren naar afbeelding verschijnt naast het bestaande BurnAware Free-venster.

    Misschien heb je een pictogram ISO maken onder het pictogram Kopiëren naar ISO gezien, maar je wilt dat niet kiezen voor deze specifieke taak. De Make ISO-tool is bedoeld om een ISO-image te maken, niet van een schijf, maar van een verzameling bestanden die u selecteert, zoals van uw harde schijf of een andere bron.

  5. Kies het optische schijfstation dat u wilt gebruiken in de vervolgkeuzelijst bovenaan het venster. Als je maar één schijf hebt, zie je maar één keuze.

    Image
    Image

    Je kunt alleen ISO-images maken van schijven die door je optische drive worden ondersteund. Als u bijvoorbeeld alleen een dvd-station hebt, kunt u geen ISO-images maken van BD-schijven omdat uw station de gegevens ervan niet kan lezen.

  6. Selecteer Bladeren.
  7. Navigeer naar de locatie waarnaar u het ISO-beeldbestand wilt schrijven en geef het binnenkort te maken bestand een naam in het tekstvak Bestandsnaam.

    Image
    Image

    Optische schijven, vooral dvd's en BD's, kunnen meerdere gigabytes aan gegevens bevatten en zullen ISO's van gelijke grootte creëren. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is op de schijf waarop u de ISO-image wilt opslaan. Uw primaire harde schijf heeft waarschijnlijk voldoende vrije ruimte, dus het kiezen van een geschikte locatie daar, zoals uw bureaublad, aangezien de locatie om de ISO-image te maken waarschijnlijk goed is.

    Als je uiteindelijke plan is om de gegevens van een schijf op een flashstation te krijgen, zodat je ervan kunt opstarten, weet dan dat het eenvoudigweg maken van een ISO-bestand op een USB-apparaat niet zal werken zoals je verwacht. In de meeste gevallen, zoals het installeren van Windows vanaf een flashstation, moet u extra stappen ondernemen om dit te laten werken.

  8. Kies Opslaan.
  9. Plaats in het optische station dat u in stap 5 hebt gekozen de cd, dvd of bd-schijf waarvan u de ISO-image wilt maken.

    Afhankelijk van hoe AutoRun is geconfigureerd in Windows op uw computer, kan de schijf die u zojuist hebt geplaatst starten (de film kan bijvoorbeeld worden afgespeeld of u krijgt mogelijk een Windows-installatiescherm). Hoe dan ook, sluit alles wat naar boven komt.

  10. Selecteer Kopiëren.

    Image
    Image

    Krijgt u het bericht Er zit geen schijf in het bronstation? Zo ja, kies OK en probeer het over een paar seconden opnieuw. Het opstarten van de schijf in uw optische drive is mogelijk niet voltooid, dus Windows ziet het nog niet. Als u dit bericht niet kunt laten verdwijnen, controleert u of u het juiste optische station gebruikt en dat de schijf schoon en onbeschadigd is.

  11. Wacht terwijl de ISO-image van uw schijf wordt gemaakt. U kunt de voortgang zien door naar de voortgangsbalk van de afbeelding of de x of x MB geschreven indicator te kijken.

    Image
    Image
  12. Het ISO-creatieproces is voltooid zodra je het bericht Kopieerproces voltooid ziet, samen met de tijd dat BurnAware klaar is met het rippen van de schijf.

Het ISO-bestand krijgt een naam en bevindt zich op de plaats waar u in stap 7 hebt besloten.

U kunt nu het venster Kopiëren naar afbeelding en het venster BurnAware Free sluiten. U kunt nu ook de schijf die u gebruikte uit uw optische drive verwijderen.

Maak ISO-images in macOS en Linux

Een ISO maken in macOS is mogelijk met de meegeleverde tools.

  1. Open Schijfhulpprogramma. U kunt dit doen via Applications > Utilities > Schijfhulpprogramma.
  2. Ga naar Bestand > Nieuwe afbeelding > Afbeelding van [apparaatnaam].

    Image
    Image
  3. Geef het nieuwe bestand een naam en kies waar het moet worden opgeslagen.

    Er zijn ook opties om het formaat en de coderingsinstellingen te wijzigen.

    Image
    Image
  4. Kies Save om het afbeeldingsbestand te maken.
  5. Als u klaar bent, selecteert u Klaar.

    Image
    Image

Zodra je de CDR-image hebt, kun je deze converteren naar ISO via dit terminalcommando:


hdiutil convert /path/originalimage.cdr -format UDTO -o /path/convertedimage.iso

Om de ISO naar DMG te converteren, voer je dit uit vanaf de terminal op je Mac:


hdiutil convert /path/originalimage.iso -format UDRW -o /path/convertedimage.dmg

Vervang in beide gevallen /path/originalimage door het pad en de bestandsnaam van uw CDR- of ISO-bestand, en /path/convertedimage door het pad en de bestandsnaam van het ISO- of DMG-bestand dat u wilt maken.

Op Linux opent u een terminalvenster en voert u het volgende uit, waarbij u /dev/dvd vervangt door het pad naar uw optische drive en /path/image door het pad en de bestandsnaam van de ISO die u maakt:


sudo dd if=/dev/dvd of=/path/image.iso

Als je liever software gebruikt om een ISO-image te maken in plaats van opdrachtregelprogramma's, probeer dan Roxio Toast (Mac) of Brasero (Linux).

Andere Windows ISO Creation Tools

Hoewel je onze tutorial hierboven niet precies kunt volgen, zijn er verschillende andere gratis ISO-creatietools beschikbaar als je BurnAware Free niet leuk vindt of als het niet voor je werkt.

Sommige favorieten die we in de loop der jaren hebben geprobeerd, zijn InfraRecorder, ISODisk, ImgBurn en CDBurnerXP.

FAQ

    Hoe installeer ik Windows vanaf een ISO-dvd?

    Om Windows vanaf een ISO te installeren, opent u gewoon het ISO-bestand of gebruikt u de geavanceerde opstartopties van Windows. Als dat geen optie is, volg dan de stappen voor het opstarten vanaf een USB-apparaat en kies in plaats daarvan de schijf.

    Hoe brand ik een ISO-bestand op een dvd?

    Om een ISO-bestand op een dvd te branden, plaatst u een lege schijf in het station, klikt u met de rechtermuisknop of houdt u het ISO-bestand ingedrukt en kiest u Schijfkopie branden. Kies de juiste brander in het vervolgkeuzemenu Schijfbrander (meestal de "D:"-schijf) en selecteer vervolgens Burn.

    Hoeveel GB is de Windows ISO?

    Het ISO-bestand voor Windows verschilt per update, maar is meestal ongeveer 5-5,5 GB.

Aanbevolen: