Waarom sommige mensen de waarde van robotkunst in twijfel trekken

Inhoudsopgave:

Waarom sommige mensen de waarde van robotkunst in twijfel trekken
Waarom sommige mensen de waarde van robotkunst in twijfel trekken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De robot Ai-Da heeft een verbeterde robotarm waarmee hij een normaal kleurenpalet en penseel kan gebruiken om schilderijen te maken.
  • Niet alle mensen zullen AI-kunst waarderen, zeggen sommige experts.
  • Ai-Da is slechts een van de vele AI-programma's die worden gebruikt om kunst te maken.
Image
Image

Een robot die kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om schilderijen te maken, hernieuwt het debat over de aard van creativiteit.

Ai-Da is gebouwd in 2019 en heeft nu een verbeterde robotarm waarmee hij een normaal kleurenpalet en penseel kan gebruiken. De camera's nemen een foto van het onderwerp als referentie voor het schilderen. Maar is robotkunst iets wat mensen willen?

"Een hotelbedrijf dat op goedkope wijze duizenden kunstwerken in zijn kamers moet installeren om visuele flair voor zijn gasten toe te voegen, kan in feite de voorkeur geven aan en profiteren van AI-gegenereerde kunst als het gemakkelijker te verkrijgen is en minder kost, " Rozina Vavetsi, universitair hoofddocent en afdelingsvoorzitter van Digital Art and Design aan het New York Institute of Technology, vertelde Lifewire in een e-mailinterview. "Maar een individu wil misschien nog steeds weten dat de kunst in hun huis door een persoon is ontwikkeld."

Robotschilderijen

Bij een recente demonstratie in Londen werd Ai-Da de eerste robot die schilderde zoals menselijke kunstenaars dat doen. De robot gebruikt AI om beslissingen te nemen en het schilderij te maken. Elk werk duurt meer dan vijf uur, maar de uitvinder beweert dat geen twee robotwerken hetzelfde zijn.

Image
Image
Ai-Da, de kunstmatig intelligente robotkunstenaar.

Ai-Da

"In de tijd van online avatars, AI-chatbots, Alexa en Siri, is Ai-Da als robotkunstenaar acuut relevant", schrijft het team achter Ai-Da op hun website. "Ze leeft niet, maar ze is een persona waar we mee te maken hebben en op reageren."

Ai-Da is slechts een van de vele AI-programma's die worden gebruikt om kunst te maken. Een in Parijs gevestigd kunstcollectief genaamd Obvious gebruikt bijvoorbeeld AI om kunst te maken. De Duitse kunstenaar Maria Klingemann heeft een video-installatie voltooid van Memories of Passersby I, menselijke gezichten gegenereerd door AI, verkocht op een veiling. En het AMI-programma van Google maakt furore in de AI-kunstgemeenschap met een programma van kunst, technologie en machinecreativiteit.

Er zijn veel manieren om AI-kunst te creëren door middel van deep learning, zei Sneh Vaswani, de CEO van Miko, een roboticabedrijf, in een e-mailinterview. Hij zei dat generatieve adversariële netwerken (GAN) tot de meest gevestigde van deze algoritmen behoren.

"Hoewel GAN niet nieuw is, verleggen de vele toepassingen ervan de grenzen van wat en hoe goed robots kunnen creëren," zei Vaswani. "En we hebben het niet alleen over schilderijen en schetsen; we zien GAN ook worden toegepast op muziek, dans en andere creatieve gebieden die ooit alleen voor mensen mogelijk werden geacht."

Door AI gemaakte kunstwerken lijken door mensen te zijn gemaakt, maar worden gemaakt door computers, meestal machine learning of neurale netwerken, zei Vavetsi. Deze netwerken werken door het analyseren van tientallen andere kunstwerken, het afdrukken van de artistieke stijlen, elementen en patronen die ze vertegenwoordigen, en het genereren van vergelijkbare stukken.

"Door slimme tweaks op te nemen, kan de AI ook creatieve willekeur en elementen bevatten die kunnen duiden op impuls en creativiteit", voegde Vavetsi eraan toe.

Maar is AI-kunst creatief?

Hoewel Ai-Da schilderijen maakt, is niet iedereen het erover eens of die creaties kunst zijn.

"Sommigen beweren misschien dat AI-kunst nooit volledig creatief zal zijn, omdat het gewoon media-elementen nabootst en uitspuugt op basis van vaste technische training", zei Vavetsi. "En dat deze AI-kunstgeneratoren altijd menselijke input nodig hebben om hen te begeleiden of flitsen van redactionele en creatieve filtering en manipulatie zullen opnemen om het om te zetten in iets echt magisch en artistieks."

Maar, zei Vavetsi, als AI niet al creatief is, zal het dat binnenkort zijn. Ze voorspelde dat AI-systemen binnenkort willekeur en ruis zullen integreren en inspiratie zullen putten uit veel plaatsen om "de effecten van toeval en de vonk van creatieve impulsen te genereren".

Sommigen beweren dat AI-kunst nooit volledig creatief zal zijn.

Het US Copyright Office heeft het debat over creativiteit gewogen en heeft onlangs geoordeeld dat een door AI gegenereerd kunstwerk niet auteursrechtelijk kan worden beschermd omdat het "het vereiste menselijke auteurschap ontbeerde".

Dennis Weiss, een professor filosofie aan het York College of Pennsylvania, die gespecialiseerd is in de filosofie van technologie, beweerde in een e-mailinterview dat mensen creatieve projecten zoals Ai-Da zouden moeten omarmen.

"Als robots kunst beginnen te 'maken', dwingen ze ons, mensen, om dieper na te denken over wat er bij het creatieve proces komt kijken," zei hij. "Ai-Da daagt ons uit om na te denken over hoe menselijke kunstenaars altijd hebben vertrouwd op gereedschappen, materialen en technieken om kunst te maken."

Update 2022-08-04: De eerste zin van dit verhaal is na publicatie herzien om beter bij het artikel te passen.

Aanbevolen: