De 10 beste manieren om Windows 10 te optimaliseren

Inhoudsopgave:

De 10 beste manieren om Windows 10 te optimaliseren
De 10 beste manieren om Windows 10 te optimaliseren
Anonim

Voordat u ook maar één dollar uitgeeft aan een nieuwe, beter presterende Windows-pc, moet u de tijd nemen om ervoor te zorgen dat uw huidige pc zo goed mogelijk werkt.

Van eenvoudige hardware-toevoegingen aan Windows-configuraties tot routineonderhoud, er zijn enkele maatregelen die u kunt proberen om uw huidige installatie te optimaliseren. Hier leest u hoe u het meeste uit uw pc kunt halen terwijl u het minste geld uitgeeft.

Start uw pc opnieuw op

Image
Image

Het lijkt misschien een oude grap: "zet het uit en weer aan." Maar de reden waarom mensen dit zo vaak hebben gehoord, is dat er waarheid in zit. Na verloop van tijd hoopt zich veel digitale rommel op in het geheugen van uw pc, van slecht ontwikkelde apps die het geheugen dat ze gebruiken niet wissen tot malware. Door uw pc opnieuw op te starten, wordt dit gedeeltelijk verholpen, in ieder geval tijdelijk.

RAM toevoegen

Image
Image

Hoewel updates van hardwarecomponenten meer nodig zijn dan alleen het klikken op enkele knoppen, kunnen ze de beste resultaten opleveren. Een van de gemakkelijkste is om het Random Access Memory (RAM) van uw machine te vergroten. Hoe meer RAM uw computer heeft, hoe meer gegevens, inclusief het uitvoeren van programma's en het omgaan met bestanden, tegelijkertijd kan verwerken. Dus als je het budget hebt, kan het kopen en installeren van wat extra RAM je prestaties enorm verbeteren.

Bekijk deze handleiding om de RAM-compatibiliteit van je pc te controleren om te zien welk type je nodig hebt. Ga dan naar onze kopershandleidingen voor desktop-RAM of laptop-RAM voor advies over hoeveel je nodig hebt.

Upgrade naar een SSD

Image
Image

Oudere machines kunnen nog steeds zijn uitgerust met mechanische harde schijven, die niet alleen kunnen worstelen naarmate ze ouder worden, ze kunnen nooit concurreren met de snelheid van SSD's. Deze schijven bevatten magnetische platters met een lezer (net als een platennaald), die eroverheen moet bewegen om gegevens te lezen en te schrijven. Modernere Solid State Drives (SSD's) daarentegen bevatten gegevens in cellen die elektronisch toegankelijk zijn. Dat maakt elke bewerking, van het inlezen van een programma in het RAM zodat het kan starten tot het weergeven van je nieuwste YouTube-video, vele malen sneller.

Kijk eerst eens naar ons overzicht van de verschillende typen aandrijvingen. Volg dan deze handleiding om uw bestaande harde schijf naar een SSD te klonen om er uw hoofdschijf van te maken.

Opstartprogramma's uitschakelen

Image
Image

Een mogelijke reden waarom je pc na verloop van tijd begint te vertragen, kan zijn dat sommige programma's die je hebt geïnstalleerd bij het opstarten openstaan. Ze kunnen in het systeemvak zitten en zichzelf nooit laten zien, maar ze gebruiken nog steeds verwerkingskracht en RAM. Als u ervoor zorgt dat u alleen de apps gebruikt die u gebruikt, betekent dit dat u die bronnen opslaat om beschikbaar te zijn voor andere apps.

Gebruik de schakelaars op het Settings > Apps > Startup scherm om de applicaties je gebruikt niet regelmatig Uit. Maak je geen zorgen; je kunt altijd terugkomen en ze opnieuw instellen om automatisch te starten als je merkt dat je ze mist.

Voedingsprofiel aanpassen

Image
Image

Je denkt misschien dat iets dat "Power Profile" heet, alleen nodig is voor laptops met batterijvoeding. De "kracht" die u van uw pc ervaart, is een functie van het aantal bits gegevens dat het door zijn ingewanden verplaatst, van processor naar RAM naar opslag of netwerk en vice versa. En hoe sneller het dit doet, hoe meer elektrisch vermogen het verbruikt.

Als je een laptop hebt, klik dan op de batterij-indicator in het systeemvak, waar je een schuifregelaar kunt gebruiken om het energieniveau van je pc in te stellen. Open voor desktopapparaten het Configuratiescherm, selecteer Energiebeheer en zorg ervoor dat de optie met de hoogste prestaties is geselecteerd.

Software en stuurprogramma's bijwerken

Image
Image

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van updates voor uw pc, aangezien deze verbeteringen in prestaties, beveiliging en functionaliteit bevatten. Er zijn drie hoofdgebieden waarmee u rekening moet houden om up-to-date te blijven:

  • Windows Updates: Open de Settings app, selecteer Update & Security > Windows Update, en als er updates gereed zijn, klikt u op Nu installeren.
  • Driver-updates: klik in hetzelfde scherm op Bekijk alle optionele updates, waarmee bijgewerkte hardwarestuurprogramma's kunnen worden geïnstalleerd.
  • Applicatie-updates: de methode voor het bijwerken van applicaties is anders, maar als u een melding voor een update ziet, installeer deze dan in de regel zo snel mogelijk.

Voer een antivirusscan uit

Image
Image

Kwaadaardige software kan ervoor zorgen dat uw machine langzamer werkt, hetzij omdat het een instellingsproces is om uw bronnen te gebruiken voor snode activiteiten of met als enig doel uw leven moeilijk te maken. Als u regelmatig uw antivirusprogramma uitvoert, kunt u ervoor zorgen dat deze kwaadwillenden worden verwijderd en dat uw machine op topsnelheid draait.

Vergeet niet om eventuele antivirusgerelateerde updates toe te passen die aan u worden gepresenteerd. Antivirus is ook software, en het is alleen zo slim als de laatste reeks virusdefinities die het van de ontwikkelaar heeft ontvangen.

Visuele effecten van Windows uitschakelen

Image
Image

Een van de meest verwerkingsintensieve taken die een computer kan doen, is het renderen van afbeeldingen. Als u geen speciale grafische chip in uw machine heeft, kan het gebruik van Windows Visual Effects u de algehele prestaties kosten.

Je kunt deze instellingen aanpassen door naar de Settings app te gaan en System > About te selecterenen klik vervolgens op de Geavanceerde systeeminstellingen link aan de rechterkant. Selecteer in het dialoogvenster Systeemeigenschappen het tabblad Geavanceerd en klik op de knop Instellingen onder PrestatiesHier kunt u ervoor kiezen om Aanpassen voor de beste prestaties (let op hoe alle effecten worden uitgeschakeld).

Vergroot de grootte van het paginabestand

Image
Image

Het Windows-paginabestand is waar het besturingssysteem tijdelijke gegevens opslaat die doorgaans in RAM zijn opgeslagen. Het proces van "paging" is wanneer Windows gegevens verplaatst tussen dit bestand en het RAM-geheugen, afhankelijk van welke applicatie of service op dit moment het meest "verwerkingsintensief" is. Door de grootte te vergroten, krijgt Windows meer ruimte om deze tijdelijke gegevens op te slaan en kan het de stabiliteit helpen verbeteren en crashes voorkomen.

Klik in het dialoogvenster Systeemeigenschappen op Instellingen onder Prestaties en schakel vervolgens over naar de Geavanceerd tabblad. Klik onder Virtueel geheugen op de knop Wijzigen en maak uw aanpassingen in het dialoogvenster Virtueel geheugen.

Defragmenteer uw (oudere) harde schijf

Image
Image

Wanneer Windows uw gegevens op oudere mechanische schijven opslaat, zal het deze vaak niet allemaal op dezelfde locatie bewaren. In plaats daarvan worden stukjes van de gegevens op de schijf opgeslagen en worden ze indien nodig opnieuw geassembleerd. Dus wanneer bestanden na verloop van tijd worden opgeslagen en verwijderd, waardoor gaten in de schijf ontstaan. Na verloop van tijd moet de lezer meer en meer bewegen om alle onderdelen te verzamelen om bestanden opnieuw te maken.

Het defragmenteren van de schijf comprimeert al deze gegevens dichter bij elkaar, en het lezen en schrijven van de schijf wordt sneller. Dit alles staat gelijk aan betere prestaties voor uw pc. Open het Storage scherm in de Settings app klik op de Optimize Drives link om te beginnen.

FAQ

    Hoe versnel ik downloads op mijn pc?

    Langzame downloadsnelheden in Windows zijn meestal netwerkproblemen. U kunt proberen dichter bij de router te gaan staan, over te schakelen naar een bekabelde verbinding of uw netwerkhardware opnieuw in te stellen. Je moet ook controleren of niets bandbreedte in beslag neemt, zoals streamingplatforms of online games.

    Hoe versnel ik een laptop met Windows 10?

    De bovenstaande suggesties zouden moeten werken, of je nu een laptop of desktop-pc gebruikt. Het belangrijkste verschil is dat uw laptop twee energieprofielen kan hebben: wanneer de computer op batterijstroom werkt en wanneer deze is aangesloten op een stopcontact. Over het algemeen werkt een laptop beter wanneer deze is aangesloten, omdat Windows geen wijzigingen hoeft aan te brengen om het verbruik te minimaliseren en verleng de levensduur van de batterij.

Aanbevolen: