Beschadigde bestanden herstellen

Inhoudsopgave:

Beschadigde bestanden herstellen
Beschadigde bestanden herstellen
Anonim

Beschadigde bestanden kunnen voorkomen op elk bestandstype, inclusief Word, Excel, PDF, afbeeldingsbestanden en Windows-systeembestanden. Wanneer dit gebeurt, ziet u een foutmelding die iets zegt als: "Het bestand is beschadigd en kan niet worden geopend" of "Het bestand of de map is beschadigd en onleesbaar." Een ander bericht dat u ziet is: "Word heeft onleesbare inhoud gevonden in [bestandsnaam]. Wilt u de inhoud van dit document herstellen?"

Deze fouten treden op wanneer u dubbelklikt op het bestand om het te openen, of wanneer u het probeert te openen vanuit een toepassing. Als je een van deze berichten tegenkomt, zijn hier enkele manieren om het probleem op te lossen.

Deze oplossingen zijn van toepassing op alle edities van Windows 10, Windows 8 en Windows 7, inclusief 32-bits en 64-bits versies.

Image
Image

Oorzaken van beschadigde bestanden

Er zijn een aantal redenen waarom bestanden beschadigd kunnen raken. Een veelvoorkomende reden is dat de sector op de harde schijf waar het bestand is opgeslagen fysieke schade heeft opgelopen. Een sector met fysieke schade staat bekend als een slechte sector.

In andere gevallen worden meerdere bestanden toegewezen aan dezelfde ruimte in het geheugen, waardoor een beschadigde bestandsfout wordt veroorzaakt. Bestanden worden opgeslagen in het geheugen in een cluster, en soms kan een bug in het besturingssysteem of een computercrash ertoe leiden dat twee bestanden aan hetzelfde cluster worden toegewezen.

Virussen die per ongeluk sectoren van de harde schijf als slecht markeren, kunnen er ook toe leiden dat bestanden beschadigd raken.

Beschadigde bestanden herstellen

Corrupte bestandsfouten kunnen onvoorspelbaar zijn en kunnen gebeuren wanneer ze het minst verwacht worden. Een beschadigd bestand kan slechts ongeveer de helft van de tijd worden gerepareerd. Probeer deze oplossingen om te zien of je de fout van je corrupte bestand kunt achterhalen.

  1. Voer een controleschijf uit op de harde schijf. Het uitvoeren van deze tool scant de harde schijf en probeert beschadigde sectoren te herstellen. Nadat de sectoren zijn gerepareerd, opent u uw bestand opnieuw om te zien of het niet langer beschadigd is.
  2. Gebruik het CHKDSK-commando. Dit is de opdrachtversie van de tool die we hierboven hebben bekeken. Het is het proberen waard als de tool voor het controleren van de schijf is mislukt.
  3. Gebruik de opdracht SFC /scannow. Deze opdracht is bedoeld om corrupte Windows-systeembestanden te vinden en te repareren.

  4. Verander het bestandsformaat. Gebruik een gratis app voor het converteren van bestanden of open het bestand met een toepassing die automatisch converteert van andere bestandsindelingen. Open bijvoorbeeld een beschadigd Word-document met een PDF-app om een hulpprogramma voor bestandsconversie te starten. Vaak herstelt alleen een bestandsconversie een beschadigd bestand.
  5. Gebruik software voor het herstellen van bestanden. Als je wanhopig het bestand wilt repareren en je gegevens wilt herstellen, probeer dan een hulpprogramma voor bestandsherstel. Er zijn zowel gratis als betaalde tools, zoals Hetman, Repair Toolbox of FileRepair. Probeer Digital Video Repair voor corrupte videobestanden, Zip Repair voor corrupte ZIP-bestanden of OfficeFIX om Microsoft Office-bestanden te repareren.

Bescherm bestanden tegen corruptie

Omdat bestandscorruptie in elk bestand kan voorkomen en om vele redenen, is het belangrijk om regelmatig back-ups van uw bestanden te maken. Gebruik back-upsoftware om altijd een back-up van uw belangrijke bestanden te hebben. Op deze manier kunt u, als een bestand beschadigd is, het herstellen vanaf de back-up.

FAQ

    Is een beschadigd bestand een virus?

    Een beschadigd bestand kan een symptoom zijn van een virus, maar het is zelf geen virus. Om te bepalen of een virus het probleem kan veroorzaken, voert u een van de beste antivirussoftwareprogramma's uit.

    Hoe kan ik schade voorkomen wanneer een bestand beschadigd is?

    Stroomuitval kan bestanden beschadigen, dus het toevoegen van een batterijgevoede ononderbroken stroomvoorziening (UPS) aan uw huis- of kantoorconfiguratie beschermt uw hardware tegen beschadiging en bestanden tegen corruptie. Combineer deze strategie met een eersteklas back-upservice waar u elk beschadigd bestand kunt terughalen, en u kunt meestal beschadigde bestanden vermijden.

Aanbevolen: