De 8 beste 4K-monitoren van 2022

Inhoudsopgave:

De 8 beste 4K-monitoren van 2022
De 8 beste 4K-monitoren van 2022
Anonim

Eens een zeldzaamheid, zijn 4K-monitoren nu gemeengoed en toegankelijk voor alledaagse gebruikers, professionele creatievelingen en hardcore gamers. Ook wel Ultra HD of UHD genoemd, ze zijn er in verschillende maten en passen in de meeste budgetten, hoewel ze nog steeds duurder zijn dan high-definition (HD) monitoren met een resolutie van 1080p. Upgraden naar één betekent een scherper, prettiger beeld dat net zo uitstekend is in Photoshop als in Netflix of je favoriete pc-game.

We hebben de beste kanshebbers van topmerken zoals Acer, Asus, BenQ, Dell, LG en Samsung onderzocht en getest. Dit zijn de beste 4K-monitoren die je nu kunt kopen.

Beste algemeen: Dell S2721QS 27 4K UHD-monitor

Image
Image

De verrassend betaalbare S2721QS van Dell zet de standaard voor waarde onder 4K-monitoren. Het produceert een levendig, mooi beeld, maar het is een van de goedkoopste 4K-monitoren die je kunt kopen. Het is zo goed. U kunt meerdere keren meer uitgeven aan een monitor zonder enig verschil in beeldkwaliteit te zien.

Zeer nauwkeurige en levendige kleurenprestaties ondersteunen de scherpte van de monitor. Ook levert de S2721QS een bovengemiddeld contrast voor een monitor van dit formaat. Het heeft een hoge maximale helderheid en ondersteunt High Dynamic Range (HDR) - hoge contrastniveaus tussen zeer heldere en zeer donkere kleuren - hoewel de HDR-prestaties niet opmerkelijk zijn. HDR verschilt van 4K, maar je ziet deze functies mogelijk samen in monitoren.

De monitor bezuinigt ook niet op de bouwkwaliteit. Het heeft een stevige ergonomische standaard die verstelbaar is in hoogte, kantelen, draaien en draaien. Het heeft een eenvoudig maar effectief ontwerp met slanke randen (randen) en een wit achterpaneel met een opvallend structuurpatroon.

De andere monitoren op deze lijst zijn geweldig, maar de meeste mensen kunnen stoppen bij de Dell S2721QS. Het is een geweldige keuze voor de meeste mensen en zal je portemonnee niet opruimen.

Maat: 27 inch | Paneeltype: IPS | Resolutie: 3840x2160 | Vernieuwingsfrequentie: 60Hz | Beeldverhouding: 16:9 | Video-ingangen: HDMI, DisplayPort, audio-uitgang

Beste budget: Asus VP28UQG

Image
Image

De meest aantrekkelijke eigenschap van de Asus VP28UQG is ongetwijfeld de prijs. Het verkoopt meestal voor nauwelijks meer dan wat u uitgeeft aan 1080p-monitoren van vergelijkbare grootte. De sprong maken van 1080p naar 4K levert een ongelooflijke verbetering in scherpte en een veel betere dagelijkse ervaring op.

Asus geeft deze monitor wel een paar extra trucjes. Het belooft een lage responstijd van één milliseconde en ondersteunt AMD FreeSync, wat haperingen in games vermindert. De verversingssnelheid is de gebruikelijke 60 Hz, maar de meeste gamers hebben geen pc die in moderne games met 4K-resolutie 60 frames per seconde kan overschrijden. Met andere woorden, de VP28UQG is een goede budget gaming monitor.

De fabrikant heeft echter bezuinigd om de prijs te halen. Het ontwerp van de monitor is niet aantrekkelijk. Het maakt ook genoegen met een eenvoudige, goedkope standaard die alleen kan worden aangepast voor kantelen. Het gebruikt echter een VESA-montage (het standaard montagetype), dus het accepteert standaards van derden.

Maat: 28 inch | Paneeltype: TN | Resolutie: 3840x2160 | Vernieuwingsfrequentie: 60Hz | Beeldverhouding: 16:9 | Video-ingangen: 2x HDMI, DisplayPort

Beste ontwerp: BenQ PD3220U 4K-monitor

Image
Image

De BenQ PD3220U is een high-end, 31,5-inch 4K-monitor ontworpen voor creatieve professionals. Deze monitor is voor jou als je een uitstekende beeldkwaliteit en nauwkeurige kleurnauwkeurigheid nodig hebt. Het is ook een solide, aantrekkelijke monitor die tot de meest luxueuze van elke prijs behoort.

De monitor ziet er vanuit elke hoek fijn geslepen uit. U zult de details en het realisme waarderen. Het voelt ook geweldig aan dankzij een ijzersterke standaard die ergonomische aanpassingen biedt voor hoogte, kantelen, draaien en draaien. De enige fout in de beeldkwaliteit is een flauwe contrastverhouding waardoor donkere scènes wazig kunnen lijken.

De PD3220U biedt ook veel aansluitmogelijkheden, waaronder Thunderbolt 3 en USB-C. Het ondersteunt tot 85 watt stroomvoorziening via de Thunderbolt 3-poort, wat betekent dat u met een enkele kabel kunt docken met een laptop.

Maat: 31,5 inch | Paneeltype: IPS | Resolutie: 3840x2160 | Vernieuwingsfrequentie: 60Hz | Beeldverhouding: 16:9 | Video-ingangen: 2x HDMI, DisplayPort, 2x ThunderBolt, USB-C, 3x USB-A

Meest veelzijdig: Dell U3219Q LED-verlichte monitor

Image
Image

Dell's UltraSharp 32-inch U3219Q-monitor heeft een scherp 4K-scherm met nauwkeurige kleuren en een uitstekende algehele beeldkwaliteit, maar dat is niet waarom de meeste mensen ervoor kiezen om het te kopen. De aansluitmogelijkheden en verstelbare standaard scheiden hem van de verpakking.

Deze monitor heeft een USB-C-poort, vier USB-A-poorten en een HDMI- en DisplayPort. De USB-C-poort kan DisplayPort en tot 90 watt aan stroomvoorziening aan. Dat betekent dat je met slechts één kabel een USB-C-laptop kunt docken. De standaard is in hoogte verstelbaar, kantelbaar, draaibaar en kan 90 graden draaien om de monitor in staande stand te gebruiken. Hij is ook stevig en houdt deze grote monitor in balans als je hem verplaatst.

Het enige klachtencentrum van onze recensent over de meer geavanceerde beeldkwaliteitsfuncties van de monitor. De verversingssnelheid van 60 Hz is niet geweldig voor gaming. En hoewel de U3219Q een hoog dynamisch bereik (HDR) ondersteunt, is hij alleen gecertificeerd voor de meest elementaire DisplayHDR 400-standaard. Dit is waar de monitor zijn leeftijd laat zien, aangezien sommige nieuwe concurrenten betere HDR hebben.

Maat: 32 inch | Paneeltype: IPS | Resolutie: 3840x2160 | Vernieuwingsfrequentie: 60Hz | Beeldverhouding: 16:9 | Video-ingangen: HDMI, DisplayPort, USB-C, 4x USB-A

"Het kan probleemloos worden aangesloten en aangesloten op de meeste accessoires of apparaten, waardoor gebruikers in wezen een extra USB-hub hebben." - Zach Sweat, producttester

Image
Image

Beste voor gaming: Acer Predator XB273K-monitor

Image
Image

Lagere prijzen komen meestal met een compromis, maar dat is niet waar met de Acer Predator XB273K, wat een waanzinnig goede deal is. De Predator XB273K doet alles wat gamers eisen; het heeft een verversingssnelheid van 144 Hz (het aanbevolen minimum voor gaming) en ondersteunt Nvidia's populaire G-Sync-standaard voor adaptieve synchronisatie, technologie die vertragingen of stotteren helpt verminderen. Deze monitor levert ook levendige, nauwkeurige kleuren.

Het heeft wel beperkingen. Het ondersteunt HDR, maar de monitor is niet helder genoeg om het te laten knallen. De monitor heeft ook een zeer grote standaard die het moeilijk maakt om op je bureau te plaatsen. Het is niet ideaal voor console-gaming omdat het HDMI 2 mist.1. Als gevolg hiervan kan het geen 4K-kwaliteit leveren bij gebruik met de Xbox Series X of PlayStation 5.

Toch zijn deze problemen klein gezien de beeldkwaliteit, verversingssnelheid en prijs. Deze Acer-monitor is een geweldige keuze voor pc-gamers.

Maat: 27 inch | Paneeltype: IPS | Resolutie: 3840x2160 | Vernieuwingsfrequentie: 144Hz | Beeldverhouding: 16:9 | Video-ingangen: 2x HDMI, 2x DisplayPort, 4x USB-A

Beste uitgave: Asus ROG Swift PG32UQX-monitor

Image
Image

Het is niet overdreven om te zeggen dat de ROG Swift PG32UQX van Asus de toekomst van monitoren is. Het heeft een full-array Mini LED-achtergrondverlichting met 1.152 onafhankelijke dimzones. Dit bedrag is meer dan je aantreft in alle behalve de duurste Mini LED-televisies, maar ze zijn verpakt in een 32-inch scherm.

Het resultaat is schandalig. De PG32UQX kan een maximale HDR-helderheid van meer dan 1400 nits leveren. Dat is hoger dan de meeste HDR-tv's - in sommige gevallen veel hoger, aangezien budget-HDR-tv's zelden meer dan 1000 nits overschrijden. Heldere scènes zijn zo levendig dat je instinctief je ogen dichtknijpt of wegdraait van het scherm.

Deze monitor heeft ook een spot-on kleurnauwkeurigheid, een verversingssnelheid van 144Hz en ondersteunt Nvidia's G-Sync adaptieve synchronisatietechnologie. Het heeft geen HDMI 2.1, maar het kan een 4K-resolutie en een verversingssnelheid van 120 Hz aan wanneer het via HDMI is aangesloten op een Xbox Series X. Sorry, PlayStation-fans, jullie hebben pech.

Maat: 32 inch | Paneeltype: IPS | Resolutie: 3840x2160 | Vernieuwingsfrequentie: 144Hz | Beeldverhouding: 16:9 | Video-ingangen: 3x HDMI, DisplayPort 1.4, 2x USB

Beste voor streaming: Asus ROG Strix XG43UQ Monitor

Image
Image

De Asus ROG Strix XG43UQ is technisch gezien een monitor. Toch overtreft het kleine televisies zoals de Sony X85J en Samsung Q60A, met een hoge verversingssnelheid en ondersteuning van de geavanceerde HDMI 2.1-standaard. Dat betekent dat hij een 4K-signaal kan leveren van een Xbox Series X of PlayStation 5.

Hoewel geweldig voor gaming, is de ROG Swift XG43UQ ook geweldig voor Netflix. Het ondersteunt HDR en levert een maximale piekhelderheid van meer dan 1000 nits, wat ongelooflijk is voor een 43-inch scherm. Het heeft ook een solide contrastverhouding en biedt een gevoel van diepte en realisme dat vergelijkbaar is met Sony's 43-inch X85J-televisie.

Hoewel de HDR van de XG43UQ solide is in heldere films en shows, kan de eenvoudige achtergrondverlichting van het scherm wazige vlekken veroorzaken in donkere inhoud. Het heeft ook een probleem met donkere objecten die lijken te "smeren" in snelle beweging, wat niet altijd duidelijk is, maar de helderheid in beweging kan verminderen. Toch verslaat deze monitor gemakkelijk zijn concurrentie op het gebied van beeldkwaliteit en reactievermogen en is misschien wel het meest aantrekkelijke 43-inch scherm dat je kunt kopen, tenminste totdat OLED of Mini LED op deze markt komt.

Maat: 43 inch | Paneeltype: VA | Resolutie: 3840x2160 | Vernieuwingsfrequentie: 144Hz | Beeldverhouding: 16:9 | Video-ingangen: 4x HDMI, DisplayPort 1.4, 2x USB

Beste gebogen scherm: Dell S3221QS 4K-monitor

Image
Image

De Dell S3221QS is geweldig om dezelfde redenen als we de Dell S2721QS aanbevelen. De grotere S3221QS heeft een gebogen scherm, maar levert dezelfde geweldige combinatie van uitstekende beeldkwaliteit en concurrerende prijzen. Het gebogen scherm is het meest opvallende verschil. Het zorgt voor een meer meeslepend gevoel in games en films, maar de curve is subtiel genoeg zodat het niet afleidt bij dagelijks gebruik. Gebogen beeldschermen zijn niet voor iedereen weggelegd, maar fans van het formaat zullen blij zijn met wat ze zien.

De S3221QS gebruikt een VA-paneel in plaats van het IPS-paneel op de S2721QS, wat de contrastverhouding verbetert en uitstekend is voor films, tv en games met veel donkere scènes. Het nadeel is dat de monitor niet zo helder wordt als zijn 27-inch broer of zus. Het ondersteunt technisch HDR, maar is lang niet helder genoeg om het recht te doen.

Hoewel groot en betaalbaar, is de S3221Qs een aantrekkelijke monitor met slanke randen en een strak, modern ontwerp. De stevige standaard ondersteunt hoogte- en kantelaanpassingen. Er is een goede reeks connectiviteit, waaronder twee HDMI 2.0-poorten en twee USB-poorten.

Maat: 32 inch | Paneeltype: VA | Resolutie: 3840x2160 | Vernieuwingsfrequentie: 60Hz | Beeldverhouding: 16:9 | Video-ingangen: 2x HDMI, DisplayPort, 2x USB

De Dell S2721QS (bekijk bij Amazon) is een uitstekende monitor voor een uitstekende prijs. Het heeft een uitstekende beeldkwaliteit, een scherp 4K-beeld, een aantrekkelijk ontwerp en een zeer verstelbare ergonomische standaard. Zijn sterke punten dragen hem bij een breed scala aan toepassingen, van dagelijkse productiviteit tot Netflix of het maken van inhoud. Degenen die op zoek zijn naar een meer budgetoptie zouden de Asus VP28UQG (bekijken bij Amazon) moeten overwegen, die een beeld van goede kwaliteit levert voor een redelijke prijs.

Waar u op moet letten bij het kopen van een 4K-monitor

Hoog dynamisch bereik (HDR)

De meeste 4K-monitoren ondersteunen ook HDR, wat het bereik van kleuren en contrast dat je ziet kan vergroten, maar er is een grote kloof tussen de beste en de slechtste HDR-monitoren. De meeste monitoren zijn niet helder genoeg om recht te doen aan HDR-inhoud. Als je geweldige HDR wilt, zoek dan naar een monitor die minimaal DisplayHDR 1000-gecertificeerd is. Dat betekent dat hij een piekhelderheid van meer dan 1000 nits zal leveren, wat vergelijkbaar is met een hoogwaardige HDTV.

Vernieuwingsfrequentie

Een verbeterde verversingssnelheid boven 60 Hz is niet belangrijk voor dagelijks gebruik, maar spreekt gamers vaak aan. Hogere verversingsfrequenties leiden tot een responsiever gevoel en vloeiendere gameplay. Gamers die de ultieme ervaring willen, moeten op zoek naar een 144Hz-verversing. Plan hem gewoon te koppelen aan een dure videokaart, want alleen de beste hardware is snel genoeg om het meeste uit een 4K/144Hz-monitor te halen.

Extra poorten

Hoewel onze topkeuze betaalbaar is, zijn de meeste 4K-monitoren duur. De toegevoegde prijs moet gepaard gaan met voordelen zoals uitstekende connectiviteit. Zoek naar een monitor met drie of meer video-ingangen. USB-C is niet altijd beschikbaar, maar het is een geweldig voordeel dat handig is als u van plan bent een USB-C-laptop aan te sluiten.

FAQ

    Wat is 4K-resolutie en waarom is het belangrijk?

    4K is een resolutie van 3840x2160. Het bevat vier keer het totale aantal pixels van meer gebruikelijke 1080p-schermen, met een resolutie van 1920x1080. Deze toename in pixeldichtheid betekent een scherper en gedetailleerder beeld met weinig gekartelde randen rond kleine objecten en tekst.

    Ondersteunt uw computer een 4K-resolutie?

    Elke nieuwe computer die sinds 2017 is verkocht, is snel genoeg om een 4K-resolutie aan te kunnen, hoewel sommige budgetsystemen mogelijk niet over de juiste poorten beschikken. Uw computer moet een HDMI 2.0- of DisplayPort 1.2-poort (of nieuwer) hebben om het meeste uit 4K te halen.

    Zal 4K er altijd beter uitzien dan 1080p?

    Een 4K-monitor ziet er doorgaans scherper uit dan een 1080p-scherm. Windows en macOS doen uitstekend werk bij het schalen van apps naar 4K-resolutie, en de meeste apps laten dit zonder problemen toe. Apps die de afgelopen vijf jaar geen update hebben ontvangen, zien er misschien vreemd of klein uit op een 4K-monitor.

Over onze vertrouwde experts

Matthew S. Smith is een technologiejournalist en productrecensent met bijna 15 jaar ervaring. Hij heeft sinds 2010 meer dan 600 monitoren of laptopschermen getest en heeft een record van objectieve testresultaten die tien jaar teruggaat.

Zach Sweat heeft jarenlange ervaring in technologie. Naast het beoordelen van monitoren voor Lifewire, is hij eerder gepubliceerd op IGN en Void Media.

Aanbevolen: